Annonce
Odense

Ingen tillid: Naboer stoler ikke på løfter fra Biogas-ejer

Siger lokalpolitikerne i Odense ja til udvidelsen af biogas-anlægget i Fangel, så er det er Bigadans plan at have det klar til drift inden årets udgang. Foto: Nils Svalebøg
Bigadan, der ejer Fangel Biogas, har allerede vist, at de ikke tager naboernes klager alvorligt. Derfor gør nye løfter ingen forskel, mener Bartosz Pilecki, der er en af initiativtagerne til en underskriftindsamling imod udvidelse af biogas-anlægget.

Afgørelsens time nærmer sig i Fangel.

Inden sommerferien skal By- og Kulturudvalget på et møde den 25. juni sige ja eller nej til Fangel Biogas' ønske om at måtte udvide, og ifølge kritikere af udvidelsesplanerne skal en række nye tiltag - foreslået af biogas-ejeren Bigadan og onsdag omtalt i Fyens Stiftstidende - ses i netop det lys.

For selvom Bigadan præsenterer tiltagene, der bl.a. omfatter bedre overvågning af lugtgener og øget nabodialog, som et forsøg på at imødekomme naboernes bekymringer, så er det slet ikke det, det handler om, mener bl.a. Bartosz Pilecki, der er en af initiativtagerne til en underskriftindsamling med over 750 underskrifter imod udvidelse af biogas-anlægget.

- Det virker mere som om, de (Bigadan, red.) forsøger at lægge pres på kommunen, siger han.

Annonce

Fire underskriftindsamlinger

Sagen om mulig udvidelse af Fangel Biogas er en stor sag i både Fangel og Skt. Klemens.

Fire underskriftindsamlinger - to for og to imod udvidelsen - er gennemført i høringsfasen.

De to underskriftindsamlinger til fordel for en udvidelse er bakket op af henholdvis 15 og 23 underskrivere.

De to underskriftindsamlinger imod udvidelsen har langt flere underskrivere. Den største af dem - den fra Skt. Klemens-området - har 758 skrevet under på.

Troværdigheden er tyndslidt

Ifølge Bartosz Pilecki har mange beboere i området gennem flere år forsøgt at føre dialog med Fangel Biogas omkring lugtgener.

- Men de er aldrig blevet taget seriøst. Med det in mente, føler vi ikke, der er nogen garanti for, at firmaets attitude lige pludselig skulle ændre sig nu, lyder det fra Bartosz Pilecki.

Heller ikke Kenneth Minck, der bor tæt ved biogas-anlægget og som i årevis har kæmpet imod udvidelsesplaner for Fangel Biogas, er imponeret af de løfter om nye naborettede initiativer, der lyder fra Bigadan her tæt op imod deadline for, at de lokale politikere skal afgøre, om der skal gives tilladelse til en udvidelse.

Han mener, at virksomheden allerede har bevist flere gange, at den ikke ønsker at tage hensyn til naboerne.

- De (Fangel Biogas, red.) er allerede politianmeldt for overtrædelser af deres miljøgodkendelse, påpeger Kenneth Minck blandt andet.

Bigadan: Stol på os

Karsten Østergaard Jensen, Bigadans driftsleder for Fangel Biogas, siger om kritikken:

- Vi ønsker, at folk skal kunne have tillid til os.

Han tilføjer:

- Vi har netop lyttet til den kritik, der har været fra naboerne gennem mange år. At de ønsker mindre trafik på de små veje og mindre lugt fra anlægget. Det er det, vi prøver at imødekomme med udvidelsen, siger han og anslår, at op imod to tredjedele af den samlede investering går til etablering af en ny adgangsvej, forbedret lugtbehandling og mulighed for indendørs aflæsning.

- Alt det er sådan set ikke noget, der genererer økonomi for os. Det er noget, vi gør for at forsøge at imødekomme naboerne, siger Karsten Østergaard Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Opsang til regeringen: Det haster med at afværge trængsel på Lillebælt

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Mand anholdt for ni sexoverfald i Odense

1995 Kriminalpolitiet anholdt kort før kl. 21 i aftes en 37-årig mand fra Odense, som foreløbig mistænkes for at være gerningsmand til ni sexoverfald på kvinder i Odense. Manden, der havde set tv sammen med nogle bekendte, ringende ved 19.30-tiden selv til politiet og fortalte, at det var ham, der onsdag cyklede ind i en 17-årig skolepige på cykelstien bag Haustrups Fabrikker. Han havde genkendt sig selv efter det signalement, som TV 2 havde sendt ud i Nyhederne kl. 19. Den 37-årige tilstod, at det var ham, der havde påkørt den 17-årige pige, men at der var tale om et færdselsuheld. Ifølge pigens forklaring havde den anholdte indhentet og væltet hende på cykelstien men stak af, da hun skreg op. 1970 De to unge odenseanere Peter Sindberg og Bjarne Hildebrandt, der stod som arrangører af beatkoncerten med Jethro Tull i Fyens Forum i fredags, præsenterer en ny koncert allerede på lørdag med den københavnske trio Young Flowers og guitaristen Peter Thorup, der er tidligere medlem af gruppen Beefeaters. Efter forhandling med teaterchef Kai Wilton gennemføres koncerten på Odense Teater som en ”Midnight Session”, der begynder kl. 23.30 og foruden Young Flowers også byder på Otte Franckers kvartet. I øvrigt ligger det nu fast, at den engelske beatgruppe Procul Harum giver koncert i Odense den 19. februar. Koncerten arrangeres i samarbejde med impressario Steen Wittrock. 1945 I Middelfart udviklede der sig rene skandalescener, da kommunen i går åbnede for salget af de kommunale tørvereserver. Praktisk talt alle husstande i byen søgte at sikre sig de tre sække med 40 kilo tørv, som der kunne udleveres, og der opstod vildt slagsmål for at komme frem til udleveringsstedet. Den voldsomme tilstrømning kom helt bag på kæmnerkontoret, der inden for et angivet tidsrum havde åbent for salget. Kvinder og mænd i hundredvis løb storm mod rådhuset, og i løbet af få øjeblikke var alt kaos med råb og skrig fra menneskemængden, hvor der blev puffet og slået med knytnæver. En dame besvimede og en mand fik sin hånd så stærkt læderet, at han måtte under lægehandling.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];