Annonce
Mad og drikke

Ingen sommer uden danske jordbær

Kasper Tind Hasse tog over som køkkenchef på Falsled Kro i 2017. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Der findes vel ikke noget mere sommerligt end en skål med friske, danske jordbær med fløde og drysset med sukker. Men her får du alligevel et alternativ fra Kasper Tind Hasse, køkkenchef på Falsled Kro.
Annonce

Ingen sommer uden friske, danske jordbær. Sådan har mange det med den søde, røde spise. Heriblandt også køkkenchefen på Falsled Kro, Kasper Tind Hasse.

- Som med alle de andre råvarer, der er i sæson, glæder man sig virkelig til, at de fynske jordbær dukker op, og vi kan få den genkendelige sommersmag af jordbær. Man bliver altid glad, når man kører forbi de her vejboder, og skiltene kommer ud, siger han og tilføjer:

- Jordbær smager fantastisk, som de er, og alle kan servere jordbær med fløde eller lidt vaniljeis. Jeg har kigget i vores urtehave og har fundet nogle urter, der kan give kant og gøre retten lidt udfordrende og spændende. Det kan måske undre nogle, men jordbær og peber smager godt sammen, og citron kan give ekstra friskhed. Jeg bruger også ekstra sødme i form af lidt indkogt saft fra vores birketræer.

Kasper Tind Hasse

35-årige Kasper Tind Hasse har siden 2017 været køkkenchef på Falsled Kro.

Han blev udlært fra Hotel Raddisson i Odense som 19-årig.

Siden har han blandt andet arbejdet på Hesselet i Nyborg og på luksusyachten D'Angleterre 2 som køkkenchef i en sæson.

I 2009 blev han ansat som kok på Faldsled Kro. Først under Jean-Louis Lieffroy. Senere som souschef for Per Hallundbæk.

Annonce

Brændte fynske jordbær med inspiration fra haven

Til fire personer

Jordbær (så mange, man har lyst til)

Velsmagende søde og citrus-aromatiske urter (i retten er der brugt bronzefennikel, sødskærm, timianblomster, spæde solbær, salvieskud og jernurt)

God “grøn” olivenolie

Birkesirup (birkevand reduceret med sukker) - blomsterhonning kan bruges i stedet, den skal dog fortyndes en smule

Sort og rosa peber

Jordbærerne renses og skæres i halve. Halvdelen karamelliseres på en meget varm pande på skærefladen - cirka en til to minutter. Resten forbliver rå. Herefter marineres alle bærrene i olivenolie og birkesirup - en til en - og et kværn sort peber samt 10 knuste rosa peberkorn.

Citronconfit:

2 økologiske citroner

200 g sukker

1/2 l vand

Skræl to økologiske citroner og gem skrællen - kun det gule. Alt det hvide skæres fra, og kernerne fjernes fra kødet. Den gule citronskal og -kødet koges ved svag varme med sukker og 1/2 liter vand, til det tykner og ser karamelliseret ud. Farven skal være mørkegul. Citronopkoget blendes og sigtes.

Citronsorbet:

1 dl citronsaft

4 dl vand

100 g sukker

2 blade husblas

100 g citronconfit

Læg husblassen i blød i koldt vand. Kog kort sukker, vand og citronsaft og citronconfit. Tag gryden af varmen. Vrid husblassen for vand, og kom den direkte i den stadig varme citronlage. Rør, til husblassen er smeltet. Stil det i køleskabet, til isen skal køres i ismaskine.

Jordbær og urter vendes rundt sammen før servering. Kom dem i en skål. Citronsorbeten kommes på toppen, og hele anretningen overhældes med marinaden fra jordbærrene. Hvis man er til lidt sprødt, kan en god mandelmakron serveres til.

Lidt om jordbær

Ud over at de smager vidunderligt, er der mange andre gode grunde til at spise jordbær.

Jordbær indeholder nemlig meget C-vitamin, der styrker dit immunforsvar. En lille håndfuld er nok til at dække en hel dags behov for C-vitamin.

Samtidig har jordbær et højt indhold af kostfibre og indeholder meget lidt frugtsukker, hvilket betyder, at godbidden er forholdsvis kaloriefattig sammenlignet med andre vandholdige frugter og bær.

Antioxidanter er der også masser af i jordbær - især bær fra de nordiske lande. Antioxidanter har en positiv påvirkning på forskellige livsstilssygdomme som for eksempel forhøjet kolesteroltal.

Kokken anbefaler

Skal Kasper Tind Hasse fremhæve en vejsidebod, hvor du kan købe gode fynske råvarer, er det Kildegårdbutik i Millinge:

- Der er mange gode gårdbutikker her på egnen, men jeg bruger selv Kildegård meget. De dyrker en masse dejlige grøntsager, de presser most af æbler fra hele Fyn, og så har de kødkaniner og oksekød. Det er også her, vi køber alle vores vagtelæg.

Brændte fynske jordbær med inspiration fra haven: Foto: Frederik Steen Nordhagen
Danske jordbær: søde, friske og spækket med C-vitaminer: Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce