Annonce
Nyborg

Ingen rysten på hænderne: Budgetforlig uden besparelser

Ingen rysten på hænderne og i samlet flok: Fra højre er det SF's Suzette Frovin, Socialdemokratiets Sonja Marie Jensen, Venstres Kenneth Muhs og Dansk Folkepartis Carsten Kudsk, der skriver under på mandagens budgetforlig. I baggrunden ser Venstres gruppeformand, Kaj Refslund, opmærksomt til. Foto: Carsten Olsen
Der er ingen nye besparelser i udsigt i Nyborg Kommune de kommende år. Og samtidig bliver der endda råd til mange nye initiativer og større projekter.

Nyborg: Der var ingen rysten på hænderne, da alle fire partier i Nyborgs byråd i aftes satte underskrifter på et usædvanligt budgetforlig.

For der er tale om et budget for 2020, der ud over at være renset for nye besparelser også sætter mange millioner af til nye initiativer og større projekter.

Den slags budgetter er ikke hverdagskost i de danske kommuner.

Men ifølge borgmester, Kenneth Muhs (V) er der en god forklaring på, at Nyborg skiller sig ud fra mængden.

- For os i Venstre har det været afgørende at fastholde de økonomiske rammer, vi har bygget op i de senere år. Vi er nu gældfri, og vi har samtidig råd til at fastholde et højt niveau på kernevelfærden. Vi har en økonomi, der i balance. Og jeg er glad for, at alle partier i byrådet deler vores ønske om en stærk styring af økonomien, fastslår han.

Budgettets eneste besparelse er omkring 4 millioner kroner på ældreområdet, som blev aftalt sidste år.

Men der er ingen nye besparelser.

Og samtidig råd til at investere i nye initiativer og for 280 millioner kroner anlægsprojekter over de næste fire år.

Annonce

"Vi er nu gældfri, og vi har samtidig råd til at fastholde et højt niveau på kernevelfærden"

Borgmester Kenneth Muhs (V)

Flere almennyttige boliger

Det var da også fire meget tilfredse partier, der mandag aften præsenterede budgettet for 2020 - og overslagene for de efterfølgende tre år - for Fyens Stiftstidendes udsendte reporter.

Og hvert af partierne var selvsagt glade for de tydelige fingeraftryk, de har sat.

- Jeg vil gerne fremhæve den pulje til almennyttige boliger, vi har fået med i forliget, siger Socialdemokratiets gruppeformand, Sonja Marie Jensen, med henvisning til otte millioner kroner til nye almennyttige boliger, forligspartierne er blevet enige om at sætte af de kommende år.

- Det har været en socialdemokratisk hjertesag at sikre Nyborg by flere blandede boliger, tilføjer hun.

Dansk Folkepartis Carsten Kudsk understreger, at hans parti til enhver tid har så få besparelser på ældreområdet som førsteprioritet.

- Så jeg er selvfølgelig meget tilfreds med et budgetforlig, hvor besparelsen på den ekstra rengøringshælp til vore ældre medborgere er fjernet, siger Carsten Kudsk.

Han fremhæver også en del af budgetaftalen, hvor kommunen vil sætte større fokus på voksne, der har været udsat for seksuelle krænkelser.

Tydeligt rødt aftryk

SF's Suzette Frovin er også glad for budgetforliget.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi er lykkes med at sætte et tydeligt rødt aftryk i budgetaftalen, siger hun.

Suzette Frovin fremhæver blandt andet en fleksjobaftale, som nu giver borgere, der er tilkendt retten til fleksjob, mulighed for at få job på en af kommunens arbejdspladser.

SF fremhæver - som socialdemokratiet - også et tydeligt grønt aftryk i budgetaftalen.

Der er blandt andet sat to millioner kroner af til grøn omstilling, og en del af pengene skal bruges til omfattende skovrejsning i Nyborg Kommune de kommende år.

Der skal de næste 10-15 år rejses 250 hektar ny skov - svarende til i omegnen af 40 træer per indbygger.

Nyborg Kommunes budget for 2020 skal til endelig vedtagelse i byrådet i begyndelsen af november.

Og i ugerne op til budgetmødet i byrådet vil man her i Fyens Stiftstidende kunne læse meget mere om Nyborg Kommunes budget for 2020.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Assens For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce