Annonce
Kultur

Ingen reality på DR og TV2

Robinson Ekspeditionen 2003, der blev optaget i Malaysia. Holdet er på vej ud til øen. Arkivfoto: Steen Ole, Polfoto

Hvis du vil se deciderede reality-programmer med intriger og folk, der bliver stemt hjem, skal du ikke regne med public service-kanalerne. De vil ikke røre den genre med selv den længste fjernbetjening. Og dét selvom mange danskere gerne ser reality-programmer i stil med Robinson og Bigbrother. Blandt andet programmet "Paradise Hotel", som bliver vist på TV3, har stigende seertal.

Tove Arendt Rasmussen er medieforsker fra Aalborg Universitet med speciale i reality-tv. Hun kan ikke forstå berøringsangsten fra public service-kanalernes side.

- TV2 og især DR anser det for lavkulturelt at sende deciderede realityprogrammer. Men det vil danskerne altså gerne se. Hvorfor kan de ikke få lov til at se det på public service stationerne, spørger Tove Arendt Rasmussen retorisk.

Annonce

Lavkultur

DR har ingen intentioner i retning af du-er-stemt-hjem-fjernsyn, og tv-direktør Lars Grarup er ikke begejstret for genren.

- Ja, det er lavkultur. I hvert fald i den form, som de kommercielle kanaler viser det. DR vil ikke vise den slags, hvor man ydmyger folk. Vi vil ikke lave tv, der er baseret på et væmmelsesgrundlag, siger Lars Grarup.

På TV2 tager man ikke i samme grad afstand fra den slags fjernsyn, men ifølge Bo Damgaard, der er programchef på stationen, er det heller ikke noget, som TV2 vil sende.

- Jeg vil ikke sige, at det er lavkultur. Vi har blot en anden profil. Reality-tv er som sådan ikke skidt. Vi vil bare ikke udstille menneskers begrænsninger. Det er vigtigere at lave fjernsyn om folk, der kan noget. Danmarks værste bilist kørte jo i en periode på TV2, og der var faktisk fint med seertal, men det passede ikke til vores profil, fortæller Bo Damgaard.

Reality for de unge

Tove Arendt Rasmussen mener ikke, at de to store tv-stationer skal være så bange for genren. Hun har studeret den på tæt hold og mener, at man sagtens kunne arbejde mere med genren - især for de unge mennesker, som i forvejen er dem, der i overvejende grad ser reality-tv på de kommercielle kanaler.

- Den udhulede ungdomsflade kunne for eksempel være et fint sted at sende reality-tv for de unge. Man kan sagtens lære noget af at se andre folks reaktionsmønstre i forskellige situationer. Det er i hvert fald meget mere lærerigt end en amerikansk serie, siger Tove Arendt Rasmussen.

Lars Grarup fra DR er helt enig med Tove Arendt i, at der skal være noget godt fjernsyn for de unge.

- Vi har masser af tilbud til de unge, og der er flere nye programmer på vej. Det behøver jo ikke partout være reality, siger han.

Også Bo Damgaard synes, at der er styr på sagerne på TV2.

- Rundfunk sendes jo stadig, og når det stopper, skal der nok komme nogle nye tilbud. TV2 vil dog stadig sigte på at sende fjernsyn, der kan ses af hele familien. Og det er vi indtil videre ret succesfulde med, siger Bo Damgaard.

De danske kommercielle kanaler som TV3 og TVDanmark var nogle af de første, der tog en bid af realitykagen. I dag er det stadig realitygenren, der dominerer deres sendetid. Ikke noget, man skal forvente på dansk public service-tv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce