Annonce
Nyborg

- Ingen penge til at sænke skatten

Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), glæder sig over, at budgettet for næste år ikke indeholder besparelser, men trods kommunens sunde økonomi bliver det ikke med ham ved roret, at skatten procenten, der er i topti på landsplan, bliver sænket. Arkivfoto: Morten Rode

Nyborg Kommune er gældfri og har en sund økonomi. Alligevel vil borgmester Kenneth Muhs ikke sænke kommunens høje skatteprocent, for der skal også være penge til fremtiden, argumenterer han.

Hvordan kan man som almindelig borger mærke, at Nyborg Kommunes økonomi er så sund?

- Det kan man ved, at vi har råd til at have et højt serviceniveau, en god velfærd. Og så har vi råd til historisk at investere i anlæg, både børnehaver og skoler, uden at vi skal låne penge.

Hvorfor har vi så en skatteprocent, der ligger blandt landets ti højeste?

- Det har vi på grund af historien. Det vil sige, skatteprocenten er blevet sat på for nogle år siden. Man havde behov for at gøre noget ved skatten.

Hvorfor vælger man ikke at sænke skatten?

- Det skal der være økonomi til, og i Venstre siger vi, at vi sænker ikke skatten, hvis vi skal skære i velfærden.

Hvordan mærker man, at kommunen er blevet gældfri?

- Det gør man ved, at når man ikke skal betale renter og afdrag, kan vi bruge de penge på at investere. Det gør eksempelvis, at vi i det forgangne år har færdiggjort en helt ny børnehave i Ullerslev, Myretuen, at vi har råd til at investere i marinaen, i campus, vi har råd til at købe pc'er til vores skoleelever. At vi har en stærk økonomi uden gæld gør, at vi har råd til at investere og udvikle os.

Hvordan undgår I, at den gode økonomi bliver en sovepude?

- Det gør vi med den økonomistyring, vi har, og ved at udvise rettidig omhu. Det er vigtigt at sikre, at vi ikke kun interesserer os for næste års budget, men også kigger to, tre, fire og også fem år ud i tiden. Vi kan ikke forudsige alt, men det er vigtigt, at der ikke går elevatorøkonomi i det: At vi bare bruger los af penge, som vi også skal betale næste og næste år. Det er den ene del. Den anden er at sikre, at vi har evnen til at betale de uforudsete udgifter, der kommer, uden at vi skal ud og finde pengene. Den målstyring, vi har lagt ind i vores økonomi, er en garanti for, at vi har en vis robusthed og ikke pludselig ikke kan betale eller investere.

Hvilken betydning har befolkningsudviklingen for økonomien?

- Vi bliver flere mennesker, og det virkelige positive ved fremskrivningerne er, at i forhold til det forventede bliver det mere positivt. Det vil sige, at vi bliver flere, og det betyder noget for skatteindtægterne, og det betyder noget for sammenhængskraften i kommunen. Flere borgere kan deltage i foreningslivet, og flere elever skal ud i skolerne, og flere børn skal passes. Så det betyder rigtig meget, at vi er i en positiv vækst; det har vi ikke været vant til, men nu har vi de sidste tre år oplevet, at det er vendt, vi er et tilflytningssted og bliver flere. Og det betyder også, at vi bliver flere til at bidrage til den fremtidige økonomi.

I budgettet for 2018 er der anlægsønsker for enormt mange penge. Hvilken betydning har kommunens gode økonomi for at få opfyldt de ønsker?

- Havde vi en dårlig økonomi, ville det være meget sværere. Der er altid flere ønsker, end der penge, og at pantsætte fremtiden eller bare bruge løs af pengene er simpelthen ikke en farbar vej, for den regning, der kommer ud af det, skal jo betales, og hvis vi ikke tager ansvar for fremtiden, vil vi blive udfordret. Så det bliver en politisk prioritering, som det plejer at være. Det er politikernes opgave at afgøre, hvad der er vigtigst.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce