Annonce
Sydfyn

Ingen patienter indlagt på Fyn: Sygehusdirektør afventer anden covid-bølge med ro i sindet

Svendborg Sygehus havde i foråret et covid-afsnit og ekstra sengepladser på intensivafdelingen som led i OUHs plan for håndtering af et stigende antal covid-smittede. Covid-afsnittet er lukket igen, og intensivafdelingen kører også tilbage på almindelig kapacitet. Arkivfoto: Hans-Henrik Dyssel
Der er ingen covid-patienter indlagt på Svendborg Sygehus. Det er der heller ikke i Odense. Lægelig direktør Bjarne Dahler-Eriksen forventer på baggrund af de nuværende smittetal og meldinger fra Statens Serum Institut heller ikke, at en eventuel anden bølge bliver ret voldsom, men efter sommeren bliver der lagt en plan for, hvordan man håndterer det, hvis smittetallet stiger igen til efteråret.
Annonce

Hvad er status lige nu på covid-patienter på Svendborg Sygehus og på hospitalet i Odense?

- Status lige nu er, at det er meget, meget fredeligt. Der er 0 patienter indlagt, og helt generelt i Danmark er der 17 indlagt lige nu, og de er hovedsageligt indlagt i hovedstadsområdet, så os i det fynske og det jyske har det meget fredeligt. Men helt generelt er det jo fredeligt i Danmark lige nu.

Forventer du, at der kommer en anden bølge?

- Hvis man snakker med dem, der sidder og laver de her prognoser i Statens Serum Institut, er de meget i tvivl. Den kurve, vi har set i Danmark, blev jo ret flad. Det har været noget, der har udviklet sig lige så stille og roligt. Vi har ikke haft noget, der tilnærmelsesvis har lignet en meget voldsom stigning lige pludselig. De forestiller sig egentlig, at en anden bølge bliver mere fredelig end det, vi har set i første bølge. I foråret lød det fra Sundhedsstyrelsen, at vi skulle kunne stille med så og så mange pladser inden for tre-fem dage. Der skulle vi være gearet fuldstændig op. Nu er meldingen, at vi skal kunne være gearet op inden for to-tre uger på det medicinske område, og inden for det intensive område inden for 3-4 uger. Så de har jo også lært af bølge ét. Og de har sagt, at de bestemt forventer, at vi får en fredelig sommer, hvad angår covid. Folk er mere ude, og der sker lynhurtigt den der fortynding af virus, når man er ude i forhold til, når man er inde.

Bjarne Dahler-Eriksen til trådte sin stilling som lægefaglig direktør på OUH 1. juni. Foto: Region Syddanmark

Men I arbejder på en ny skaleringsplan her sommeren over. Hvordan laver I den plan?

- Nu har vi ikke det samme behov for, at tingene skal kunne være oppe at køre på 3-5 dage. Vi har et behov for, at tingene skal være oppe at stå i løbet af en måneds tid. Det er jo en helt anden tidsramme for os at arbejde på. Så hvis der kommer patienter hen over sommeren, kan vi klare det. Vi regner ikke med, der kommer mange patienter. Og vi har lavet en struktur, som gør, at vi kan tage imod de patienter, som kommer. Hen i sensommeren kigger vi så på, hvad tror vi på ud fra vores erfaringer fra sommeren, at efteråret kommer til at byde på. Og så laver vi planerne ud fra det. Det er en god rationel måde at gøre det på, tænker jeg.


Hvis det begynder at stige, vil det formentlig være den der lidt langsomme stigning, og så skal vi nok berede os igen. Men lige nu giver vi lige systemet lidt fred og ro til at komme sig og få lavet alt det, de er kommet bagud og holde lidt sommerferie

Bjarne Dahler-Eriksen, lægefaglig direktør, OUH


Hvad bliver Svendborg Sygehus' rolle så i en eventuel anden bølge?

- Vi prøver at køre tingene så meget som muligt via vores normalsystem. Sådan så det er de læger og sygeplejersker, der er vant til at modtage akutte patienter, der også modtager de patienter, der skal afklares for covid. Det vil sige, at FAM i Svendborg modtager de patienter, som kunne have luftvejssymptomer, lige som de plejer at gøre, og så isolerer de dem og tester dem for, om de har covid, og lige nu er der jo ikke nogen, der har covid, så de bliver allesammen afkræftet, og så bliver de behandlet i normalsporet. Så Svendborg er et sygehus, hvor man bliver afklaret for, om man har covid, lige som man bliver det i Odense. Hvis der så kommer en patient, der er positiv i Svendborg, har vi valgt en struktur her hen over sommeren, hvor vi flytter patienten til Odense og samler covid-patienterne på vores infektionsmedicinske afdeling. Men indtil videre er der som sagt 0.

Efter genåbningen

Genåbningen af lokal-samfundet er i fuld gang oven på corona-nedlukningen, men mange har betalt og betaler stadig en høj pris for måneder med forbud, isolation og social afstand.

Fyns Amts Avis besøger i løbet af sommeren lokale erhvervsdrivende, institutioner, virksomheder og kulturlivet og tager temperaturen på, hvordan det står til i Svendborg efter genåbningen.

Hvor skal smittetallet være, før det bliver aktuelt at inddrage Svendborg Sygehus i form af et covid-afsnit og ekstra senge på intensiv, som der var i foråret?

- Der skal vi pænt højt op. Men vi har en forventning om, at vi har lidt tid til at planlægge det, fordi vi kan se, at det vil være sådan, at der måske kommer én indlagt patient. Så stiger det måske til to og til tre. Så begynder de måske at få en patient i Kolding og en i Vejle og en nede i det sønderjyske og en ovre på vestkysten. Men lige siden Danmark begyndte at åbne, har kurven været for nedadgående. De der nationale kurver er jo bare tikket nedad og nedad og nedad. Så vi har lidt sluppet speederen på den måde, at nu er der rigtig meget, vi skal i det her sundhedsvæsen. Vi skal behandle alle dem, vi ikke har behandlet i de måneder, hvor der har været covid. Vi prøver at se, om vi ikke kan komme lidt i gang med alt det, vi er bagud med. Og det er vi kommet rigtig, rigtig godt i gang med. Der er fuld drøn på kedlerne. Det gælder også Svendborg. Der er masser af almindelige patienter og kirurgi, så sygehuset er helt i gear og helt i gang. Og så skal folk jo også lige have mulighed for at holde sommerferie og lige få slappet lidt af. Det har de virkelig fortjent, for de har været omstillingsparate og gjort en umådelig flot indsats, for alene det mentalt at omstille sig til, at det her kan blive voldsomt, fylder jo noget. Så derfor håber vi, de får en god sommer, og så tager vi den derfra og ser, hvordan det ser ud i sensommeren.

Hvordan holder I beredskabet, som blev uddannet her i foråret, klar til at kunne springe til, hvis det bliver aktuelt?

- Det er klart, at hvis det bliver aktuelt, vil vi lave noget igen med det beredskab, men lige nu er de tilbage at passe deres helt almindelige arbejde. Og så er alt det, man har lært, aldrig spildt. Det har man jo lært. Og Statens Serum Institut siger, det slet ikke er sikkert, der kommer en anden bølge.

Men der er jo en sommer, hvor danskerne rejser ud, holder mindre afstand og er mere tilbage i almindelig gænge. Kan du sige dig fri for at være en smule spændt på, hvad det kommer til at kaste af sig?

- Det, jeg bare kan se, er, at på trods af, at vi lige siden en gang efter påske har åbnet samfundet mere og mere, så er antallet af indlagte på sygehusene faldet og faldet og faldet. Det er jo en rigtig god markør for, om folk bliver syge, for hvis de virkelig bliver syge af covid, bliver de indlagt på sygehuset, og vi kan bare se, at der ikke har været en eneste stigning siden efter påske. Så det giver mig som sygehusdirektør en ret god ro i maven om, at det her lige nu ser ret fredeligt ud. Og så tænker jeg, at hvis det begynder at stige, vil det formentlig være den der lidt langsomme stigning, og så skal vi nok berede os igen. Men lige nu giver vi lige systemet lidt fred og ro til at komme sig og få lavet alt det, de er kommet bagud og holde lidt sommerferie.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce