Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ingen mad og vand: Par anklaget for vanrøgt af pony og kaniner

Det vides endnu ikke, hvornår der kan afsiges dom i sagen. Arkivfoto: Michael Bager

25-årig kvinde dukkede op til retsmøde, men det gjorde hendes mandlige medtiltalte ikke. De er anklaget for sammen at have behandlet en pony og tre kaniner groft uforsvarligt med karakter af mishandling.

Faaborg-Midtfyn: En kvinde og en mand stod tirsdag formiddag anklaget ved retten i Svendborg for overtrædelse af Dyreværnsloven. Parret er tiltalt for at have efterladt tre kaniner og en pony i en periode på omkring 14 dage, uden at have arrangeret, at dyrene blev passet, fodret og vandet.

Det var dog kun den ene tiltalte, der mødte op til retsmødet, som faktisk var det andet i sagen. Ved første retsmøde mødte den mandlige tiltalte heller ikke op, og derfor valgte dommer Bente Thanning denne gang at gennemføre vidneafhøringerne uden den mandlige tiltaltes tilstedeværelse.

Sagen udspillede sig ved et husmandssted i det faaborg-midtfynske, hvor de to tiltalte havde lejet sig ind i 2016. De var på daværende tidspunkt gift, men er siden gået fra hinanden.

I husets køkken havde parret tre kaniner i bur, mens der i en tilstødende garage stod en shetlandspony.

- Det var meningen, at hesten skulle være der for en kort periode, forklarede den 25-årige kvinde i retten.

Det var venindens hest, som hun havde sagt ja til at have stående, da et salg af hesten gik skævt.

- Køberne skulle flytte, og de sagde, at hvis hun (veninden, red.) ikke tog den tilbage, ville den blive aflivet. Jeg havde ikke noget valg, den hest skulle ikke slagtes, sagde kvinden.

Den 30. november 2016 forlod parret adressen og dyrene for at besøge noget familie. Planen var, at de skulle retur samme aften.

- Han (den mandlige tiltalte, red.) fortalte mig, at broen var lukket pga. storm. Så vi kunne ikke komme hjem. Han sagde også, at han havde aftalt med udlejeren, at han skulle give dyrene mad. Jeg spørger, hvornår vi skal hjem, men han fortæller mig, at vi ikke kan være hjemme, fordi udlejeren skal ordne nogle forskellige ting i huset, forklarede kvinden i retten.

Anklager Klaus Holten Kristensen ville gerne vide, om den 25-årige kvinde ikke havde interesse i at komme hjem til dyrene.

- Hvad skulle jeg gøre? Jeg havde ikke udlejerens nummer, og han (den mandlige tiltalte, red.) ville ikke lade mig se hans telefon. Jeg havde ikke nogle penge, og jeg har ikke noget kørekort, så jeg kunne ikke bare køre. Det er også ulovligt, svarede hun.

Jeg giver dem mad og vand hver dag, jeg tømmer deres kattebakke, snakker med dem og nusser dem. Jeg kan ikke undvære mine dyr. Når livet er noget lort, så er de der. De er min tryghed

25-årig tiltalt i sagen

Pony spiste afføring

Den 13. december tog en repræsentant for Dyrenes Beskyttelse ud til adressen efter to henvendelser til organisationens vagtcentral 1812.

- Der var ikke nogen hjemme, så jeg ringede til politiet. Døren var ulåst, og vi gik ind. Der lugtede frygteligt af katteafføring. Der var to bure med kaniner inde i huset. Den ene kanin var død af tørst, de andre kaniners bur var fyldt med afføring, fortalte han.

I den aflåste garage gik den lille shetlandspony.

- Den var i meget sølle forfatning. Knoglerne stak frem under pelsen. Vi gav den forsigtigt vand af flere omgange, og udenfor spiste den af det levende hegn.

Også en dyrlæge, der kom til stedet dagen efter, kunne bekræfte, at hesten var i dårlig stand.

- Jeg tog en blodprøve, der viste, at leveren var påvirket af sulten. Så begynder kroppen at tære på muskelmassen, forklarede hun i retten.

- Der var intet afføring i rummet, så det har den spist for at overleve, sådan gør dyr, sagde hun.

Annonce

- Dyr er min tryghed

Udover straffen for lovovertrædelsen har anklagemyndigheden nedlagt påstand om, at de anklagede i et fastsat tidsrum skal fratages retten til at eje, bruge, passe, slagte eller beskæftige sig med dyr. Det var et forhold, som den 25-årige kvinde bragte på bane flere gange undervejs i retsmødet.

Hun havde i retten medbragt et hæfte med dokumentation for, at hendes nuværende kat er blevet chippet, vaccineret, kastreret, og at den har en livsforsikring. Hun har nu to katte og to marsvin.

- Jeg giver dem mad og vand hver dag, jeg tømmer deres kattebakke, snakker med dem og nusser dem. Jeg kan ikke undvære mine dyr. Når livet er noget lort, så er de der. De er min tryghed, sagde hun.

Hvornår sagen bliver afgjort er endnu uvist. Først skal det afgøres, hvorvidt de to tiltalte er egnede til almindelig straf, eller der - i tilfælde af, at de bliver kendt skyldige - skal træffes andre foranstaltninger.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Sælger overfaldt biografdirektør med kniv: Efter medieomtale dukkede Marilyn Monroe figuren pludselig op

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Kerteminde For abonnenter

Der gik 15 år før folk fik øjnene op for Flemmings opfindelse: Efter ny lov bliver han kimet ned

Odense

Nu har bilisterne lært det: Bøder for 25 millioner har sænket farten på Odense-strækning

Sport For abonnenter

Danskerklubben Brentford kan også have et kommercielt motiv - London-klubben har flere motiver til at hente Christian Eriksen

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Erhverv For abonnenter

Konkursen slog grundlæggeren af Munkebo Mikrobryg ud: - Men en dag rejste jeg mig op og gik

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Odense

Fjernvarmekunder kan roligt skrue op for radiatoren: Trods milliardinvestering i CO2-fangst vil Fjernvarme Fyn holde prisen

Faaborg-Midtfyn

45 efterskoleelever smittet, og ski-tur udsat: - Det er et lille Wuhan her hos os

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Odense

- Det lyder som science fiction, men det er et eventyr: Minister satser på klimaløsning fra Fyn

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kommune vred armen om på erhvervsmand: Betal dummebøde - eller din ejendom går på tvangsauktion

Kerteminde

Så skete det igen: Pludselig fløj der en sten gennem ruden ind til kvindes lejlighed

Annonce