Annonce
Fyn

Ingen løsning: Minister kalder stor prisstigning på medicin helt urimelig

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, der her taler ved første spadestik til Nyt OUH, kalder den prisstigning, som Gerda Skytte har oplevet på sin medicin, helt uacceptabel. Arkivfoto: Christian Nordholt
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke forstår godt, at det må føles helt urimeligt og utrygt, når den medicin, man er afhængig af, pludselig stiger voldsomt i pris, som det skete for 82-årige Gerda Skytte.

Fyn: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kalder det "helt urimeligt", at 82-årige Gerda Skytte fra Aarup pludselig skulle betale 541 kroner for sin medicin imod knogleskørhed i stedet for de sædvanlige 40 kroner, sådan som Fyens Stiftstidende har fortalt om de seneste dage.

- Jeg synes, det er slemt, at man som patient i Danmark kan opleve, at ens medicin stiger så meget, som det er tilfældet i den her sag. Det må opleves helt urimeligt og også utrygt, når det er medicin, man er afhængig af, skriver han i et skriftligt svar til Fyens Stiftstidende.

Men ministeren, der er på rejse i udlandet og derfor ikke har kunnet svare mundtligt, har ingen her-og-nu løsninger på det problem, som Gerda Skytte blev offer for, da hun gik på apoteket. Men han er opmærksom på det, oplyser han:

- Generelt gør vi meget for, at patienterne kan købe medicin til lave priser. Blandt andet med reglen om, at man skal tilbydes den billigste medicin på apoteket. Stor konkurrence på produkter kan dog også få producenter til at falde fra og derved skabe en situation, hvor der i en periode kun er få eller en enkelt udbyder tilbage. Det påvirker prisen, som vi ser her. Jeg er generelt opmærksom på problemstillingen og kigger løbende på mulighederne for, om vi kan reducere generne.

Annonce

Gerda Skyttes sag

82-årige Gerda Skytte, der bor i Aarup, tager medicin imod knogleskørhed. Da hun forleden gik på apoteket for at købe mere medicin, var prisen pludselig steget fra de normale 40 kroner til 541 kroner.

Årsagen er, at der er fri konkurrence og prissætning på medicin i Danmark. Når systemet fungerer efter hensigten, holder konkurrencen mellem de forskellige leverandører priserne nede.

I perioder falder leverandører dog fra, fordi de ikke kan levere, eller fordi prisen er blevet for lav. Og når der kun er én leverandør af den pågældende medicin på markedet, stiger prisen - og i Gerda Skyttes tilfælde altså voldsomt meget.

Flere medlemmer af Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg kalder den store prisstigning helt urimelig og efterlyser en løsning på problemet.

Kræver svar

Flere medlemmer af Sundheds- og Ældreudvalget i Folketinget kaldte det mandag "helt vildt" og "ikke acceptabelt", at prisen på medicin kan stige så meget, som det pludselig skete med Gerda Skyttes medicin imod knogleskørhed. Og de efterspurgte samtidig en ændring af lovgivningen for at forhindre, at det overhovedet kan finde sted.

Formanden for Sundheds- og Ældreudvalget, Venstres Jane Heitmann, vil bede sundhedsministeren forklare, hvad han konkret vil gøre ved problemet, der opstår, når der i kortere tid kun er en enkelt leverandør af den pågældende medicin på markedet. I de perioder er der ingen konkurrence, og så stiger prisen - og i Gerda Skyttes tilfælde altså fra 40 til 541 kroner. Over 1200 procent.

Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl foreslog et loft over, hvor meget prisen må stige. Det kunne eksempelvis være prisstigninger på 5 eller 10 procent.

Partifælle til minister: Usympatisk

Magnus Heunickes partifælle, socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff, sagde mandag i en skriftlig kommentar til sagen:

- Det er helt urimeligt og vidner om, at nogle medicinalfirmaer udnytter selv kortvarige perioder med manglende konkurrence til at tage helt ublu priser. Det finder jeg ganske usympatisk. Vi skal løbende følge op på, om medicinmarkedet fungerer, som det skal, og sikre, at medicinaludgifterne ikke eksploderer.

Men trods velmenende ord og forståelse fra flere partier er der ikke umiddelbart udsigt til en løsning på problematikken.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce