Annonce
Fyn

Ingen løsning: Minister kalder stor prisstigning på medicin helt urimelig

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, der her taler ved første spadestik til Nyt OUH, kalder den prisstigning, som Gerda Skytte har oplevet på sin medicin, helt uacceptabel. Arkivfoto: Christian Nordholt
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke forstår godt, at det må føles helt urimeligt og utrygt, når den medicin, man er afhængig af, pludselig stiger voldsomt i pris, som det skete for 82-årige Gerda Skytte.
Annonce

Fyn: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kalder det "helt urimeligt", at 82-årige Gerda Skytte fra Aarup pludselig skulle betale 541 kroner for sin medicin imod knogleskørhed i stedet for de sædvanlige 40 kroner, sådan som Fyens Stiftstidende har fortalt om de seneste dage.

- Jeg synes, det er slemt, at man som patient i Danmark kan opleve, at ens medicin stiger så meget, som det er tilfældet i den her sag. Det må opleves helt urimeligt og også utrygt, når det er medicin, man er afhængig af, skriver han i et skriftligt svar til Fyens Stiftstidende.

Men ministeren, der er på rejse i udlandet og derfor ikke har kunnet svare mundtligt, har ingen her-og-nu løsninger på det problem, som Gerda Skytte blev offer for, da hun gik på apoteket. Men han er opmærksom på det, oplyser han:

- Generelt gør vi meget for, at patienterne kan købe medicin til lave priser. Blandt andet med reglen om, at man skal tilbydes den billigste medicin på apoteket. Stor konkurrence på produkter kan dog også få producenter til at falde fra og derved skabe en situation, hvor der i en periode kun er få eller en enkelt udbyder tilbage. Det påvirker prisen, som vi ser her. Jeg er generelt opmærksom på problemstillingen og kigger løbende på mulighederne for, om vi kan reducere generne.

Gerda Skyttes sag

82-årige Gerda Skytte, der bor i Aarup, tager medicin imod knogleskørhed. Da hun forleden gik på apoteket for at købe mere medicin, var prisen pludselig steget fra de normale 40 kroner til 541 kroner.

Årsagen er, at der er fri konkurrence og prissætning på medicin i Danmark. Når systemet fungerer efter hensigten, holder konkurrencen mellem de forskellige leverandører priserne nede.

I perioder falder leverandører dog fra, fordi de ikke kan levere, eller fordi prisen er blevet for lav. Og når der kun er én leverandør af den pågældende medicin på markedet, stiger prisen - og i Gerda Skyttes tilfælde altså voldsomt meget.

Flere medlemmer af Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg kalder den store prisstigning helt urimelig og efterlyser en løsning på problemet.

Annonce

Kræver svar

Flere medlemmer af Sundheds- og Ældreudvalget i Folketinget kaldte det mandag "helt vildt" og "ikke acceptabelt", at prisen på medicin kan stige så meget, som det pludselig skete med Gerda Skyttes medicin imod knogleskørhed. Og de efterspurgte samtidig en ændring af lovgivningen for at forhindre, at det overhovedet kan finde sted.

Formanden for Sundheds- og Ældreudvalget, Venstres Jane Heitmann, vil bede sundhedsministeren forklare, hvad han konkret vil gøre ved problemet, der opstår, når der i kortere tid kun er en enkelt leverandør af den pågældende medicin på markedet. I de perioder er der ingen konkurrence, og så stiger prisen - og i Gerda Skyttes tilfælde altså fra 40 til 541 kroner. Over 1200 procent.

Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl foreslog et loft over, hvor meget prisen må stige. Det kunne eksempelvis være prisstigninger på 5 eller 10 procent.

Annonce

Partifælle til minister: Usympatisk

Magnus Heunickes partifælle, socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff, sagde mandag i en skriftlig kommentar til sagen:

- Det er helt urimeligt og vidner om, at nogle medicinalfirmaer udnytter selv kortvarige perioder med manglende konkurrence til at tage helt ublu priser. Det finder jeg ganske usympatisk. Vi skal løbende følge op på, om medicinmarkedet fungerer, som det skal, og sikre, at medicinaludgifterne ikke eksploderer.

Men trods velmenende ord og forståelse fra flere partier er der ikke umiddelbart udsigt til en løsning på problematikken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

76.457 biler om dagen: Efter 50 år kan Lillebæltsbroen få brug for en makker til at klare trafikpresset

112

Lige nu: Peter Madsen erkender sig skyldig i flugt og trusler

Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Annonce