Annonce
Fyn

Ingen hjælp at hente i landsretten: Lange straffe og udvisning til litauer og polak i stor narkosag

To udenlandske mænd, der boede på Nordfyn, fik onsdag stadfæstet deres dom i landsretten for narkosalg og narkoproduktion. De endte dermed med samme fængselsstraffe på 13 og syv års fængsel samt udvisning fra Danmark efter afsoning. Foto: Wawrzyniec Korona/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Der var ingen rabat at hente for en lituaer og en polak i ankesagen om produktion af amfetamin og salg af amfetamin, kokain og skunk på Fyn. Landsretten har stadfæstet byretsdommen, og mændene skal nu henholdsvis 13 og syv år i fængsel.

De hårde fængselsstraffe til to udenlandske mænd i en stor narkosag fra Fyn står ved magt. Dommen, der faldt i juni i Retten i Odense, blev stadfæstet onsdag, oplyser Østre Landsret til avisen.

Dermed skal den nu 43-årige Nerijus Kuprys fra Litauen i fængsel i 13 år, mens den 39-årige Slawomir Jan Bilski fra Polen skal bag tremmer i syv år.

Kuprys var dømt for at have forarbejdet 15,5 kilo amfetamin, for at have besiddet og videreoverdraget yderligere 3,5 kilo amfetamin og for ulovlig våbenbesiddelse i det offentlige rum. Han nægtede sig skyldig og nægtede under byretssagen også at udtale sig.

Den 43-årige mand blev udpeget som ham, der producerede amfetaminen, af John Christoffersen. Gårdejeren fik i landsretten 11 års fængsel for at have huset narkoproduktionen i en tildækket hestebås på sin ejendom i Harndrup.

Annonce

Dømt for lidt mindre

Litaueren fik dog en smule ud af ankesagen, for han blev dømt for omkring et kilo amfetamin mindre end i byretten. Det oplyser hans forsvarer Gert Dyrn.

Ud fra rester fundet på en murerbalje og en stor omrører, havde en retskemiker regnet sig frem til, at litaueren havde deltaget i produktion af 12 kilo amfetamin i sagen, som politiet døbte "Mixer".

- Ved udregningen gik man ud fra, at baljen var helt fyldt op til randen. Det troede jeg ikke på - selvfølgelig er der mindre i, når man laver en portion. Og det var landsretten enig i, fortæller advokaten.

Det fik dog ikke indflydelse på straffen, som blev den samme som i byretten.

- Der er ikke noget at gøre ved det, som han siger. Nu er han ved at tænke over, om han vil prøve at komme til Litauen og afsone der, eller om han skal sidde fængslet i Danmark, siger Gert Dyrn.

Forsvareren havde argumenteret for, at hans klient slet ikke havde så stor en rolle, som anklagemyndigheden og byretten mente.

- Der var vidneudsagn og forskellige andre ting, der tydede på, at han ikke havde været med til selve produktionen, men kun til at skabe kontakt til gårdejeren og skaffe remedierne til produktionen. Og at han var ude af billedet, inden produktionen kom i gang.

Ejeren af stedet fortalte ifølge forsvareren om en anden person, der virkede styrende i forhold til hans klient. Og der skulle også have været flere andre personer involveret. Derfor gik forsvareren efter en mildere straf.

- Men landsretten vurderede, at han havde været med gennem hele forløbet, og sådan er det, siger Gert Dyrn.

Fanget på vildtkamera

Foruden litaueren, der boede i Veflinge, blev også den medtiltalte polak idømt samme straf som i byretten.

Slawomir Jan Bilski, som havde bopæl i Grindløse mellem Bogense og Otterup, blev straffet med syv års fængsel for salg og besiddelse af større mængder narko i form af amfetamin, kokain og skunk.

Polakken erkendte salg af mindre mængder narkotika, men nægtede blandt andet besiddelse af 1,7 kilo amfetamin, som blev fundet i en skovbund nær Bogense.

Politiet havde dog skygget ham derhen og havde optagelser fra et vildtkamera, der viste, at han havde befundet sig netop på det sted.

Foruden fængselsstraffen slog landsretten også fast, at begge mænd skal udvises fra Danmark efter afsoningen.

Fyens Stiftstidende bringer navnet på personer, der idømmes mindst et års ubetinget fængsel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce