Annonce
Kerteminde

Ingen duft af mad: Pulje til plejehjemskøkkener går Kertemindes næse forbi

Ældreminister Thyra Frank har fremlagt en pulje med 425 millioner kroner, som er øremærket til at etablere køkkener på plejehjem i landets kommuner. I Kerteminde Kommune har man ikke tænkt sig at søge midlerne, det siger formand for Social- og Sundhedsudvalget Marianne Machon. Foto: Michael Bager.

Kertemindes ældre får ikke del i ældreministerens pulje til etablering af køkkener på plejehjem, siger udvalgsformand Marianne Machon (V)

Kerteminde: Duften af nybagte boller og flæskesteg skal tilbage på landets plejehjem. Sådan lyder det i en pressemeddelelse, hvor ældreminister Thyra Frank (LA) opfordrer kommunerne til at søge om at få del i en pulje på 425 millioner, så man kan etablere køkkener på plejehjem.

Men duften af sprøde hjemmelavede svær går foreløbig Kerteminde plejehjemsbeboeres næser forbi. Hvis man altså spørger Marianne Machon (V), formand for Kerteminde Kommunes Social- og Sundhedsudvalg.

- Der er ganske enkelt ikke penge til det. Det vil komme til at koste 8,3 millioner i drift om året i Kerteminde. Og desuden er der regler om, at der i køkkener skal være så kraftig udsugning, at man alligevel ikke ville kunne dufte maden, siger hun.

For halvandet år siden nedlagde man køkkenerne på plejecentrene Dalsbo i Rynkeby, Troelskær i Munkebo og Svanehøj i Kerteminde i forbindelse med en større sparerunde.

Der er ganske enkelt ikke penge til det. Det vil komme til at koste 8,3 millioner i drift om året i Kerteminde. Og desuden er der regler om, at der i køkkener skal være så kraftig udsugning, at man alligevel ikke ville kunne dufte maden.

Marianne Machon, formand Social- og Sundhedsudvalget i Kertminde Kommune

Pengene vil ikke give forbedring

Udvalgsformanden mener ikke, at de ældre vil opleve en forbedret livskvalitet, hvis Kerteminde Kommune søger om del i pengepuljen. Og som hun understreger, skal kommunerne betale 25 procent af etableringsomkostningerne, og det har kommunekassen ikke råd til:

- Vi får høje roser for den mad, vi har nu. Og vi har nogle dygtige og omsorgsfulde chauffører, som kører ud med maden alle ugens syv dage. Og de er gode til også at hjælpe de ældre, hvis der skulle være et eller andet ekstra, de skulle have brug for, siger Marianne Machon.

Fordi den nuværende ordning med storkøkkenet på Lindhøj Plejecenter i Munkebo fungerer godt, mener Marianne Machon, at det er vigtigere at bruge de penge, der er til at lave aktiviteter på plejehjemmene.

- Det er vigtigt, at der sker noget i hverdagen. Det kan være, at man tager ud i naturen og går en tur, siger hun.

Annonce

Beboerne er for svage til at bruge køkkenerne

For 10 år siden var beboerne på plejehjemmene forholdsvis friske og havde en anden førlighed og energi - som de ikke har i dag, vel at mærke, siger Marianne Machon.

- I dag venter de ældre så længe, de kan, med at komme på plejehjem. Det er ikke noget, som man stræber efter eller ønsker. Og fordi man hellere vil blive så længe i eget hjem som muligt, betyder det også, at de fleste af plejehjemsbeboerne er meget svage.

Og hun forklarer, at det altså ikke er muligt for langt de fleste af beboerne at tage del i hverken madlavning eller andet, som Ældreministeriet og Thyra Frank lægger op til, hvis kommunerne vælger at bruge penge på at etablere køkkener på plejehjemmene.

Lone Kiilerich (DF), der er medlem af Social- og Sundhedsudvalget, undrer sig over, at Marianne Machon udtaler sig om sagen med køkkener til Kertemindes plejehjem.

- Sagen er slet ikke debatteret færdig. Vi tager det op på næste udvalgsmøde, som er 13. marts. Så hun kan ikke udtale sig om det på Social- og Sundhedsudvalgets vegne, pointerer Lone Kiilerich.

Hun fastslår, at hun på næste udvalgsmøde vil plædere for, at man igen etablerer køkkener på plejehjemmene i Kerteminde.

- Det er rigtig god mad, der kommer fra Lindhøj. Men jeg vil kæmpe for, at køkkenerne kommer tilbage på plejehjemmene, da det gør noget rigtig godt for de ældre, siger Lone Kiilerich.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce