Annonce
Middelfart

Ingen bud på Båring Efterskole: Redningsfolk kæmper videre for aftale

Tirsdag formiddag var bygningerne, som indtil i sommer husede Båring Efterskole, på tvangsauktion ved Boligretten i Odense. Ingen bød på bygningerne, som derfor stadig ejes af Merkur Andelskasse. Arkivfoto: Sofie Secher Karlsen

Bygningerne, som tidligere husede Båring Efterskole, var tirsdag formiddag på tvangsauktion. Men ingen bød på bygningerne - og det var præcis, hvad en forening, der håber at kunne starte en efterskole og højskole, håbede på.

Båring/Odense: Tirsdag formiddag var bygningerne, som indtil i sommer husede Båring Efterskole, på tvangsauktion ved Boligretten i Odense. Ingen bød på bygningerne, som derfor stadig ejes af Merkur Andelskasse.

- Det gik, som vi gerne ville have det. Vi håbede på så lidt interesse som muligt, så Merkur også efterfølgende stod med bygningerne, og det er dem, vi nu vil forsøge at lave en aftale med, siger Ask Nørholm, formand for Foreningen for opstart af Båring Efterskole og Højskole. En forening, som så dagens lys i slutningen af september 2018, og som har som mål at drive efterskole og højskole i bygningerne på Kaj Thanings Alle i Båring.

Den 6. november overtog Merkur Andelskasse som forventet skolen på en tvangsauktion. Andelskassen havde syv millioner til gode, og bød 4,7 millioner på bygningerne. Derudover stod Nykredit og LR Kredit først i rækken af kreditorer og havde tilsammen 4,5 millioner kroner ude at svømme.

Ask Nørholm og foreningen har i løbet af efteråret forsøgt at lande en aftale med Merkur Andelskasse for helt at undgå, at bygningerne skulle på tvangsauktion. Det lykkedes dog ikke, og derfor er det også en lettet formand, som Fyens Stiftstidende fanger efter auktionen.

- Det har været en spændende men også opslidende proces. Det er mest det, at man ikke har afklaring på noget som helst, det kan godt være frustrerende. I dag var noget, der skulle overstås, fordi der potentielt var fare for, at det hele gik i vasken. I stedet er i dag endnu et skridt på vejen, siger han.

Annonce

Efterskolen fra start til nu:

22. november 1959: Indvielse af Baaring Højskole.

December 2005: Baaring Højskole går i betalingsstandsning, men det lykkes at afværge en konkurs, fordi kreditorerne går med til en tvangsakkord, som indebærer, at de kun får 10 procent af deres tilgodehavender. Det letter højskolen for en gæld på fem millioner, og Merkur Andelskasse siger desuden ja til at finansiere den redningsplan, der skal få skolen tilbage på ret køl.


29. februar 2008: Baaring Højskole kaster håndklædet i ringen, og en enig bestyrelse opgiver at drive skolen videre på grund af faldende elevtal og økonomiske vanskeligheder.Sommeren 2008: Den tidligere lærer på Baaring Højskole, Jens Horn, er en del af en arbejdsgruppe, som arbejder for at oprette en efterskole i de tomme bygninger. Han bliver ansat som forstander, da efterskolen køber bygningerne for én krone og en medfølgende gæld på godt 10 millioner.


9. august 2009: Den Rytmiske Efterskole i Båring åbner med 108 elever og 26 lærere.13. december 2012: Forstander Jens Horn bliver fyret - blandt andet på grund af dårligt arbejdsklima på skolen. Viceforstander Henrik Vejsig bliver konstitueret forstander.Starten af skoleåret 2013/2014: 31-årige Kim Røge bliver leder af efterskolen, og han er på det tidspunkt landets yngste efterskoleleder.


17. februar 2014: Kim Røge bliver fritstillet, og Henrik Vejsig bliver igen konstitueret forstander.


29. april 2014: Både formand og eks-formand i efterskolens bestyrelse meddeler, at de trækker sig med øjeblikkelig virkning blot fem dage efter at være blevet genvalgt på generalforsamling.


Maj 2014: Henrik Vejsig bliver ansat som ny forstander.


April 2015: Den Rytmiske Efterskole i Båring er atter på ret køl og kan efter en generalforsamling præsentere et overskud på 154.000 kroner og en positiv elevtilgang.


November 2016: Efterskolen ansætter Peter Sund, som fra november kan kalde sig viceforstander. Samtidig får efterskolen en ny linje med folkemusik, ledet af violinisten Kirstine Haugaard Rasmussen.


25. september 2017: Den Rytmiske Efterskole bevæger sig under smertegrænsen med kun 50 elever i skoleåret 2017/2018. Bestyrelsesformand Mikkel Dragmose-Hansen siger til Fyens Stiftstidende, at man skal op på 70-80 elever til det kommende skoleår.


Januar 2018: I forsøget på at lokke flere elever til, fortæller efterskolen til Fyens Stiftstidende, at man for skoleåret 2018/2019 vil satse på en e-sport-linje.


5. juli 2018: Fyens Stiftstidende kan fortælle, at efter ni år fyldt med musik har Den Rytmiske Efterskole i Båring valgt at lukke.


10. juli 2018: Fyens Stiftstidende fortæller, at skolen er gået konkurs efter en egenbegæring og med en gæld på cirka 12 millioner kroner.


11. september 2018: Kurator Jens Brusgaard oplyser, at buddene på den konkursramte skole hidtil har været så små, at han nu har besluttet at sende skolen på tvangsauktion den 6. november.


25. september 2018: En helt ny "Foreningen for opstart af Baaring Efterskole og Højskole" står frem i offentligheden med en redningsplan for skolen og indkalder til borgermøde den 30. september, hvor 125 mennesker møder op.


4. december 2018: Båring Efterskole er på tvangsauktion, men ingen byder på bygningerne, som derfor stadig ejes af den største kreditor - Merkur Andelskasse

Håber på højskole i 2019

Ask Nørholm fortæller, at han har været i dialog med Merkur Andelskasse, som ifølge ham ikke er i tvivl om foreningens interesse i bygningerne.

- Jeg ved ikke, hvor mange andre de (Merkur Andelskasse, red.) har snakket med udover os. Så jeg kender ikke vores placering i køen i forhold til at lave en aftale. Det kan også sagtens være, at der slet ikke er nogen i køen, siger Ask Nørholm, som fortæller, at han allerede tirsdag eftermiddag forsøger at komme igennem til Merkur Andelskasse for at få sat et møde op.

Hvor meget foreningen er villig til at betale andelskassen for bygningerne, vil Ask Nørholm ikke fortælle. Han siger dog, at hvis foreningen ikke var villig til at lægge mere end de 4,7 millioner, ville det være uinteressant.

Lykkes det foreningen at lande en aftale med Merkur Andelskasse, og går det som medlemmerne håber, så er der allerede højskoledrift i lokalerne på Kaj Thanings Alle til påske 2019.

- Det bliver kurser, men præcis hvilke, har vi ikke lagt os fast på endnu, siger Ask Nørholm.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce