Annonce
Nyborg

Ingen ballade om Koppers udvidelse

Avernakke set fra luften. Her har været tanke og olieprodukter siden 1917. Til højre ses den lille havn, hvor tankskibene ofte ligger. Foto: John Fredy.

Koppers kan udvide sit destillationsanlæg på Avernakke ved Nyborg uden at blive mødt af voldsom kritik. Forklaringen er tillid til den amerikansk ejede virksomhed.

Nyborg: En stor kemi-fabrik beliggende tæt ved et boligområde vil udvide produktionen ganske betydeligt. Det må da være en rigtig balladehistorie.

Historien om Koppers i Nyborg viser imidlertid, at sådan behøver det ikke være. Fabrikken oplyste for et par år siden, at man ville udvide kapaciteten i Nyborg samtidig med at afdelinger i andre europæiske lande blev lukket. Naturligvis i et forsøg på at rationalisere produktionen.

I disse uger er den nødvendige VVM redegørelse (en redegørelse om virksomhedens virkninger på miljøet) ude i offentlig høring, og også et udkast til miljøgodkendelse er lagt frem. Men debatten om Koppers udvidelse er totalt udeblevet.

I byrådet gik sagen igennem uden ét ord. Politikerne i Teknik- og Miljøudvalget har heller ikke brugt mange sekunder på sagen, indrømmer formanden Per Jespersen (S).

Avernakke

Avernakke er halvø på 16 hektar lige syd for Nyborg.Fra 1914-1977 blev arealet brugt til oliehavn og importlager af Dansk Petroleums Aktieselskab (senere ESSO).

I 1940 bombede RAF anlæggene.

Forureningen med olie/benzin og tjærestoffer vurderes især at være på den østlige og sydlige del af halvøen, og oprensning er især sket på den sydlige og midterste del af grunden.

Oprensningen har mht. ældre forureninger bestået i oprensning af forurenet slam og øvre jordlag, mens dybere forurening har været efterladt.

1977-1987: Areal og anlæg overtages af Tjærekompagniet (senere Tarco) til tjæredestillation.

1987: Tarconord, der ejes af Tarco A/S og amerikanske Koppers, overtager anlæggene. Tarcos mangeårige direktør, Peder Stausholm Pedersen, bliver administrerende direktør.

2000: Koppers overtager alle aktier.

Annonce

Naboerne

Selv Koppers naboer i Dyrehavekvarteret tager sagen med ro - de var ellers for et par årtier siden nærmest i krig med virksomheden på Avernakke.

Den lokale grundejerforening har gennemgået de nye tilladelser til Koppers og sender en indsigelse med nogle få konkrete punkter. Men generelt er naboskabet mellem den store tjærevirksomhed og naboerne i dag gnidningsfrit. Det siger formanden for Hjulby Dyrehaves Grundejerforening, Kristian Angelo-Nielsen.

Han har siden 1985 boet som nærmeste nabo virksomheden og har altså oplevet den tid, hvor naboskabet handlede om stank og støj og klager i massevis.

- Jeg opfatter det ikke som nogen stor gene at bo tæt ved Koppers. Med årene er forholdet mellem virksomheden og omgivelserne blevet meget, meget bedre, siger Kristian Angelo-Nielsen.

- Det er da klart, at vi hellere ville have set, at der lå et villakvarter på Avernakke. Men nu ligger der altså en virksomhed, med et antal arbejdspladser, og det er også fint nok, så længe de opfører sig pænt.

Annonce

Samme udledninger

Tilliden mellem Koppers og beboerne omkring Avernakke er de senere år blevet udbygget, blandt andet ved at Koppers løbende informerer grundejerforeningen om, hvad der sker på virksomheden.

Og cirka hvet andet år inviteres alle medlemmer af foreningen på besøg på den ellers ret lukkede virksomhed. Her byder Koppers på rundvisning og foredrag, fortæller Kristian Angelo-Nielsen.

Senest var 25 medlemmer af foreningen i maj sidste år på besøg hos den store nabo, og her orienterede ledelsen om deres planer om udbygning.

I forbindelse med udvidelsen er naboerne især fokuseret på løftet om, at de samlede udledningerne stoffer og støj fra Koppers ikke bliver større, selv om produktionen udvides.

- Så længe det er tilfældet, må de sådan set gøre hvad, de vil, siger Kristian Angelo-Nielsen.

Annonce

Investering på 100 millioner

Koppers har lukket destillationsanlæg i Holland og England, og dermed er Nyborg eneste produktionssted i Nordeuropa. Når man valgte at fortsætte anlægget i Nyborg hænger det paradoksalt nok sammen med skrappe danske krav til miljø med videre.

- Fabrikken her i Nyborg er ekstremt energieffektiv i forhold til Koppers' øvrige fabrikker, sagde fabrikchef Dan Baade-Pedersen til Fyens Stiftstidende for nogle måneder siden.

- Strategien er at Koppers i Nyborg skal overtage den produktion, som Holland og England havde. Det kan vi ikke helt endnu. Så vi investerer 100 millioner kroner i udvidelse af vores produktion. Det er en stor investering. Men vi har gode forudsætninger for det her i Nyborg. Og Koppers regner med at det giver en fornuftig payback, sagde direktør Kent Svendsen i samme artikel i avisen.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce