x
Annonce
Sydfyn

Ingen ansøgninger til lånegaranti til kvindekrisecenter

Formand for Social- og Sundhedsudvalget, Hanne Klit (S) fortæller, at udvalget har konstateret, at ingen har haft interesse i at søge lånegarantien til et krisecenter. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Politikerne lavede ved sidste budgetforlig en lånegaranti, som skulle hjælpe til at få etableret et kvindekrisecenter, men ingen har søgt om puljen.

Svendborg: Efter lang tids strabasser om endnu et kvindekrisecenter i Svendborg, endte politikerne ved budgetforliget i efteråret 2019 med at stille en lånegaranti på 500.000 kroner. For at få fingrene i den lånegaranti skulle der en ansøgning til, og nu viser det sig, at der ikke er kommet nogle ansøgninger til låne-puljen.

Social- og Sundhedsudvalget har drøftet sagen. Det fortæller formand i udvalget, Hanne Klit (S).

- Vi har taget det til efterretning og må konstatere, at der ikke er nogen, der har ønsket lånegarantien.

- Vi havde afsat lånegarantien for at vise, at vi gerne vil bakke op om det, siger Hanne Klit og tilføjer, at hun i den anledning har orienteret sig hos forvaltning, som fortæller, at de kvinder i Svendborg, der har brug for hjælp, allerede får den i Stenstrup eller i et krisecenter i en anden kommune.

- Og der betaler vi jo regningen, siger Hanne Klit.

Men tænker du ikke, at det bliver for svært for en mulig opstart af krisecenter, når det er et lån og ikke reelle kroner og ører?

- Det er da muligt, men det er jo ikke en kommunal opgave at give drifttilskud til et krisecenter. Derfor har vi lavet lånegarantien, siger Hanne Klit.

Medlem i udvalget Lars Erik Hornemann (V) konkluderer også, at der ikke må være nogen, der har fundet lånepuljen interessant. Han mener, at man som kommune har gjort det helt rigtige i sagen her.

- Jeg synes, det er den rigtige måde at gøre det på. Det er ikke nødvendigvis kommunen, der skal betale. Lånepuljen var en hjælp til at spare op, hvis der var et behov for det. Lånegarantien blev lavet for at stimulere, at det kunne lade sig gøre, siger Lars Erik Hornemann.

Annonce
Lars Erik Hornemann, der er medlem i Social- og Sundhedsudvalget, mener, at man har gjort det rigtige i sagen om krisecenter i Svendborg ved blot at stille en lånegaranti og ikke give en pose penge til Sydfyns Krisecenter. Arkivfoto: Michael Bager

Pulje består

Den oplagte ansøger var foreningen Sydfyns Krisecenter, der havde Mette Gregersen og Rico Busk i front. De har efterspurgt 650.000 kommunale kroner til at starte et krisecenter i Svendborg for kvinder, der har været udsat for vold. Men politikerne var ikke villige til at stille med en pose penge. Også fordi, at et krisecenter i Stenstrup rejste sig 1. april sidste år for egne midler.

Mette Gregersen fortæller, at foreningen ikke har villet låne penge, og derfor har de ikke sendt en ansøgning til lånegarantien.

- Stenstrup er fyldt og vi havde kortlagt alt for kommunen, så jeg synes, det er latterligt, at de ikke vil hjælpe os med 650.000 kroner, lyder det fra Mette Gregersen, der fortæller, at man derfor nu har opgivet idéen om et etablere krisecenter.

- Vi havde fundet en fond, men den ville kun samarbejde, hvis også kommunen ville støtte økonomisk, siger Mette Gregersen om en af grundene til, at projektet er faldet til jorden.

Lars Erik Hornemann fortæller dog, at puljen består i hvert fald indtil næste budgetforhandlinger.

- Nu er det prøvet af og så må vi se. Der er endnu ingen udløbsdato på puljen, så den består, og så kan vi se, om der skulle være nogen, der vil ansøge om den, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce