Annonce
Fyn

Ingen adgang for politikere: Forbudt at føre valgkamp på sygehusene

Valgkamp er forbudt på regionens sygehuse. Det ærgrer folketingspolitiker Jane Heitmann, at partifællen Stephanie Lose og de øvrige medlemmer af det syddanske regionsråd har forbudt valgkamp på Odense Universitetshospital og regionens andre sygehuse. Arkivfoto: Michael Bager.
Venstres folketingsmedlem Jane Heitmann ærgrer sig over, at regionsrådet har forbudt valgkamp på regionens sygehuse. Man lukker ned for demokratiet, mener hun. Det handler om at beskytte patienter og pårørende, siger regionsrådsformand Stephanie Lose fra Venstre.

Siden folketingsvalget blev udskrevet i tirsdags, har politikerne glædeligt delt flyers ud og taget en snak med befolkningen på banegårde, i parker og andre offentlige steder for at gøre opmærksomme på, hvad de kan gøre for danskerne, hvis de bliver valgt ind.

Der er dog steder, hvor politikerne ikke er velkomne. Det er på sygehusene rundt om i regionen.

Det skyldes, at regionsrådet tilbage i januar besluttede, at politikerne ikke må føre valgkamp i eller uden for regionens bygninger under europaparlament- og folketingsvalget. Det betyder, at der ikke må uddeles valgmateriale eller ting, der er relateret til valget som for eksempel balloner, rundstykker eller bolsjer i eller ved indgangen til regionens bygninger.

Grunden til denne beslutning skyldes ifølge formanden for Regionsrådet, Stephanie Lose (V), at der skal være plads til, at man kan komme på hospitalet, uden at få stukket en flyer i hånden.

- Man kommer på sygehuset for at få en behandling. Der kan være mange sårbare situationer, hvor man har andre ting at tænke på. Derfor har regionsrådet besluttet, at det ikke er tilladt, siger Stephanie Lose.

Annonce

Må komme på besøg

Selv om det ikke er tilladt for politikerne at føre valgkamp på sygehusene, er de folkevalgte dog stadig velkomne til at komme på besøg på en af regionernes sygehuse. Det skal dog koordineres med råds- og direktionssekretariatet i regionen, inden en politiker får lov til at komme på besøg.

- Vi har et offentligt finansieret sundhedsvæsen, som spiller en væsentlig rolle i det danske velfærdssamfund. Hvis politikerne skal mene noget om sundhedsvæsenet, skal de også have lov til at komme på besøg, fortæller Stephanie Lose (V).

Som udgangspunkt har politikerne derfor altid mulighed for at komme på besøg på sygehusene, men ikke for at føre valgkamp.

Det er ærgerligt for demokratiet, mener sundhedsordfører, Jane Heitmann (V).

- Regionsrådet er i sin gode ret til at beslutte, hvad der skal ske og ikke ske under valgkampen. Men personligt synes jeg, at det er lidt ærgerligt, at man lukker ned for demokratiet, ved ikke at kunne dele en flyer ud eller tage en snak med befolkningen på sygehusets matrikel eller kan få lov at hænge en valgplakat op i lygtepælene ved sygehusene. Det er det, der gør demokratiet levende, siger hun og understreger, at hun ikke mener, man kan føre valgkamp på selve sygehusgangene, hvor patienterne befinder sig.

- Man kan godt føre valgkamp med respekt – og det skal man under alle omstændigheder. Derfor mener jeg også, at det er ærgerligt, at man ikke må føre valgkamp sådan et sted. Men vi skal selvfølgelig også respektere regionsrådets beslutning.

Selv om det først var i januar, at det gældende regelsæt blev vedtaget, var det ifølge Stephanie Lose heller ikke tilladt at nærme sig regionens bygninger, hvis man ville føre valgkamp, da der tilbage i 2017 blev kæmpet om pladserne i regionsrådet og de syddanske kommuner.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce