Annonce
Odense

Ingen 9. april: Corona-nedlukning rammer historiske mærkedage

Den 9. april skulle have være markeret her på en del af den tidligere Odense Kaserne, hvor Fyns Militærhistoriske Museum har til huse, og hvor der er en mindetavle for de seks fynske soldater, der blev dræbt i kampene i Sønderjylland. Efter næsten to et halvt år i flyttekasser og depot skulle dagen også havde været starten på en åbning af det nye museum med en særudstilling om besættelsestiden. Den er nu udskudt på ubestemt tid. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Markeringen af 80-året for nazitysklands besættelse af Danmark er droppet, og markeringen af 75-året for befrielsen kan også komme i fare på grund af restriktioner i forbindelse med corona-virus. To markeringer er aflyst.

De har arbejdet hen imod datoerne i op mod et år. Men corona-krisen med deraf følgende nedlukning af stort set al aktivitet i samfundet får nu konsekvenser for to historiske aktører, der ellers skulle have brugt starten af april til at markere to historiske mærkedage fra besættelsestiden: Den 9. april og den 5. maj.

- Vi havde store planer for 9. april. Vi ville markere dagen med en række ekstra tiltag for både at markere 80-året, men også for at markere at vores museum nu er ved at åbne igen. Men de planer har vi skrinlagt. I lyset af den nuværende situation giver det ingen mening at åbne med en særudstilling. Så det er udsat på ubestemt tid, siger Lars Neumann, formand for foreningen HISAM, der står bag Fyns Militærhistoriske Museum, der efter planen skulle have åbnet i deres nye domicil på den gamle kaserne på Søndre Boulevard den 9. april.

Han ærgrer sig, fordi særudstillingen med gratis adgang netop skulle bruges som et reklamefremstød for at gøre omverdenen opmærksom på, at militærmuseet nu er på vej til at åbne igen efter næsten to et halvt års nedlukning på grund af en flytning.

- Det var jo den perfekte måde at markere for omverdenen, at vi er tilbage og i gang igen. Så det er pokkers ærgerligt, men der er jo ikke noget at gøre ved det, siger Lars Neumann.

Annonce

Sådan skulle det markeres

Den 9. april skulle efter planen have været markeret på selve dagen hos Fyns Militærhistoriske Museum på den gamle kaserne på Søndre Boulevard i Odense. Dels ved kransenedlæggelse og dels ved en åbning af en særudstilling om besættelsen på museet, der efter to et halvt års nedlukning er klar til at åbne igen. Nu markeres dagen ved, at flaget sættes på halv for de seks fynske soldater, der mistede livet i Sønderjylland for 80 år siden.

Den 12. april skulle Besættelsesmuseum Fyn i Beldringe have markeret "75-året for Danmarks befrielse" med udstillere, folk i historiske uniformer og køretøjer og en tale af forsvarsminister Trine Bramsen. Det er nu udskudt til den 30. august.

Den 4. maj markeres 75-året for frihedsbudskabet og dermed krigens afslutning indtil videre som planlagt med mindeceromoni ved de allierede flyvergrave på Assistenskirkegården og ved at større arrangement i Ansgar Anlæg med faneborg, taler og fremmøde af både modstandsfolk og en række gæster. Derefter en mindegudstjeneste ved biskop Tine Lindhardt. Ifølge komiteens formand, Erik Hansen, kan markeringen dog ændre sig markant, hvis situationen omkring coronasmitte ikke bedres i løbet af april.

Flyttet til august

Hos Besættelsesmuseum Fyn, der holder til i bygninger ved lufthavnen i Beldringe, havde man gjort klar til et endnu større setup med arrangementet "75-året for Danmarks Befrielse", der skulle have været afviklet påskedag den 12. april. Forsvarsminister Trine Bramsen havde sagt ja til at åbne dagen, hvor 2. verdenskrigs reenactment-folk sammen med udstillinger af et væld af historiske militære køretøjer og flyopvisning skulle have trukket masser af fynboer til.

- Det var et kæmpe setup med både mange aktører, foredragsholdere og udstillere og også en dag, hvor vi forventede langt over 1000 gæster. Men der er ikke andet at gøre end at aflyse, siger Jens P. Sørvin, formand for foreningen bag Besættelsesmuseum Fyn.

For foreningen og museet er det en slem bet ikke at kunne markere 75-året i de dage, hvor det både er 80 år siden besættelsen og 75 år siden befrielsen.

- Vi lever jo i høj grad af de billetindtægter vi kan få ind på vores museum. Og dem går vi jo glip af nu, siger Jens P. Sørvin, der dog håber, at folk vil være med, når man forsøger at markere 75-året i august.

- Nu har vi valgt at flytte det hele til 30. august, og så håber vi på, at vi kan få næsten samme setup. Det arbejder vi på for fuld kraft lige nu, og heldigvis er der mange af de folk, der skulle have været med, der har sagt ja til at komme tilbage i august, siger han.

En anderledes 9. april

Hos Fyns Militærhistoriske Museum har man endnu ikke villet sætte dato på, hvornår man kan åbne for den særudstilling om 9. april og besættelsen, som man har fået etableret i samarbejde med blandt andet historie-professor Therkel Stræde fra SDU.

- Indtil videre har vi udskudt det på ubestemt tid. Det er svært at sige med det, der sker i verden omkring os, hvornår det er muligt at åbne op igen. Så vi venter og ser, siger Lars Neumann.

Og selve markeringen af 9. april bliver også en noget anden. På kaserneområdet har man en mindetavle for de seks soldater fra den fynske bataljon, der blev dræbt i kampene i Sønderjylland om morgenen, da tyskerne besatte Danmark. Normalt plejer Forsvaret at lægge en krans, ligesom repræsentanter fra foreningen HISAM lægger en.

- Jeg regner med, at vi sender et par folk over for at sætte flaget på halv og for at lægge den buket, vi formentlig får leveret fra Forsvaret. Vi regner ikke med at se repræsentanter fra Forsvaret, for her har man lukket ned for al ikke operativ aktivitet frem til 20. april, siger Lars Neumann.

Jens P. Sørvin og folkene hos Besættelsesmuseum Fyn i Beldringe havde planlagt den helt store markering med fly, køretøjer og folk i uniformer fra krigen. Den markering er nu udskudt til 30. august. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Formand for foreningen bag militærmuseet, Lars Neumann, ved ikke, hvornår man kommer til at genåbne museet. Arkivfoto: Michael Nørgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce