Annonce
Odense

Infomøde med guider og køkkeninspiration skaber viden om ny affaldsordning

Infomøde om ny affaldsordning gav stort set fuldt hus i sportshallen ved Marienlystcentret. Foto: Jonas Boje Andersen
Den nye affaldsordning er godt i gang med at blive rullet ud. Odense Renovation holdt infomøde for borgere i det nordlige Odense for at gøre dem klogere på, hvilke vaner de skal ændre. Det gav anledning til et væld af spørgsmål.

- Hvorfor er der ikke elastikker i de grønne mad-affaldsposer?

- Må man smide køkkenrulle, som man bruger til at samle kartoffelskralderne i vasken op med, ud sammen med madaffald?

- Hvad koster det?

Spørgsmål som disse blev stillet af borgere i Odense tirsdag aften i Marienlystcentret, da Odense Renovation i samarbejde med kommunen havde deres fjerde informationsmøde om affaldssortering.

I én time var der mulighed for at blive meget klogere på den nye ordning, som allerede er trådt i kraft for nogen borgere i kommunen, og som træder i kraft for de sidste til efteråret. De første af disse informationsmøder startede i efteråret 2019 og mødernes lokation passer nogenlunde geografisk med, hvor man efterfølgende implementerer affaldsordningen.

Alle borgere i Marienlystområde kan derfor ganske snart se frem til de nye regler, der betyder en hel del ændringer. Derfor var det også et sammenpakket program, der bød på en del spørgsmål fra en mestendels ældre forsamling.

Annonce

Hvor og hvornår?

Se datoerne og sted for fremtidige infomøder:

Informationsmøderne om den nye affaldsordning afholdes på følgende datoer:

• Tirsdag den 14. januar i Marienlystcentret

• Tirsdag den 18. februar i Tarup Bibliotek

• Torsdag den 19. marts i Fraugdehallen

• Tirsdag den 21. april på H.C. Andersen Skolen

• Onsdag den 13. maj i Bellinge Idrætscenter

Alle møder afholdes fra klokken 19 til 20.

Vil du vide, hvornår din husstand overgår til den nye ordning? På https://mit.odenserenovation.dk/ny-beholder-visning kan du indtaste din adresse for at finde ud af, hvornår din husstand overgår til den nye affaldsordning

Hav tålmodighed

Direktør i Odense Renovation Thomas B. Jørgensen introducerede den nye ordning og var med til at svare på nogle af de spørgsmål, der blev stillet.

- Vi skal bytte over 100.000 affaldscontainere ud med nye. Så I må have lidt tålmodighed med os, indledte han.

Kort fortalt går den nye ordning ud på, at man går fra to beholdere med henholdsvis restaffald og papir/pap - til to nye beholdere der er to-delte. Disse to-delte beholdere adskiller det forskelligartede skrald for at udnytte ressourcerne bedre. I 2022 har Danmark et nationalt mål, om at 50 procent af alt husholdningsaffald skal være genanvendeligt. I Odense Kommune er målet 61 procent. I øjeblikket genanvender kommunen omkring 38 procent.

- Ja, det bliver lidt dyrt for nogle, men det er dét, det kræver at blive miljøbevidst, lød det fra Thomas B. Jørgensen.

Inspiration i campingvogn

Odense Renovation havde også en campingvogn med, som var indrettet som et køkken. Her kunne man få inspiration til, hvordan man indretter sig efter de nye regler, der måske kræver lidt rokering af pladsen under køkkenvasken.

Til at vejlede de omtrent 100 fremmødte borgere havde Odense Renovation også stillet seks guider til rådighed. Disse seks guider er med til de i alt otte informationsmøder i kommunen og går også nogle gange rundt i byen for at give gode råd om sortering.

Og for at svare på de tre indledende spørgsmål:

- Staten tillægger afgift på elastikker, og det vil dermed gøre poserne for dyre. Men poserne burde være store nok til, at man kan binde knude.

- Nej, køkkenrulle skal sorteres fra.

- Svaret er ikke så enkelt. Der bliver en prisændring. For nogle bliver det billigere og for andre dyrere. Priserne bliver forskellige alt efter størrelsen på ens beholdere, og man kan dele beholder med sin nabo og dermed dele restaffaldsgebyret.

Der var rig anledning til at stille spørgsmål undervejs i infomødet. Foto: Jonas Boje Andersen
Den nye affaldsordning gav anledning til mange spørgsmål, som blandt andet Thomas B. Jørgensen, direktør i Odense Renovation, kunne svare på. Foto: Jonas Boje Andersen
Til infomøder om den nye affaldsordning er der også guides, som kan vejlede og give gode råd. Foto: Jonas Boje Andersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce