Annonce
Odense

Infomøde med guider og køkkeninspiration skaber viden om ny affaldsordning

Infomøde om ny affaldsordning gav stort set fuldt hus i sportshallen ved Marienlystcentret. Foto: Jonas Boje Andersen
Den nye affaldsordning er godt i gang med at blive rullet ud. Odense Renovation holdt infomøde for borgere i det nordlige Odense for at gøre dem klogere på, hvilke vaner de skal ændre. Det gav anledning til et væld af spørgsmål.
Annonce

- Hvorfor er der ikke elastikker i de grønne mad-affaldsposer?

- Må man smide køkkenrulle, som man bruger til at samle kartoffelskralderne i vasken op med, ud sammen med madaffald?

- Hvad koster det?

Spørgsmål som disse blev stillet af borgere i Odense tirsdag aften i Marienlystcentret, da Odense Renovation i samarbejde med kommunen havde deres fjerde informationsmøde om affaldssortering.

I én time var der mulighed for at blive meget klogere på den nye ordning, som allerede er trådt i kraft for nogen borgere i kommunen, og som træder i kraft for de sidste til efteråret. De første af disse informationsmøder startede i efteråret 2019 og mødernes lokation passer nogenlunde geografisk med, hvor man efterfølgende implementerer affaldsordningen.

Alle borgere i Marienlystområde kan derfor ganske snart se frem til de nye regler, der betyder en hel del ændringer. Derfor var det også et sammenpakket program, der bød på en del spørgsmål fra en mestendels ældre forsamling.

Hvor og hvornår?

Se datoerne og sted for fremtidige infomøder:

Informationsmøderne om den nye affaldsordning afholdes på følgende datoer:

• Tirsdag den 14. januar i Marienlystcentret

• Tirsdag den 18. februar i Tarup Bibliotek

• Torsdag den 19. marts i Fraugdehallen

• Tirsdag den 21. april på H.C. Andersen Skolen

• Onsdag den 13. maj i Bellinge Idrætscenter

Alle møder afholdes fra klokken 19 til 20.

Vil du vide, hvornår din husstand overgår til den nye ordning? På https://mit.odenserenovation.dk/ny-beholder-visning kan du indtaste din adresse for at finde ud af, hvornår din husstand overgår til den nye affaldsordning

Annonce

Hav tålmodighed

Direktør i Odense Renovation Thomas B. Jørgensen introducerede den nye ordning og var med til at svare på nogle af de spørgsmål, der blev stillet.

- Vi skal bytte over 100.000 affaldscontainere ud med nye. Så I må have lidt tålmodighed med os, indledte han.

Kort fortalt går den nye ordning ud på, at man går fra to beholdere med henholdsvis restaffald og papir/pap - til to nye beholdere der er to-delte. Disse to-delte beholdere adskiller det forskelligartede skrald for at udnytte ressourcerne bedre. I 2022 har Danmark et nationalt mål, om at 50 procent af alt husholdningsaffald skal være genanvendeligt. I Odense Kommune er målet 61 procent. I øjeblikket genanvender kommunen omkring 38 procent.

- Ja, det bliver lidt dyrt for nogle, men det er dét, det kræver at blive miljøbevidst, lød det fra Thomas B. Jørgensen.

Annonce

Inspiration i campingvogn

Odense Renovation havde også en campingvogn med, som var indrettet som et køkken. Her kunne man få inspiration til, hvordan man indretter sig efter de nye regler, der måske kræver lidt rokering af pladsen under køkkenvasken.

Til at vejlede de omtrent 100 fremmødte borgere havde Odense Renovation også stillet seks guider til rådighed. Disse seks guider er med til de i alt otte informationsmøder i kommunen og går også nogle gange rundt i byen for at give gode råd om sortering.

Og for at svare på de tre indledende spørgsmål:

- Staten tillægger afgift på elastikker, og det vil dermed gøre poserne for dyre. Men poserne burde være store nok til, at man kan binde knude.

- Nej, køkkenrulle skal sorteres fra.

- Svaret er ikke så enkelt. Der bliver en prisændring. For nogle bliver det billigere og for andre dyrere. Priserne bliver forskellige alt efter størrelsen på ens beholdere, og man kan dele beholder med sin nabo og dermed dele restaffaldsgebyret.

Der var rig anledning til at stille spørgsmål undervejs i infomødet. Foto: Jonas Boje Andersen
Den nye affaldsordning gav anledning til mange spørgsmål, som blandt andet Thomas B. Jørgensen, direktør i Odense Renovation, kunne svare på. Foto: Jonas Boje Andersen
Til infomøder om den nye affaldsordning er der også guides, som kan vejlede og give gode råd. Foto: Jonas Boje Andersen
Annonce
Fyn

Ny hollænder flyver ind til Odense Håndbold

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Annonce