Annonce
Kerteminde

Industriens historie kan ses på Toldboden

En af Kertemindes største arbejdspladser gennem tiderne er sommerens tema

KERTEMINDE: Virksomheden har eksisteret længere tid, end nogen kan huske. Den er moderne, men har samtidig en enestående historie. Som en af byens største arbejdspladser gennem tiderne kommer den nu på museum. Med årene har hundredvis af familier i Kerteminde og omegn hentet deres udkom på fabrikken, der ofte både havde far og søn i sit brød. Historien handler om Kverneland, eller Taarup Maskinfabrik om man vil. Og den viser Kertemindeegnens Museer nu på Toldbodens sommerudstilling.

Med titlen "Fra landsbysmedje til storindustri" gennemgår udstillingen forløbet fra dengang i 1877, hvor det hele begyndte i landsbyen Taarup nord for Kerteminde og frem til i dag. Derfor er den nu blevet interessant i museumsregi. Med 130 års historie er den et oplagt bidrag fra Kerteminde til Industrikulturens År 2007, som er arrangeret af Kulturarvsstyrelsen.

- Virksomhedens forløb viser alle faser af den danske industriudvikling. Og derfor var vi heller ikke i tvivl om, at det var den historie, vi skulle fortælle, siger museumsinspektør Kurt Risskov Sørensen, fra Kertemindeegnens Museer.

Hans Simon Larsen købte den lille landsbysmedje i Taarup, og her lå den frem til 1915, hvor jernbanen havde udviklet sig til tidens vigtigste transportmiddel.

- Fra at være traditionel håndværksvirksomhed, flyttede man ind til byen, hvor man kunne få transporteret sine varer, og når pladsen blev for trang, rykkede man ud i industrikvarteret, siger Knud Risskov Sørensen.

Taarup Maskinfabrik var i 1954 den første virksomhed, der flyttede ud i byens nyetablerede industriområde, hvor produktionen også ligger i dag. Ringen sluttes som et spejl af samfundets industrielle udvikling, da Taarup i 1993 blev indlemmet i den internationale industrikoncern - Kverneland.

Selv om produkterne i dag er anderledes og større, så forbindes den gamle maskinfabrik stadig med to af de største kommercielle succeser, nemlig radrenseren og grønthøsteren. Langt op i 1980'erne kunne man stadig se den langhalsede karakteristiske grønthøster stå rundt om i landskabet, når bønderne havde høstet græs.

Udstillingen åbner i dag og kan ses på Toldboden frem til 26. august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Fyn

Meteorologer: Ingen tegn på vinter - lavtryk med mere regn nærmer sig

Annonce