Annonce
Navne

Industribyen knopskyder omkring Flemmings 'hemmelige' haveforening: - Vi ved jo godt, at det her ikke er for evigt

Flemming Kjærulf Rasmussen er formand for bestyrelsen i Haveforeningen Engen - en lille kolonihaveforening i Nyborg med blot 17 medlemmer. Foto: Signe Andersen
I mere end 30 år har Flemming Kjærulf sået, vandet, gravet og sanket grøntsager og frugt i Haveforeningen Engen i Nyborg. Men inden længe kan han blive tvunget til at sælge kolonihaven, når nye boligkvarterer og tankstationer rykker tættere og tættere på.

Forsøger man at finde Haveforeningen Engen med hjælp fra Google Maps, ender man i en geografisk blindgyde; den lille, grønne oase eksisterer faktisk ikke - i digital forstand.

I virkeligheden er den næsten 40 år gamle kolonihaveklynge spillevende og viser sig fra sin mest charmerende side sådan en junidag, hvor guldregnen skygger for skiltet ved indkørslen, og haveforeningens kasserer får sig en vaffelis på vej ned ad grusstien.

Flemming Kjærulf, bestyrelsesformand i Engen, standser for en hurtig sludder, inden vi bevæger os hen til hans og hustruen Lenes æblelund. Her synker vi ned på to hvide havestole, og Flemming Kjærulf skænker hyldeblomstsaft, hjemmelavet naturligvis, i glas med isterninger.

Annonce

Ikke-varigt kolonihaveområde

Idyllen varer, indtil brummende motorer og den fjerne susen fra motorvejssporene, der piler af sted på den anden side af et imponerende tankstationsopbud lige ved Engens fod, trænger gennem de tætte havehække og agiterer insisterende for en højtempo-tilværelse.

- Haveforeningen er anlagt her i 1980'erne. Ved etableringen var der cirka 30 kolonihaver, men i takt med, at tankstationer og kæderestauranter er rykket ind, blev mange af grundene solgt fra, forklarer Flemming Kjærulf og peger over på den anden side af Banegårdsalleen, hvor Engen engang bredte sig.

Blandt hegn og hække er der kig til det letindustriområde, der omkranser Haveforeningen Engen, og som visse steder trænger sig ind på det 40 år gamle kolonihaveområde. Foto: Signe Andersen

- Nu er vi 17 medlemmer tilbage, ingen af de oprindelige grundlæggere, og vi ved jo godt, at det her ikke er for evigt. Den gamle Lynfrost-grund er blevet solgt, og der skal også bygges boliger herude, siger han og fortsætter:

- Varige kolonihaveområder kan ikke nedlægges sådan uden videre, men netop vores haveforening er klassificeret som ikke-varig, blandt andet på grund af placeringen. Så der kommer nok et tidspunkt, hvor vi får et tilbud om at sælge grundene. Det er jo sådan, det er.

Annonce

En strimmel her og der

Interessen for havebrug har Flemming Kjærulf med sig fra sine helt unge år. Som elektrikerlærling flyttede han fra barndommens Sydfyn til Odense for at bo hos en moster, mens han tog sin uddannelse - en moster, der rådede over en anseelig byhave.

- Min moster magtede ikke selv at passe sin have, så det blev mig, der fik lov til at gå og lave bede derude. Jeg har altid godt kunnet lide at dyrke grøntsager selv; her i Engen dyrker jeg asparges - lige for tiden lever vi af asparges - radiser, kartofler, gulerødder, rødbeder og pastinakker. Så er der også lidt til vinteren, fortæller bestyrelsesformanden.

- Desuden forsøgte vi os sidste år med hokkaido-græskar og butternut-squash, og det var en stor succes, så det gør vi igen i år. Og så er der jo æbleplantagen. Her er mere, end vi kan spise, så hvert år kører vi 400 kilo æbler til Ørbæk Mosteri og får 40 liter æblemost med tilbage. Det er en god byttehandel.

Blå bog

Flemming Kjærulf Rasmussen er født i 1951 og opvokset på Sydfyn. Hans farfar grundlagde den nuværende Bernstorffsminde Efterskole, dengang som friskole.

Uddannet elektriker og senere stærkstrømsingeniør fra DTU i København.

Bor i dag i Nyborg med sin hustru. Parrets tre børn er flyttet hjemmefra. Familien tæller også et barnebarn.

Flemming og hustruen har sommerhus i Sverige. Udover tid i sommerhuset går han til bogbinding og er desuden landssekretær i Dansk Amatørfiskerforening.

Har boet i Nyborg siden 1984 og sad i byrådet i perioden 2013-2017. Han stiller op til byrådet for Venstre ved det kommende kommunalvalg 16. november 2021.

Flemming Kjærulf og hustruen er ikke de eneste, der kan høste frugt og grønt af egen avl fra Engens arealer. Og haveforeningens medlemmer har ofte flere jordstykker at gøre godt med hver især.

- Mange har en strimmel her og en klump der. Selv købte jeg æblelunden af en gammel frilandsgartner, der dyrkede peberrod! Udover lunden og nyttehaven på den anden side af stien ejer vi også en lille strimmel nede bagved, hvor min kone dyrker pil, som hun fletter med.

Flemming Kjærulf Rasmussen købte sin første have i Haveforeningen Engen i 1990, og få år senere blev han formand for haveforeningens bestyrelse. I dag ejer han og hustruen flere "strimler" i foreningen, som han siger. Og han er stadig bestyrelsesformand. Foto: Signe Andersen
Annonce

Området i vælten

Jernbanesporene, der løber langs med Engens nordlige ende, fungerer fint som afgrænsning mellem kolonihaverne og den voksende by.

- Vi holder jo ikke haven hemmelig, men vi er heller ikke interesserede i, at der kommer for meget trafik her. Tidligere har vi haft lidt udfordringer - blandt andet er mit eget kolonihavehus blevet brændt ned to gange, fortæller Flemming Kjærulf.

Haveforeningens ønske om ikke at vække for megen opmærksomhed lader sig dog ikke altid indfri. Op til finanskrisen i 2008 var området i vælten rent politisk, og senest har klassiske Tour de France-traditioner måttet have et lille vrid, fordi Engen ligger lige ved målstregen for næste års danske touretape.

Alt det tager medlemmerne dog med udpræget sindsro, forsikrer Flemming Kjærulf. Og desuden findes der jo, som han påpeger, ledige kolonihaver andre steder i Nyborg, skulle grundejerne i Engen være nødsaget til at sælge jorden engang i fremtiden.

Inden da har Flemming Kjærulf dog mere presserende gøremål:

- Jeg skal have gravet kartofler op, for jeg lovede min kone at tage nogle med hjem til aftensmaden i dag!

Hyldeblomstsaften laver Flemming Kjærulf Rasmussen og hustruen selv. Foto: Signe Andersen

Haveforeningen Engen

Haveforeningen Engen i Nyborg er grundlagt i 1980'erne på et område, der tidligere husede en tømmerhandel med tilhørende tømmerplads.

Kolonihaverne ligger lige på hjørnet af Banegårdsalleen og Storebæltsvej. Foreningen har tidligere talt op mod 30 medlemmer, men flere grunde er solgt fra gennem tiden, og i dag er foreningen blot 17 medlemmer stor.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faaborg-restaurant får igen kritik for at levere for lidt mad: Jeg blev flov over mit guldbryllup

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fynsk forretningsmand skyder mange millioner i ny Odense-bank

Kultur For abonnenter

Ruben har været ædru i 300 dage - og fuld i 46 år: Nu er ensomheden er flyttet ind på Ærø

Erhverv

El-direktør maner misforståelser i jorden: - Vi håber snart at se madvognene tilbage på havnen

Sydfyn

To personer kørt på hospitalet: Brand i nybyggeri af uvisse årsager

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Navne

Med hele verden som inspiration. Kunstner Anne Marie Egemose fylder 80

Erhverv

Fiskebil var i syv sind efter besked fra kommunen: Nu langer den fisk over disken et andet sted - 'det ikk' så ringe endda'

Sport

Mens du sov: Badminton-Axelsen videre, svømme-Blume videre og løber-Sara videre

Kerteminde For abonnenter

Nødråb fra stamgæsterne hos historisk perle: Hvorfor er vores værtshus lukket?

Erhverv For abonnenter

Har overvundet nedturen: De fynske robotkæmper er i fuld fart igen

Middelfart

Mathias tripper for at genåbne sin natklub: - Jeg har aldrig før haft så mange sommerfugle i maven

Annonce