Annonce
Sydfyn

Indstillet til pris: Skaffede 12,4 milllioner til Langeland

Formanden for Langelands Mobil- og Bredbåndsforening Jørgen Jensen, bestyrelsesmedlemmerne Mads Rosell Jørgensen og Ejvind Skive. Forening er nomineret til Fyns Amts Avis Initiativpris. Foto: Gitte Kjeldal
Langelands Mobil- og Bredbåndsforening er blandt de nominerede til Fyns Amts Avis' Initiativpris, der uddeles på avisens fødseldag i Ollerup den 2. februar

Ejvind Skive, bestyrelsesmedlem i Langelands Mobil- og Bredbåndsforening, er svær at lukke munden på. Han taler på bredt københavnsk og med stor entusiasme. Derfor får han ofte rollen som murbrækker, hvis det kan være svært at overbevise folk om, at de skal have bredbånd. Det lykkedes ham for nogle år siden at overbevise TDC, om at de skulle holde en fest for folk i Lohals og dermed skaffe nye bredbåndskunder. Som tidligere leder i SAS har han en veltrimmet evne til at fremstå overbevisende.

Jørgen Jensen, formand for foreningen, tidligere ingeniør og radioamatør, er den nørdede, som indædt stædigt har råbt op om vigtigheden af at skaffe bedre mobil- og bredbånd til Langeland. Han stillede sågar op til kommunalvalget for på den måde at få indflydelse på muligheder for at forbedre digitaliseringen på Langeland, men blev dog ikke valgt.

Mads Rosell Jørgensen, bestyrelsesmedlem i foreningen, selvstændig datamatiker og radioamatør har i 30 år forsøgt at råbe langelænderne op om, at der skulle gøre noget ved den digitale infrastruktur på øen, han står bag det projekt på Langeland, der får det største tilskud fra bredbåndspuljen i år, nemlig ni adresser, der hver får 70.000 kr i tilskud.

Jørgen Jensen og Ejvind Skive har ikke boet lige så længe på Langeland, men har ikke desto mindre stædigt kæmpet for at råbe såvel politikerne som menige langelændere op. De tre udgør sammen med Lars Ole Larsen, der er arbejdsramt, og suppleanten Thormod Kaae, bestyrelsen i Langelands Mobil- og Bredbåndsforening.

Men det er over tredive frivillige, der har gjort det utrættelige benarbejde - at tale med folk og overbevise dem om, at det er vigtigt at skaffe bredbånd til øen.

Annonce

Hul igennem

Med etableringen af Langelands Mobil- og Bredbåndsforening i efteråret 2018 kom der virkelig skred i digitaliseringen.

Året forinden havde enmandshæren Vagn Pertl vist vejen ved at stemme dørklokker i Helletofteområdet og ikke mindst sat sig ind i nærmest uforståelige regler for at få del i regeringens bredbåndspulje.

Det lykkedes ham af skaffe bredbånd til 27 adresser i sit område.

Lige før jul 2019 kunne fem nye projekter på hele Langeland med mobil- og bredbåndsforeningen i ryggen få godkendt projekter til i alt 12,4 millioner kroner fra bredbåndspuljen, de kommer til at dække 352 adresser. Det har nu skaffet foreningen en nominering til Fyns Amts Avis Initiativpris.

Masser af opgaver

Det betyder ikke, at det dermed er slut med mobil og bredbåndsforeningen. De har allerede fastsat et stort borgermøde på Ørstedskolen den 11. marts for alle interesserede for at få sat nye projekter i søen, der kan søge om de 100 millioner kroner, der er afsat i en bredbåndspulje for 2020, der meget vel kan blive den sidste.

- Der er rigeligt at tage fat på også uden bredbåndspulje. Der vil stadig være steder, der ikke vil være dækket. Men i og med, at der nu lægges fiber næsten fra nord til syd er der rig mulighed for, at folk undervejs på ruten kan komme på. Derudover kommer den nye 5G teknologi, der vil kunne sikre andre et godt mobilt bredbånd, siger Jørgen Jensen, der er foreningens formand.

Fælles for de tre bestyrelsesmedlemmer er, at de er pensionister, men de har også haft et aktivt arbejdsliv, som de kan udnytte i det frivillige arbejde, de laver.

- Efter valget fik vi nye politikere der virkelig forstod, hvad det drejer sig om. Der var opbakning til at gøre noget, siger Jørgen Jensen.

- For mig personligt vil jeg gerne være med til at give Langeland et løft. Vi har det så dejligt og fredeligt, det er en skøn ø, men vi skal også kunne leve her, siger Jørgen Jensen.

Og Ejvind Skive supplerer: - Der ligger adskillige enmandsvirksomheder på øen, som mangler et hurtigt internet - det betyder skattekroner og arbejdspladser, hvis man kan arbejde herfra. Det vil jeg gerne være med til at skaffe, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce