Annonce
Middelfart

Indstillet til Bland dig Prisen: Pukler fortsat løs for at undgå narko blandt unge

Ildsjæle i Brenderup til kamp mod bandemiljø og stoffer blandt unge. Fra venstre: Lars Højland, Peter Huusom Nielsen, Mathias Christensen og Claus Boje. Foto: Daniel Kofoed.
Initiativet "Vi vælger hinanden" fik Brenderup på landkortet i foråret. Nu er de indstillet til Bland dig Prisen.

Brenderup: For fire måneder siden stod familiefaren Mathias Christensen foran en halfuld andre fra Brenderup-området med historien om sin søn, han igennem halvandet år har kæmpet for at få ud af et narkomisbrug og bandemiljø.

Dele af oplysningsaftenen, hvor også kommunen, politi, SSP og en tidligere misbruger var til stede, blev transmitteret på landsdækkende tv, og 250 lokale borgere mødte op.

Aftenen kom i stand, da Mathias Christensen tilfældigt stødte ind i sin nabo, sognepræst Lars Højland, der fik Claus Boje, Casper Sabro og Peter Huusom Nielsen med på vognen.

Da blev den lokale bevægelse "Vi vælger hinanden" født.

Nu er femkløveret indstillet til Fyens Stiftstidendes Bland dig Pris for deres indsats, der skal undgå, at unge ender ud i et narkomisbrug og bandemiljø og for at gøre Brenderup til et endnu bedre og tryggere sted at bo og vokse op i.

Annonce

Sådan bliver de hyldet

Fyens Stiftstidende hylder med Bland dig Prisen værdien af lokalt at blande sig på Fyn.

Prisen på 25.000 kroner går til en person eller en gruppe, der har taget originale initiativer, der har gavnet fællesskabet lokalt og måske endda regionalt.

Prisen skal også bruges på formål, der styrker fællesskabet.

Fristen for at indstille udløb fredag 23. august.

Alle indstillede til prisen, begrundelsen for det og navnet på den, som har indstillet, offentliggøres på fyens.dk og i Fyens Stiftstidende.

Bland dig Prisen uddeles for syvende gang ved Det Fynske Folkemøde i mediehuset på Banegårdspladsen i Odense lørdag 7. september 2019.

Du kan følge med i indstillingerne til prisen ved at følge Bland dig Prisen på Facebook.

Fællesskab mod banderne

Initiativtagerne har hele vejen igennem lagt vægt på, at problemet med narko og bandemiljø ikke er værre i Brenderup end andre steder. Snarere tværtimod. Men de vil have problemet frem i lyset og lade fællesskabet være med til at komme det til livs.

Og Mathias Christensen har fået beskeder fra nær og fjern fra andre, der har stået i samme situation - eller blot vil give ham et stort klap på skulderen. Den vigtigste ros af alle kom fra sønnen.

- Min søn har været stolt af det, og hans kammerater har sagt: "Hvor er det fedt", siger Mathias Christensen, der uddyber, at kammeraterne har savnet, at der bliver talt om det.

Mathias Christensen fortæller, at sønnen endnu ikke er ude af problemerne.

- Han er stadigvæk samme sted, bemærker han.

Filosofien bag "Vi vælger hinanden" er, at hvis man kan få dannet nye fællesskaber, der er stærke nok til at modstå tiltrækningen på banderne, kan man dermed undgå, at unge havner i det "forkerte selskab".

Femkløveret har mærket, at det formodede åbenlyse salg af narkotika i lokalområdet har flyttet sig, og så er de blevet gjort bekendt med unge, der har sagt tydeligt fra overfor det.

- Vi kan ikke stoppe det hele

Derfor er succeskriteriet allerede opnået, men det får ikke femkløveret til at sætte sig tilbage. De pukler fortsat løs.

"Vi vælger hinanden" står derfor klar med to foredragsaftener i konfirmandstuen hos sognepræst Lars Højland. 18. september fra klokken 19.30 til 21 vil psykiater Niels-Anton Rasmussen fortælle om stoffer, og hvordan de påvirker kroppen, mens Mathias Christensen 23. september går i dybden med, hvordan han de sidste par år har kæmpet for sin søn.

Sidst på måneden vil femkløveret også være til stede i Brenderup Aktivitetscenter på foreningernes dag, og i støbeskeen er en sheltertur og andre udflugter, tanker om knallertværksted, mentorordninger, samtaler med skilsmissetruede forældre og meget andet.

Alt sammen initiativer, der skal være med til at skabe relationer på tværs af først og fremmest unge-gruppen i lokalområdet, men også blandt alle andre til gavn for fællesskabet i Brenderup.

"Vi vælger hinandens" arbejdsmetode er, at de skynder sig langsomt. En idé kan godt ligge og boble noget tid, indtil den pludselig har vokset sig så stor, at den er klar til at flyve ud over rampen.

Der er brug for et langt, sejt træk, hvis man skal narkoen og bandemiljøet blandt unge så meget til livs som muligt.

- Vi kan ikke stoppe alt det her, men kan vi bare redde et-to unge mennesker, påpeger Mathias Christensen.

Femkløveret, der står bag bevægelsen "Vi vælger hinanden". Forrest: Casper Sabro (t.v.) og Peter Huusom (t.h.). Bagerst fra venstre: Lars Højland, Mathias Christensen og Claus Boje. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce