Annonce
Middelfart

Indstillet til Bland dig Prisen: Pukler fortsat løs for at undgå narko blandt unge

Ildsjæle i Brenderup til kamp mod bandemiljø og stoffer blandt unge. Fra venstre: Lars Højland, Peter Huusom Nielsen, Mathias Christensen og Claus Boje. Foto: Daniel Kofoed.
Initiativet "Vi vælger hinanden" fik Brenderup på landkortet i foråret. Nu er de indstillet til Bland dig Prisen.

Brenderup: For fire måneder siden stod familiefaren Mathias Christensen foran en halfuld andre fra Brenderup-området med historien om sin søn, han igennem halvandet år har kæmpet for at få ud af et narkomisbrug og bandemiljø.

Dele af oplysningsaftenen, hvor også kommunen, politi, SSP og en tidligere misbruger var til stede, blev transmitteret på landsdækkende tv, og 250 lokale borgere mødte op.

Aftenen kom i stand, da Mathias Christensen tilfældigt stødte ind i sin nabo, sognepræst Lars Højland, der fik Claus Boje, Casper Sabro og Peter Huusom Nielsen med på vognen.

Da blev den lokale bevægelse "Vi vælger hinanden" født.

Nu er femkløveret indstillet til Fyens Stiftstidendes Bland dig Pris for deres indsats, der skal undgå, at unge ender ud i et narkomisbrug og bandemiljø og for at gøre Brenderup til et endnu bedre og tryggere sted at bo og vokse op i.

Sådan bliver de hyldet

Fyens Stiftstidende hylder med Bland dig Prisen værdien af lokalt at blande sig på Fyn.

Prisen på 25.000 kroner går til en person eller en gruppe, der har taget originale initiativer, der har gavnet fællesskabet lokalt og måske endda regionalt.

Prisen skal også bruges på formål, der styrker fællesskabet.

Fristen for at indstille udløb fredag 23. august.

Alle indstillede til prisen, begrundelsen for det og navnet på den, som har indstillet, offentliggøres på fyens.dk og i Fyens Stiftstidende.

Bland dig Prisen uddeles for syvende gang ved Det Fynske Folkemøde i mediehuset på Banegårdspladsen i Odense lørdag 7. september 2019.

Du kan følge med i indstillingerne til prisen ved at følge Bland dig Prisen på Facebook.

Fællesskab mod banderne

Initiativtagerne har hele vejen igennem lagt vægt på, at problemet med narko og bandemiljø ikke er værre i Brenderup end andre steder. Snarere tværtimod. Men de vil have problemet frem i lyset og lade fællesskabet være med til at komme det til livs.

Og Mathias Christensen har fået beskeder fra nær og fjern fra andre, der har stået i samme situation - eller blot vil give ham et stort klap på skulderen. Den vigtigste ros af alle kom fra sønnen.

- Min søn har været stolt af det, og hans kammerater har sagt: "Hvor er det fedt", siger Mathias Christensen, der uddyber, at kammeraterne har savnet, at der bliver talt om det.

Mathias Christensen fortæller, at sønnen endnu ikke er ude af problemerne.

- Han er stadigvæk samme sted, bemærker han.

Filosofien bag "Vi vælger hinanden" er, at hvis man kan få dannet nye fællesskaber, der er stærke nok til at modstå tiltrækningen på banderne, kan man dermed undgå, at unge havner i det "forkerte selskab".

Femkløveret har mærket, at det formodede åbenlyse salg af narkotika i lokalområdet har flyttet sig, og så er de blevet gjort bekendt med unge, der har sagt tydeligt fra overfor det.

Annonce

- Vi kan ikke stoppe det hele

Derfor er succeskriteriet allerede opnået, men det får ikke femkløveret til at sætte sig tilbage. De pukler fortsat løs.

"Vi vælger hinanden" står derfor klar med to foredragsaftener i konfirmandstuen hos sognepræst Lars Højland. 18. september fra klokken 19.30 til 21 vil psykiater Niels-Anton Rasmussen fortælle om stoffer, og hvordan de påvirker kroppen, mens Mathias Christensen 23. september går i dybden med, hvordan han de sidste par år har kæmpet for sin søn.

Sidst på måneden vil femkløveret også være til stede i Brenderup Aktivitetscenter på foreningernes dag, og i støbeskeen er en sheltertur og andre udflugter, tanker om knallertværksted, mentorordninger, samtaler med skilsmissetruede forældre og meget andet.

Alt sammen initiativer, der skal være med til at skabe relationer på tværs af først og fremmest unge-gruppen i lokalområdet, men også blandt alle andre til gavn for fællesskabet i Brenderup.

"Vi vælger hinandens" arbejdsmetode er, at de skynder sig langsomt. En idé kan godt ligge og boble noget tid, indtil den pludselig har vokset sig så stor, at den er klar til at flyve ud over rampen.

Der er brug for et langt, sejt træk, hvis man skal narkoen og bandemiljøet blandt unge så meget til livs som muligt.

- Vi kan ikke stoppe alt det her, men kan vi bare redde et-to unge mennesker, påpeger Mathias Christensen.

Femkløveret, der står bag bevægelsen "Vi vælger hinanden". Forrest: Casper Sabro (t.v.) og Peter Huusom (t.h.). Bagerst fra venstre: Lars Højland, Mathias Christensen og Claus Boje. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce
Nyborg For abonnenter

Sælger overfaldt biografdirektør med kniv: Efter medieomtale dukkede Marilyn Monroe figuren pludselig op

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Kerteminde For abonnenter

Der gik 15 år før folk fik øjnene op for Flemmings opfindelse: Efter ny lov bliver han kimet ned

Odense

Fjernvarmekunder kan roligt skrue op for radiatoren: Trods milliardinvestering i CO2-fangst vil Fjernvarme Fyn holde prisen

Erhverv For abonnenter

Konkursen slog grundlæggeren af Munkebo Mikrobryg ud: - Men en dag rejste jeg mig op og gik

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Middelfart For abonnenter

Tvivlsomt om farlig skorsten i kendt erhvervsområde rives ned: Ejer foreslås i stedet at bede fonde om hjælp til renovering

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Nordfyn

Ung, politisk spire: - Jeg vil gøre en forskel for lokalområdet

Faaborg-Midtfyn

45 efterskoleelever smittet, og ski-tur udsat: - Det er et lille Wuhan her hos os

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Odense

- Det lyder som science fiction, men det er et eventyr: Minister satser på klimaløsning fra Fyn

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kommune vred armen om på erhvervsmand: Betal dummebøde - eller din ejendom går på tvangsauktion

Kerteminde

Så skete det igen: Pludselig fløj der en sten gennem ruden ind til kvindes lejlighed

Annonce