Annonce
Assens

Indsatsleder om naboaktion: - Hvis man er ved at brænde inde, er selv et minut lang tid at vente

Ifølge Beredskab Fyn var det en usædvanlig redningsaktion, der fandt sted uden for dette hus i Aarup onsdag aften. Foto: Sofie Ejlskov Hugger
Ifølge Fyns Politi og Beredskab Fyn var det både en sjælden og modig redningsaktion, naboerne i Aarup stod bag, da Nicolai Himmelstrup og hans treårige datter måtte springe ud ad vinduet under en kraftig brand i opgangen til deres lejlighed.

Onsdag klokken 18.05 fik Fyns Politi en anmeldelse om en brand i en etageejendom på Stationsvej i Aarup.

Før brandfolk og patrulje nåede frem til stedet, havde branden dog allerede udviklet sig så voldsomt, at to beboere, Nicolai Himmelstrup og hans treårige datter, havde set sig nødsaget til at springe ud ad vinduet i deres lejlighed på anden sal.

Her var de blevet hjulpet af en række naboer, som havde bredt puder ud på jorden og grebet både faderen og datteren i et udstrakt tæppe, som de holdt hen over puderne.

Per Johannesen, som er indsatsleder ved Beredskab Fyn, fortæller, at han aldrig har oplevet en lignende situation. Han roser de involverede for at handle hurtigt, men havde også gerne set, at beredskabet, der var fem minutter om at dukke op, selv havde kunnet nå at tage hånd om situationen.

- Som udfaldet af brandforløbet var, havde det måske været optimalt at vente på brandvæsnet. Men hvis man føler, man er ved at brænde inde, er selv et minut jo lang tid at skulle vente, siger Per Johannesen, der derfor godt forstår Nicolai Himmelstrups beslutning.

Annonce

Et minut kan være lang tid

Fyns Politi fortæller, at det i løbet af torsdagen har været på stedet for at efterforske branden, og at arbejdet fortsætter fredag. Torsdag har det dog endnu ikke været muligt at sige mere om, hvordan branden kan være opstået, forklarer efterforskningsleder Claus Andkjær.

- Når politiet efterforsker et brandsted, holder vi alle hypoteser åbne, siger han.

Han påpeger samtidig, at det kan have været naboernes fortjeneste, at faderen og datteren nåede at slippe helskindet ud af branden.

- Man skal selvfølgelig altid tænke på sin egen sikkerhed, og særligt ved sådan nogle bygningsbrande, men det er flot, at man hjælper hinanden. Det, de har gjort ude på stedet, kan have haft en betydning for, hvordan udfaldet blev, siger Claus Andkjær.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce