Annonce
Læserbrev

Indsats. Fælles fynsk fodslag for de ledige

Synspunkt: FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation) udarbejder jævnligt et såkaldt Jobcenterindeks, hvor der bliver stillet skarpt på indsatsen for at bringe de forsikrede arbejdsløse tilbage i arbejde.

En af indikatorerne, der fortæller noget om indsats og effekt, er, hvor længe de arbejdsløse er ledige, men der kigges også på, hvor gode de enkelte kommuner er til at investere i de arbejdsløse, så de gennem målrettede kompetenceløft kan åbne nye døre for sig selv på arbejdsmarkedet.

Kigger vi på det fynske indeks for 4. kvartal 2018, så falder det især i øjnene, at der på Fyn er en vis forskel på, hvordan og hvor godt de fynske kommuner hjælper de ledige i arbejde igen.

Det er samtidig tydeligt, at visse kommuner har succes med at bruge nogle håndtag, mens andre kommuner glimrer ved at trække i nogle andre. Der er derimod ingen fynske kommuner, der kommer hele vejen rundt og har succes med alle håndtag.

Et par eksempler: De ledige i Assens Kommune bruger 38 procent af deres ledighedsperiode i aktivering, mens tallet for Ærø kun er 10 procent. Til gengæld har Assens Kommune sværere ved at få ikke-vestlige ledige i job. Her er man med ikke-vestlig baggrund 10 uger længere ledig end gennemsnittet, mens Nyborg Kommune performer godt på den konto med en markant kortere ledighedsperiode for denne gruppe. Når det gælder uddannelse af ledige, så er uddannelse 44 procent af al aktivering i Faaborg-Midtfyn Kommune, mens det kun er 16 procent på Langeland.

Hertil kommer, at de fynske kommuner kun brugte 26 procent af de statslige puljemidler på 8 millioner kroner, der i 2018 var øremærkede til en uddannelsesindsats på Fyn. Det kan undre, når uddannelse og kompetenceløft er en af vejene til at sikre det bedst mulige match mellem lediges kompetencer og efterspørgslen fra arbejdsmarkedet.

Med HK-briller lægger FH’s analyse op til en klar konklusion: Lad os sammen lære af tallene og finde et fælles, fynsk fodslag, når det handler om at bringe vores ledige tilbage i job.

I et tvær-kommunalt samarbejde bør man samtidig lære af hinandens succeser, sejre og løsninger på svære udfordringer, så vi får udlignet forskellene på Fyn – og får løftet hinanden. I et endnu tættere samarbejde mellem de fynske kommuner og aktører på arbejdsmarkedet bør vi blive klogere på statistikken, så vi får flere fynboer i praktik, i lære, i uddannelse og hurtigere i job, fordi det både er afgørende for den enkelte lediges livskvalitet og for samfundsøkonomien.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Læserbrev

Venstre efterrationaliserer om Thomas B. Thriges Gade

Læserbrev: I søndagens avis har odenseredaktør Erik Thomsen begået en spændende analyse af det netop indgåede budgetforlig i Odense. I særdeleshed blev det spændende i sidste afsnit, hvor man kunne læse at "hos Konservative husker man alt for godt valget i 2013, hvor Venstre med en mærkesag om en reel gennemkørsel via de nye p-kældre i centrum fik et kanonvalg". Det er vist kun Venstre, der husker det sådan. Og derfor ret mystisk, at redaktøren, ukritisk, viderebringer en påstand som Venstres politiske ordfører fremførte ved førstebehandling af budgettet. Der er som minimum tale om efterrationalisering, når Venstre pludselig hævder at have gået ind for reel gennemkørsel via den nye p-kælder i Thomas B. Thriges Gade. Og det kunne redaktøren nemt have konstateret, hvis han havde orket at se sin egen avis fra 2013 igennem. For eksempel ville han have set, at Venstre den 30. januar 2013 stemte imod overhovedet at lave en VVM undersøgelse for hele Thomas B. Thriges Gade projektet. Og uden VVM undersøgelse intet projekt. Ellers kunne han have læst det debatindlæg, som Bo Libergren og Lars Chr. Lilleholt skrev den 17. februar 2013, hvor der stod "den bedste løsning er, for os at se, en tosporet vej sammen med letbanen over jorden, hvor der byfortættes op til". Altså ingen gennemkørsel gennem p-kælderen, men en vej ovenpå jorden. Og så var der den artikel, som journalist Rune Blichfeldt skrev den 8. november 2013, hvor holdningerne til Thomas B. Thriges Gade blev ridset op "mens Konservative og Dansk Folkeparti begge taler om reel gennemkørsel, står begge partier samtidig fast på at gennemføre den nuværende løsning… Venstre, der i sin tid stemte for aftalen, men senere trak sig ud af forliget, vil derimod ændre den plan, der foreligger, så der også fremover kan køre biler på overfladen i to spor - et i hver retning". Det er altså på ingen måde rigtigt, at Venstre havde en mærkesag om reel gennemkørsel gennem p-kælderen. Det er en løgn, som Venstre behændigt prøver at lancere nu, hvor projektet begynder at ligne en succes. Venstre ville fastholde en vej ovenpå jorden. Og stemte kun af nød for Det Konservative Folkepartis forslag om reel gennemkørsel via p-kælderen i 2014 – efter valget. Det er på sin vis forståeligt, at Venstre lyver om deres politik. Men det er skuffende, at avisen ukritisk viderebringer løgnen, så den får et skær af sandhed.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce