Annonce
Indland

Indsat: Bedre velfærd i fængslet end udenfor

Københavns kendte hashcafé Smokenhagen lukkede i januar i år. Siden har drivkræften bag, Khodr "Cutter" Mehdi, fået en dom på syv måneder for besiddelse af euforiserende stoffer med henblik på videresalg. Han er overrasket over, hvor godt han bliver behandlet i fængslet på Fyn.

Khodr Mehri afsoner i øjeblikket en dom på Søbysøgaard ved Årslev. De indsatte kalder fængslet "Hotel Søby" - her er servicen nemlig i top og langt bedre end på den anden side af murene.

Annonce

Khodr "Cutter" Mehri kendes i ikke mindst hashrygende kredse som måske landets mest fremtrædende fortaler for legalisering af hash i Danmark.

"Cutter" har ført an i den årlige hashmarch den 20. april (420) og åbnede hashcafeen Smokenhagen Coffeeshop i oktober 2012. Her trodsede han dansk lov og langede åbenlyst cannabis over disken som ledende kraft i foreningen Propaganja. Smokenhagen blev lukket tidligere i år.

I foråret blev "Cutter" varetægtsfængsel for besiddelse af 12 gram hash og 70 gram skunk og fik efterfølgende syv måneders ubetinget fængsel. De første to måneder blev afsonet i Vestre Fængsel i København, ind til han for en måned siden blev flyttet til fynske Søbysøgaard, et åbent fængsel i Nr. Søby ved Årslev, hvor han endnu mangler at afsone fire måneder.

Det er første gang, "Cutter" er i fængsel. Han er overrasket over det høje serviceniveau i forhold til samfundet udenfor.

- Hvis du ringer til lægen mellem otte og ni, er der altid optaget, og når du endelig kommer igennem, får du en tid om 14 dage. Her er det bare ned til en sygeplejerske og fortælle, hvad der er galt, så bliver der taget hånd om det med det samme. Så det virker, som om den danske velfærdsstat fungerer godt i fængslet, men er smuldret udenfor, fortæller Cutter fra sin telefon i sin celle.

Annonce

Fængslet er super luksus

De indsatte kalder Søbysøgaard for "Hotel Søby" og nok savner "Cutter" sin kæreste og friheden uden for fængslet, men han er glad for de ydelser, han modtager i fængslet.

- Det er super luksus. Det er vildt nok, at man bliver kørt til tandlæge eller til optiker og får fikset briller og det ene og andet; der er så nem adgang, og det koster ikke noget. Man har det tusind gange bedre i et fængsel, end folk har det på et plejehjem, siger "Cutter".

- Her i fængslet bliver man behandlet som et menneske. Der er en respekt, som man ikke oplever i det fri samfund, hvor man selv må sørge for, at det hele hænger sammen med lange ventetider og alting, fortsætter han.

Annonce

Ryger hash igen

Ikke at servicen skulle forringes for indsatte i fængslet - det er på den anden side af murene, der er et problem, mener "Cutter":

- Man læser hele tiden om, at de gamle har det dårligt og ikke får bad og rengøring og det ene og andet. Jeg har selv gået rundt på plejehjem, og det er mit indtryk, der er rigtigt horribelt blandt andet på grund af nedskæringer, siger han og foreslår en legalisering af hash, som han mener ville kunne lukke en del af hullet.

- Hvis nu man ikke brugte så mange penge på at sætte folk i fængsel for besiddelse af hash og narko, så var der flere penge til at tage sig af de syge. Jeg synes, det er et kæmpe problem, at folk med lidt skunk til privatforbrug kan få to måneder i et fængsel med voldsmænd og røvere. Jeg ved ikke, om det gavner dem og deres resocialisering. Manden skulle i værste fald have haft en fodlænke, siger "Cutter".

Han stoppede selv med at ryge hash for halvandet år siden. Men efter han er kommet i fængsel, har han røget nogle gange igen. Det er nemt at få fat på i fængslet, og så går tiden med det, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce