Annonce
Nyborg

Indsamling til somalisk familie skrumper: Beskattes af flere omgange

På Café Stiften mødet på Nyborg Gymnasium 18. december, der omhandlede pigerne Roda og Ruwayda Abdisalan Hussein og hvorfor rektor lod pigerne fortsætte i skole, fortalte rektoren også, at han havde fået 100.000 kroner. Dem donerede han til indsamlingen til familien, der startede 12. december. Der er i alt kommet 145.000 ind, men nu ser det ud til, at det beløb bliver meget mindre pga. to gange beskatning. Foto: Sugi Thiru

En indsamling til familien Abdisalan Hussein har været i gang i snart en måned. Samlet set er der indsamlet 145.000 kroner, men til stor overraskelse for rektoren på Nyborg Gymnasium ser det nu ud til, at beløbet krymper betydeligt.

Nyborg: Den var en lille uge undervejs, men efter at have været en tur forbi Indsamlingsnævnet fik den civile pengeindsamling til den somaliske Nyborg-familie Abdisalan Hussein grønt lys 12. december.

Indsamlingen løber frem til den 10. januar, så snart kan familien Abdisalan Hussein få de indsamlede penge at leve for, da kommunen fra december har lukket for de offentlige midler.

45.000 kroner er der indsamlet, oplyser rektor ved Nyborg Gymnasium Henrik Vestergaard Stokholm. Dertil kommer de 100.000 kroner, som rektoren fik i forbindelse med en hæderspris 18. december for sin kamp om at lade familiens piger Roda og Ruwayda Abdisalan Hussein fortsætte i deres 10. klasse på gymnasiet. Pengene donerede rektoren til indsamlingen.

Men den store pengesum ser nu ud til at skrumpe gevaldigt.

- Jeg troede, at pengene fra indsamlingen kunne være skattefrie, men det ser ud til, at der nu bliver betalt skat af dem af flere omgange, fortæller Henrik Vestergaard Stokholm.

Annonce

Ikke slut endnu

De 100.000 kroner, som rektoren fik foræret, har han betalt topskat af. Det vil sige, der bliver 62.000 kroner tilbage, efter skattefar har været inde over pengedonationen.

Til rektorens store forbavselse stopper det dog ikke her. De andre penge, der er indsamlet ved hjælp af elevrådet på gymnasiet, ser også ud til at skulle beskattes.

- Det vil sige, der skal betales skat af indsamlingsbeløbet af to omgange, inden de når ud og kan gøre gavn ved familien, siger rektoren.

Henrik Vestergaard Stokholm er i skrivende stund i gang med at undersøge, hvorvidt beløbet bør kunne udbetales som en gave.

- Der er nogle kriterier for, hvornår det kan udbetales som en gave - for eksempelvis ved en ulykke eller katastrofe, fremgår det, fortæller han og fortsætter.

- Der mener jeg, at familien her har været ude for en katastrofe i og med kommunen så pludseligt har lukket kassen i, uden familien ved, hvor de står. Det synes Skat dog ikke er den rette fortolkning.

Henrik Vestergaard Stokholm har p.t. jurister, der arbejder på sagen.

- For den kamp er ikke slut endnu, fortæller han.

Et overslag på det beløb familien vil få udbetalt, hvis der skal betales skat af to omgange, vil være på knap 80.000 kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Odense

Bliv frivillig i Den Fynske Landsby

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Annonce