Annonce
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

V og K i Odense vil have ledige indvandrere, som er i stand til at tage et job eller en uddannelse, til at arbejde for deres kontanthjælp. Det kan for eksempel være i et nyttejob som at gøre rent langs veje, hvor affaldet flyder. Odense Kommune har ikke mange nyttejob, men Citykorpset bestrider nogle af dem. Her rydder unge ledige op i cyklerne i blandt andet Kongens Have. Arkivbillede: Yilmaz Polat
Venstre og Konservative i Odense Byråd vil i gang med regeringens forslag om at aktivere ledige indvandrere 37 timer om ugen, inden det er vedtaget i Folketinget. Partierne prøver nu at få byrådet med på idéen.
Annonce

Hvis det står til V og K, skal Odense Kommune hurtigst muligt i gang med at aktivere ledige indvandrere 37 timer om ugen.

Regeringen lancerede forslaget først i det nye år, og derfor er det endnu ikke behandlet endsige vedtaget i Folketinget, men det afskrækker ikke de to partier i byrådet, som har bedt om at få punktet behandlet som en såkaldt initiativretssag på byrådsmødet i den kommende uge.

Som Tommy Hummelmose (K) siger:

- Vi synes, det er en god idé, og derfor vil vi gerne sætte det i gang allerede nu, så kommunen kan få et forspring og nogle nyttige erfaringer, som kan komme os til gode, når det endelige forslag bliver vedtaget.

For Venstres Mark Grossmann handler det nye tiltag blandt andet om at træne folk til at stå op og kunne arbejde fuld tid, "fordi det er det, arbejdsgiverne vil have", som han siger. Men også at hjælpe indvandrernes børn.

- Børn spejler sig i deres forældre, og derfor er det godt, hvis ens forældre arbejder, er ved at tage en uddannelse eller på anden måde gør sig nyttig i samfundet. Så det her handler også om, hvorvidt vi er gode nok til at lade forældrene blive et forbillede for deres børn, siger Mark Grossmann.

Annonce

Skal lave noget for at få hjælp

Regeringens forslag er inspireret af et norsk tiltag, hvor nytilkomne flygtninge på offentlig ydelse skal deltage i 37 timers aktivering om ugen de første to år. Her lærer de blandt andet norsk, får forældrerådgivning og finder ud af, hvordan det norske system fungerer. Dertil kommer praktikforløb, som får mange - især kvinder - i arbejde.

I Norge er således omkring 60 procent af indvandrerkvinderne i arbejde efter at have været i landet i otte år - mod omkring 30 procent i Danmark.

Den udvikling håber regeringen at kunne rette op på med et nyt tiltag - og Venstre og Konservative presser nu på for at få Odense til at gå forrest. I den forbindelse har Tommy Hummelmose spurgt Beskæftigelses- og Socialforvaltningen om, hvor mange ikke-vestlige indvandrere, der er på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse i Odense for at finde ud af, hvor stor opgaven er.

Af forvaltningens svar fremgår det, at 967 er klar til enten at tage en uddannelse eller få et arbejde.

- Men af dem har 256, svarende til 26 procent, fået deres ydelse uden at være i aktivering et helt år eller yde noget til gengæld, forklarer Tommy Hummelmose.

- Men hvorfor skal de ikke lave noget? Vi skal ikke bare lade folk synke hen i passivitet, men skal lære dem at stå op og gå på arbejde. Derfor skal de også lave noget for at få deres ydelse. Principielt burde det gælde for alle grupper, men jeg ved også, at vi har en stor udfordring, når det kommer til at få indvandrere i arbejde, så derfor er det et godt sted at begynde, mener han.

Annonce

Rengøring af hjælpemidler

Aktiveringen kan bestå i et nyttejob, at komme i praktik eller deltage i kurser, for eksempel dansk undervisning.

Et godt nyttejob kunne ifølge Tommy Hummelmose være at sørge for renere hjælpemidler til handicappede - hjælpemiddelcentralen får i dag en del klager over beskidt udstyr, eller at rydde op langs nogle af de beskidte veje i byen - for eksempel Havnegade hvor det flyder med affald.

- Det skal selvfølgelig ske i samarbejde med de faglige organisationer, så arbejdet ikke er konkurrenceforvridende, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Fyn

Medicinsk cannabis: Et blåt stempel til et rødt-hvidt produkt - så ryger armene for alvor i vejret

Sydfyn For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

Annonce