Annonce
Nordfyn

Indehaver om fredet kristtjørn: - Det er fristende at klippe

Den gamle kristtjørn som er fredet, står med røde bær i Café Kystens have i Bogense. Foto: Ann Lykke

Kristtjørnen i Café Kystens baghave i Bogense står med røde bær i vintersæsæsonen, mens caféen holder lukket. Den kunne være flot i en juledekoration, men det over hundrede år gamle træ er fredet. Det gamle træ slipper derfor for den årlige juleklipning.

Bogense: Den gamle kristtjørn, som står i Café Kystens baghave i Bogense, er fredet.

- Selvom det er fristende at klippe en gren til juledekorationen, bliver det altså ikke fra den dér, siger indehaver Per Forstad.

Om sommeren spilles der basketball og sejles i legeskibet Kystens Skræk. Cafeens gæster nyder udsigten til det store træ, mens børnene leger rundt om det. Om vinteren står træet med røde bær i haven uden tilskuere, mens Per Forstad gør caféen klar til en ny sæson.

Han havde en vision, hvor træet indgik i, fordi det er fredet, men nu hvor det det hele står færdigt, brænder han for at starte flere projekter. Hvad det bliver, vil fremtiden vise, men først skal caféen passes. Den gamle kristtjørn passer derimod sig selv. Den står med røde bær på trods af sommerens tørke, formentlig fordi de gamle rødder trækker vand fra bækken, som løber bag haven. Træet kan ses udefra, når man går igennem hotelpassagen.

Annonce
Foto: Ann Lykke
Foto: Ann Lykke
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Ikke opdaterede medicinlister og manglende dokumentation: Derfor fik Langeskov Hjemmepleje et påbud - og sådan efterleves det

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce