Annonce
Fyn

Indbrudstyve: Her er dem, der bryder ind i dit hjem

Dem, der begår indbrud, er organiserede danske kriminelle, udenlandske tyvebander og narkomaner, men de har hver deres særlige fingeraftryk på måden, det sker på, og hvor det sker. Arkivfoto: Anders Debel Hansen/Ritzau Scanpix
Indbrudstyve kan ifølge Fyns Politi groft inddeles i tre grupper. Omrejsende kriminelle grupperinger - dem, som ofte kaldes for østeuropæiske tyvebander - foretager omkring en tredjedel af de indbrud, der bliver begået. Men der er to andre typer af indbrudstyve også.

Brødtekst

Annonce

1. Indbrud begået af udlændinge

Fordomme hos flere om, at mange indbrud bliver begået af østeuropæiske tyvebander, er ikke helt forkert. Omkring en tredjedel af de opklarede indbrud begås af denne gruppe.

Det kan man konstatere ud fra den lange liste over opklarede indbrud siden januar med tyvekoster for anslået 13,5 millioner kroner, som nu enten er kommet tilbage eller er på vej tilbage til de rette ejere.

- Vi arbejder på tværs af mange ting, sætter hypoteser op og afprøver dem, og som et edderkoppespind finder frem til både gerningsmænd og ofre, forklarer Jesper Pedersen, vicepolitiinspektør og overordnet chef for de efterforskere, som arbejder på at komme til bunds i sagerne om indbrudstyve.

De udenlandske tyvebander kaldes i politisprog for omrejsende kriminelle grupperinger og forkortes OKG. De tegner sig for cirka en tredjedel af indbruddene. De går ofte efter smykker, smykkeskrin, guld og andet af værdi, og indbruddene sker ofte i nærheden af motorvejene, ligesom de krydser kommunegrænser, landsdele og politikredse.

- Vi ser også, at OKG'erne udpeger et kvarter eller en villavej, hvor de tager hele striben. Antalsmæssigt tæller de en del, men beløbsmæssigt ikke så meget som andre, der begår indbrud, siger Jesper Pedersen.

2. Organiserede og bestilte indbrud

En anden gruppe er de organiserede indbrudstyve, som ofte går efter dyre designermøbler og lamper. Det er oftest danskere med en stor organiseret hælerring i hele landet, og de stjålne varer, som også kan være bestillingsvarer, omsættes på Facebook, Den Blå Avis, Gul & Gratis og andre internetsteder.

- Nogle lovliggør ligefrem tingene via et firma, hvor køberen får en kvittering, og hvis prisen bare er 10 procent under almindelig pris fatter mange ikke mistanke til, at der kan være tale om hælervarer, siger Jesper Pedersen.

De organiserede indbrudstyve går efter hjem, som nærmest skilter med at have dyre designerting. Hænger der en udendørs PH-lampe ved hoveddøren, er chancen for, at der indenfor også er PH-lamper, relativ stor. Men også i boligannoncer på nettet henter tyvene inspiration, fordi hjemmene kan granskes i annoncerne.

- Det er ikke, fordi vi skal rette mistanke mod nogle bestemte erhverv, men man skal tænke på, hvem man har på besøg i sit hjem for at løse opgaver og ikke kender på forhånd, ligesom man skal tænke på, hvad man kan se udefra af værdier, siger Jesper Pedersen.

3. Her og nu-indbrud

Den tredje gruppe, som også tæller en god del af indbruddene, er narkomaner, som er nødt til at begå indbrud for at få penge til stoffer. Ofte sker indbruddene i lokalområder, hvor de også færdes til daglig, og det skal helst være steder, som er nemme og hurtige at komme til og fra.

Det er især ved denne type indbrud, at et hjem bliver gennemrodet og skuffer og skabe åbnet i desperat jagt på værdier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Odense

FIF-hæder til Torben Simonsen

Annonce