Annonce
Fyn

Indbrudstyve går efter dyrt udstyr: Fynsk tandlæge fik stjålet udstyr for 800.000 kroner

En af de fynske tandlægeklinikker, der har fået stjålet dyrt udstyr, er Kaspar Haustrup Hermansens klinik på Bøgevej i Haarby. Her har indbrudstyve stjålet fra tre gange. Foto: Frederik Nordhagen
Fynske tandlæger er de seneste år blevet ramt af en ny tendens, hvor indbrudstyve udelukkende er på jagt efter dyrt tandlægeudstyr. Alene ved et indbrud i marts slap tyve af sted med udstyr for omkring 800.000 kroner.

Et stigende antal tandlægeklinikker rammes af indbrud, hvor tyvene går specifikt efter dyrt udstyr. Det fortalte DR forleden på baggrund af tal fra forsikringsselskabet Codan.

Mens forsikringsselskabet havde fire sager om indbrud med tyveri for mindst 100.000 kroner i 2017, var der ni sidste år og 12 dette år i perioden indtil juli. Codan har omkring 80 procent af de 1500 danske tandlægeklinikker som kunder.

Også på Fyn har politiet bemærket den nye tendens. Det fortæller Finn Wegner Petersen, politikommissær og leder af Fyns Politis indbrudsgruppe.

- Der har før været sager, hvor tyven er gået efter pengekassen eller lignende hos tandlæger, men tyverierne af professionelt tandlægeudstyr er en ny udvikling, som vi har set i år og sidste år.

Annonce

Professionelt organiseret

I en tandlægeklinik i det sydvestlige Odense blev der i begyndelsen af marts stjålet en scanner til en værdi af 300.000 kroner. Der blev fundet dna-spor, der dog ikke var tilstrækkeligt gode, og sagen er nu henlagt.

Den 26. marts om natten blev der stjålet udstyr for omkring 800.000 kroner i tandlægeklinikken på Bøgevej i Haarby. Et tyveri, der meget vel kan være sket på bestilling.

- Det er usædvanligt, at man slipper af sted med så mange effekter i den prisklasse. Det lugter lidt af, at det er professionelt organiseret, og at der er tale om bestillingsvarer, siger Finn Wegner Petersen.

Saboterede overvågning

Sagen er stadig åben, men der er ikke mange spor at gå efter for politiet, der mener, udstyret er solgt videre til et sted i udlandet.

- Vi ved fra Rigspolitiet, at der tidligere har været udstyr, som er blevet sporet til Østeuropa. Vi håber også, det lykkes at spore udstyret i denne sag, hvor de stjålne effekter er efterlyst med serienummer, så de kan identificeres. Vi tror ikke på, at udstyret bliver brugt på en anden tandlægeklinik i Danmark, siger politikommissæren.

Der er videoovervågning fra klinikken i Haarby, men ikke meget at se. Indbrudstyvene dækkede nemlig kameraerne til med spraymaling, inden de brød ind.

- Det ligner, at det er organiseret. At man ved, hvad man går efter, siger Finn Wegner Petersen.

Codan har sendt breve ud til 1000 kunder for at advare tandlæger om indbruddene, hvor tyvene går efter udstyr som røntgenapparater, 3D-scannere og fræsere.

Til DR oplyser Rigspolitiet, at der på landsplan har været mindst 15 sager i 2019 om indbrud fra tandlægeklinikker med tyveri af udstyr som blandt andet 3D-scannere, mens der kun var seks i 2018.

Video: Fyns Politi

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Lysende græskar på skovstien

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce