Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ind fra gaden til job på Det Kgl. Teater

Sabine Trabjerg ved et stort musehoved, som hun selv har været med til at lave til balletten »Nøddeknækkeren« på Det Kongelige Teater.

Sabina Trabjerg fra Rynkeby er i lære som modist på nationalscenen og har lige nu hænderne fulde af musehoveder

RINGE: Lige nu kæmper hun og hendes kolleger for at blive færdige med en hel musehær til balletten »Nøddeknækkeren«, der har premiere på Det Kongelige Teaters Gamle Scene på onsdag.

Som modister skal de sy dyrenes hoveder, hænder og fødder, og der bliver arbejdet på højtryk på værkstedet, hvor der foruden 24-årige midtfynske Sabina Trabjerg, som er under uddannelse, arbejder tre-fire uddannede modister.

Men trods rygende travlhed finder Sabina tid til at tage en tur hjem til Midtfyn mandag aften. Hun har lovet sin mor, Marianne Mortensen, skoleleder i Midtfyns Husflid, at holde foredrag om sit arbejde i Husflidshuset i Rynkeby.

»Bli'r jeg den sidste modist i Europa?« har hun kaldt det. Men det ved hun nu, at det gør hun næppe, for der er lige begyndt en ny elev på Sønderborg Tekniske Skole, som er det eneste lærested her i landet ud over Det Kongelige Teater.

Krabben Sebastian til Disney-versionen af Den lille Havfrue på Broadway netop nu.

Svendeprøve i marts

Selv begyndte Sabina på Det Kongelige Teater i efteråret 2004 og skal op til svendeprøve i marts. Forinden skal hun lige endnu en gang på skole i Sønderborg i ti uger.

Hun har drømt om at blive modist, siden hun læste en artikel om faget i et af moderens håndarbejdsblade som ca. 14-årig. Siden skød hun det fra sig igen, da hun fik at vide, at det var svært at leve af, fordi det var vanskeligt at få arbejde som modist.

I stedet begyndte hun på Den Sociale Højskole i Odense, men sprang fra efter et semester. Hun ville hellere prøve noget mere kreativt.

Så gik turen til Skive, hvor hun gennemførte grundforløbet som møbelpolstrer. Men det var heller ikke det helt rigtige. Det var for håndværksagtigt, syntes hun. Hun foretrak noget med flere finesser.

Igen tog hun konsekvensen og sadlede om. Hun flyttede til København, hvor hun fik arbejde som pædagogmedhjælper i en børnehave på Nørrebro. Men modist-drømmen levede stadig. Efter et halvt års tid fulgte hun en indskydelse og gik direkte ind fra gaden på Det Kongelige Teater for at høre, om der var en læreplads ledig. Det var der ikke, men hun var heldig, at de havde god tid den dag, så hun blev vist rundt og fik besked om at sende en ansøgning, hvis hun havde lyst.

En måned efter kom hun i en uges praktik på teatret og to måneder senere kom hun i lære.

Annonce

Sjovest at flippe ud

Sabina Trabjerg bliver formelt uddannet som beklædningshåndværker med speciale som modist og håber at kunne fortsætte med at lave teaterhatte på freelancebasis, når hun er udlært. Hun kan ikke blive på Det Kongelige Teater, ved hun allerede.

Hun er ret sikker på, at hun skal have andet arbejde ved siden af for at få smør på brødet og vil gerne undervise på en efterskole eller højskole - måske med en afstikker til et seminarium forinden.

Hun kan sy hatte i alle afskygninger. Men det er især sjovt at sy teaterhatte, synes hun, for hvor almindelige hattebærere gerne vil være rigtig fine, men helst ikke skille for meget ud, er der anderledes mulighed for at flippe ud med fjer, pailletter og perler på teaterhatte. De skal tværtimod vække så meget opsigt som muligt.

Når hendes kreationer er i brug, går hun tit ind og ser de forestillinger, de er med i.

- Det giver en utrolig tilfredsstillelse, selv om jeg jo godt ved, at det nok ikke lige er mine hatte, publikum er mest optaget af, siger hun.

Hun er selv mest til opera og skuespil. Ballet forstår hun ikke rigtig, betror hun.

Annonce

Hatte til Broadway

I sommer fik den unge midtfynbo lejlighed til at tilbringe tre måneder hos Lynne Mackey Studio i New York, en af tre modister, der laver hatte til ca. 25 teatre på Broadway. Og det var hun med til.

- Det var stort! En kæmpe, kæmpe oplevelse. Fuldstændig uopnåeligt, og så alligevel..., konstaterer hun begejstret.

De første to måneder boede hun i Harlem hos en pige, der var modist ved Metropolitan Operaen. Den sidste måned på et kvindekollegium klos op ad Empire State Building.

Husflidshuset, Rynkeby

Den 3. december kl. 19.00

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce