Annonce
Erhverv

Ikke tilfredsstillende: Fynsk gartneri-gigant kommer ud med stort millionunderskud

Gartneriet PKM har investeret massivt i ny teknologi til både pakkelinjer og vision-overvågning af planterne. Tidligere skulle gartnerimedarbejderne løfte, se og mærke efter, om planterne havde det godt, eller om de manglede vand. I dag er det hele automatiseret, hvor planterne bliver fotograferet, og kunstig intelligens laver en hyperspektral analyse. Arkivfoto: Sugi Thiru.
Danmarks største blomsterproducent Gartneriet PKM i Søhus kom ud af regnskabsåret 2018 med et minus før skat på 5,6 millioner kroner, efter at man har investeret millioner i ny teknologi de senere år.

Indtjeningen har bevæget sig i den gale retning de seneste to år for Danmarks største gartneri, PKM i Søhus. Det afslører det nyligt offentliggjorte regnskab fra gartneriet. I 2017 måtte PKM (der har navn efter Poul og Kristian Madsen - sidstnævnte ejer hovedparten af selskabet fortsat) notere et beskedent resultat på 26.000 kroner efter skat - efter året før at have tjent 1,9 millioner kroner.

Og i 2018 endte gartneriet på et negativt resultat på 5,6 millioner kroner før skat, mens bundlinjen efter skat lød på 4,4 millioner kroner efter skat. Det betegnes som "ikke tilfredsstillende" i ledelsens beretning.

Gartneriet PKM er Danmarks største producent af campanula-blomster, også kendt som klokkeblomster, og gartneriet har de senere år investeret massivt i automatisering og robotter. PKM fik blandt andet som det første danske gartneri et fuldautomatisk pakkeanlæg, som kan håndtere cirka 50.000 planter i døgnet.

Efter det negative resultat er egenkapitalen barberet ned til 15,4 millioner kroner i gartneriselskabet, mens egenkapitalen i koncernen PKM Holding, der ejer hovedparten af gartneriet, lyder på 65 millioner kroner.

Gartneriets ledelse forventer et positivt resultat i år.

Annonce
PKM kom ud af det seneste regnskabsår med et resultat efter skat på minus 4,4 millioner kroner. Arkivfoto: Andreas Bastiansen.

Af- og nedskrivninger for 3,8 millioner kroner

Alligevel har gartneriet stadig anselige lønomkostninger. Det fremgår af regnskabet, at udgifter til personale voksede fra 59,7 millioner kroner i 2017 til 63,7 millioner kroner sidste år, og det spiste næsten hele bruttofortjenesten, som var på 63,9 millioner kroner.

Selskabet har de senere år skåret væsentligt ned på antallet af ansatte, som var på over 200 for nogle år siden. I 2018 arbejdede der ifølge regnskabet 167 ansatte på PKM - det samme som året før, hvor udgifterne til løn altså var fire millioner kroner mindre.

Oveni kom af- og nedskrivninger af materielle og immaterielle anlægsaktiver for 3,8 millioner kroner og finansielle omkostninger på 2,1 millioner kroner.

I drivhusene i Søhus i den nordlige del af Odense producerer PKM årligt 20 millioner planter, og langt størstedelen af produktionen eksporteres.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce