Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nytårskur med hurra og farvel: Goddag til Adam og Eva

Der var ikke plads til flere i den store maleri-sal. Derfor måtte næsten lige så mange gæster høre talen fra kuppelsalen ved siden af. Foto: Ane Johansen
Den traditionsrige nytårskur på Faaborg Museum trak mange mennesker til. Så mange, at der ikke var plads til alle i den store sal.

Faaborg: Et goddag, et hurra og et farvel.

Faaborg Museums nytårskur bød på det hele lørdag eftermiddag - foruden kransekage og champagne, som selvfølgelig hører sig den slags til.

Det populære arrangement trak imidlertid flere mennesker til, end der var plads til i den store maleri-sal, hvor museumsdirektør Gertrud Hvidberg-Hansen gjorde status på året, der er gået.

En stor del af gæsterne måtte derfor høre talen fra den tilstødende kuppelsal, hvor fremsynede museumsfolk allerede havde sat højtalere op.

- Jeg ved ikke, om det er fordi, folk trænger til at komme lidt i byen efter jul, gættede en glad Gertrud Hvidberg-Hansen kort før sin tale.

Måske. Eller måske var det museets nyeste værk, der lokkede de mange nysgerrige kunstinteresserede.

Annonce
Det var Gertrud Hvidberg-Hansens sidste nytårstale på Faaborg Museum. Hun har nemlig fået nyt job fra 1. marts. Foto: Ane Johansen

Goddag til Adam og Eva

Gertrud Hvidberg-Hansen kunne nemlig for første gang på Faaborg Museum præsentere Kristian Zahrtmanns maleri "Adam og Eva" fra 1892.

Et særligt værdifuldt maleri - ikke bare på grund af en købspris på omkring 60.000 kroner - men fordi kunstneren Kristian Zahrtmann var afgørende for Faaborg-malerne og derfor på sin vis udgør hele fundamentet for Faaborg-Museum, kunne museumsdirektøren fortælle.

- Og så har vi jo det store maleri lige ved siden af, siger hun og henviser til værket "Adam og Eva i Paradis".

Et maleri, som selvsamme kunstner har malet på selvsamme tid, og som har været i museets varetægt i mere end 100 år. Nu er de to malerier således forenet igen og hænger side om side på Faaborg Museum.

Hurra og farvel

Det var nytårskurens goddag, men der var som nævnt også et hurra og et farvel. Kristian Zahrtmann fik nemlig ikke lov at løbe med al opmærksomheden. To kvinder blev også fejret.

Den ene var Faaborg-maleren Anne Syberg, der for få dage siden rundede 150 år. For at hylde hende sang forsamlingen således - ikke en fødselsdagssang - men "Vintergæk er brudt af mulden" af Johannes V. Jensen som en hyldest til Sybergs eget frodige univers på lærredet.

Efter et hurra for Syberg, var det tid til et farvel.

- Jeg har fået nyt job, kunne Gertrud Hvidberg-Hansen berette, hvorefter hun takkede for mange gode år i Faaborg.

Som tidligere omtalt i denne avis skal hun fra 1. marts nemlig være ny museumsdirektør for Glyptoteket i København.

Hvem der overtager posten på Faaborg Museum er endnu uvist. Men mon ikke den populære og traditionsrige nytårskur alligevel vil bestå.

Omkring 60.000 kroner lød prisen for dette maleri af Kristian Zahrtmann. Ny Carlsbergfondet, Slots- og Kulturstyrelsen og Faaborg Museum har alle spyttet i kassen. Foto: Ane Johansen
Mange var mødt op til den populære nytårskur. Foto: Ane Johansen
De to malerier af Kristian Zahrtmann hænger nu side om side på Faaborg Museum. Foto: Ane Johansen
Anne Syberg blev hyldet med en sang. Foto: Ane Johansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce