Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nytårskur med hurra og farvel: Goddag til Adam og Eva

Der var ikke plads til flere i den store maleri-sal. Derfor måtte næsten lige så mange gæster høre talen fra kuppelsalen ved siden af. Foto: Ane Johansen
Den traditionsrige nytårskur på Faaborg Museum trak mange mennesker til. Så mange, at der ikke var plads til alle i den store sal.
Annonce

Faaborg: Et goddag, et hurra og et farvel.

Faaborg Museums nytårskur bød på det hele lørdag eftermiddag - foruden kransekage og champagne, som selvfølgelig hører sig den slags til.

Det populære arrangement trak imidlertid flere mennesker til, end der var plads til i den store maleri-sal, hvor museumsdirektør Gertrud Hvidberg-Hansen gjorde status på året, der er gået.

En stor del af gæsterne måtte derfor høre talen fra den tilstødende kuppelsal, hvor fremsynede museumsfolk allerede havde sat højtalere op.

- Jeg ved ikke, om det er fordi, folk trænger til at komme lidt i byen efter jul, gættede en glad Gertrud Hvidberg-Hansen kort før sin tale.

Måske. Eller måske var det museets nyeste værk, der lokkede de mange nysgerrige kunstinteresserede.

Det var Gertrud Hvidberg-Hansens sidste nytårstale på Faaborg Museum. Hun har nemlig fået nyt job fra 1. marts. Foto: Ane Johansen
Annonce

Goddag til Adam og Eva

Gertrud Hvidberg-Hansen kunne nemlig for første gang på Faaborg Museum præsentere Kristian Zahrtmanns maleri "Adam og Eva" fra 1892.

Et særligt værdifuldt maleri - ikke bare på grund af en købspris på omkring 60.000 kroner - men fordi kunstneren Kristian Zahrtmann var afgørende for Faaborg-malerne og derfor på sin vis udgør hele fundamentet for Faaborg-Museum, kunne museumsdirektøren fortælle.

- Og så har vi jo det store maleri lige ved siden af, siger hun og henviser til værket "Adam og Eva i Paradis".

Et maleri, som selvsamme kunstner har malet på selvsamme tid, og som har været i museets varetægt i mere end 100 år. Nu er de to malerier således forenet igen og hænger side om side på Faaborg Museum.

Annonce

Hurra og farvel

Det var nytårskurens goddag, men der var som nævnt også et hurra og et farvel. Kristian Zahrtmann fik nemlig ikke lov at løbe med al opmærksomheden. To kvinder blev også fejret.

Den ene var Faaborg-maleren Anne Syberg, der for få dage siden rundede 150 år. For at hylde hende sang forsamlingen således - ikke en fødselsdagssang - men "Vintergæk er brudt af mulden" af Johannes V. Jensen som en hyldest til Sybergs eget frodige univers på lærredet.

Efter et hurra for Syberg, var det tid til et farvel.

- Jeg har fået nyt job, kunne Gertrud Hvidberg-Hansen berette, hvorefter hun takkede for mange gode år i Faaborg.

Som tidligere omtalt i denne avis skal hun fra 1. marts nemlig være ny museumsdirektør for Glyptoteket i København.

Hvem der overtager posten på Faaborg Museum er endnu uvist. Men mon ikke den populære og traditionsrige nytårskur alligevel vil bestå.

Omkring 60.000 kroner lød prisen for dette maleri af Kristian Zahrtmann. Ny Carlsbergfondet, Slots- og Kulturstyrelsen og Faaborg Museum har alle spyttet i kassen. Foto: Ane Johansen
Mange var mødt op til den populære nytårskur. Foto: Ane Johansen
De to malerier af Kristian Zahrtmann hænger nu side om side på Faaborg Museum. Foto: Ane Johansen
Anne Syberg blev hyldet med en sang. Foto: Ane Johansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Annonce