Annonce
Erhverv

Ikke kun for børn: Forhindringsbaner er også for ældre

Coplas træningsbane ved Sundhedshuset på Ærø blev indviet i 2016. Privatfoto
Virksomheden Copla Legepladser er begyndt at lave forhindringsbaner til ældre. Det er noget, vi kommer til at se meget mere til i fremtiden, mener legepladsrådgiver.

En legepladsvirksomhed, der sigter mod ældre mennesker som målgruppe, er nok noget, der kan få de fleste til at løfte et undrende øjenbryn.

Men det er ikke desto mindre en af de nyeste satsninger hos virksomheden Copla Legepladser.

- Det kom sig egentlig af, at jeg fik en henvendelse fra et dagscenter i Københavns Kommune, hvor de havde fokus på at beholde de ældre længst muligt i egne hjem, fortæller legepladsrådgiver og indehaver af Copla, Palle Wøllekær.

I samarbejde med centerets fysioterapeuter udviklede han derfor i foråret 2016 en udendørs "forhindringsbane" for de ældre i centrets park.

Sidste efterår lavede virksomheden en lignende træningsbane ved Sundhedshuset på Ærø.

Annonce
På banen kan de ældre øve sig i at gå på forskelligt underlag i skiftende niveauer. Privatfoto

Rollator færdigheder

Det er imidlertid ikke færdigheder i klatring og armgang, der testes på forhindringsbanerne, men derimod de ældres balance og rollator-færdigheder.

Banen består for eksempel af skiftende underlag, som de ældre kan øve sig i at gå på. Høje fortovskanter, som man kan øve sig i at få rollatoren op og ned af. Samt en platform, der glider frem og tilbage, så man kan øve sig på at holde balancen, når man for eksempel kører med bussen.

- Man skal tænke fuldstændig anderledes, når man laver det til ældre. Vi har for eksempel diskuteret brugen af træ, for træ bliver glat, når det er vådt, så vi snakkede om at sætte noget skridsikkert på. Men træ er jo ikke skridsikkert ude i den virkelige verden, så det er jo ikke det, de skal træne på, konstaterer Palle Wøllekær.

Formålet med øvelserne på banen er at få de ældre til at føle sig mere trygge, når de bevæger sig uden for hjemmet.

- Jeg tror, man kommer til at se meget mere til det (træningsbaner til ældre, red.) i fremtiden. Dels kommer der jo mange flere ældre, dels er der kommet fokus på at gøre dem så selvhjulpne som muligt. Det er i hvert fald noget, vi i Copla vil gøre til et indsatsområde.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce