Annonce
Odense

Ikke kun boliger: Vollsmose-plan river børnehuse ned

Flere børn i Vollsmose risikerer at skulle skifte børnehus, fordi udviklingsplanen for Vollsmose også rummer nedrivning af mindst to børnehuse. Arkivfoto
1000 boliger skal rives ned i Vollsmose, men også flere af bydelens børnehuse er på nedrivningslisten. Sammen med ny lovgivning, der sætter loft over antallet af børn fra socialt udsatte boligområder i samme daginstitution, venter en svær kabale, erkender rådmand.

Det er ikke kun boliger, der de kommende år og i store mængder rives ned i Vollsmose. Også flere af områdets seks børnehuse ser ud til at forsvinde.

Ifølge den udviklingsplan, både byråd og repræsentantskaberne i boligforeningerne Civica og FAB de kommende uger skal tage stilling til, står to børnehuse, Granparken Børnehus og Lærkeparkens Børnehus, til nedrivning, mens de fire resterende foreløbig figurerer på måske-listen.

- Går man i børnehave nu, kommer man sandsynligvis til at gå der, indtil man skal i forårs-sfo, fordi der går forholdsvis lang tid, før nedrivningerne begynder, forklarer børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

- Men går man i vuggestue lige nu, kan det godt være, man på et eller andet tidspunkt i sit forløb skal flyttes til et andet børnehus. Og det er vigtigt for mig at sige, at ambitionen er, at man skal flytte til noget, der både er nyere og bedre. Hvor indholdet er bedre, og hvor man bedre lærer at tale dansk, siger rådmanden, der trods de omfattende nedrivningsplaner har svært ved at forestille sig et Vollsmose helt uden vuggestuer og børnehaver.

Annonce

Kort fortalt om Vollsmose-planen

1000 af Vollsmoses 2900 almene boliger skal rives ned - flest i Bøgeparken og Birkeparken. Nedrivningerne begynder i Bøgeparken i 2021 og slutter i Egeparken i 2025.

Private investorer skal samtidig bygge 1600 nye boliger i området. Formålet er, at Vollsmose skal have en mere blandet beboersammensætning og i højere grad ligne mere gennemsnitlige boligområder.

De fysiske forandringer er et delelement i "Den Sidste Vollsmoseplan", som politikerne vedtog sidste år. To andre og senere elementer vil handle om henholdsvis vækst, job og integration og mønsterbrud og parallelsamfund.

Ny lov med loft

Men noget skal markant forandres på den front.

Dels ligger nogle af børnehusene lige der, hvor den endnu ikke endeligt vedtagne etape 2 af Odense Letbane skal løbe. Og dels kræver den seneste ghettolovgivning fra Christiansborg, at højst 30 procent af de nye børn, der i løbet af et år begynder i samme daginstitution, må have adresse i et socialt udsat boligområde.

Sådan et er Vollsmose, og med flere børnehuse, hvor mellem 90 og 100 procent af børnene bor i et socialt udsat område, skal der for alvor rykkes ved sammensætningen af børn.

- Vi skal finde det åbningtræk, der gør, at vi kan flytte rundt på børnene. Lige nu er der jo børn i børnehusene i Vollsmose, men vi skal have nogle af dem ud, så vi kan få andre ind fra andre dele af byen. Samtidig skal noget rives ned, og noget skal bygges om, så det er en kæmpe kabale, der skal gå op, og det er svært, erkender Susanne Crawley Larsen.

Nyt ambitiøst byggeri

Hun har tidligere foreslået, at en del af løsningen kan være at genåbne et antal udflyttergrupper for at rykke Vollsmose-børn ud i skovbørnehaver sammen med andre af byens børn. Og så gøre Vollsmoses børnehuse så attraktive, at forældre fra andre dele af byen ønsker pasning i det omdiskuterede område.

- Jeg kan godt forestille mig en situation, hvor vi begynder at bygge nyt i Vollsmose, og der skal vi være ambitiøse. Det skal være sådan noget med bæredygtigt byggeri, økologisk madordning, FN's verdensmål, god plads og god normering, siger rådmanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce