Odense: Ankestyrelsens jurister fandt i forbindelse med en såkaldt "praksisundersøgelse" fejl i 10 ud af 11 sager om sanktion af ledige over 30 år i Odense Kommune.
De havde fået sanktionerne for at udeblive fra tilbud og samtaler og var typisk blevet trukket en til to dages ydelse. Men de kunne have beholdt pengene, hvis de havde klaget til Ankestyrelsen, fremgår det. For fejlene fra forvaltningens side havde en sådan karakter, at Ankestyrelsen ville have ændret afgørelsen i alle sagerne, hvis folk havde klaget.
Det kan man læse i en sagsfremstilling til politikerne i Beskæftigelses- og Socialudvalget.
Koncernchef i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Gorm Hjelm Andersen, er hurtigt til at erkende, at resultatet ikke er godt nok.
- At have fejl i 10 ud af 11 sager er ikke godt nok, så det skal der rettes op på, siger han.
Typisk har der manglet dokumentation i sagerne, skriver Ankestyrelsen, som derfor har udarbejdet en tjekliste, som man anbefaler til fremtidig brug i sagsbehandlingen.
Listen har forvaltningen "taget til efterretning", skriver man i sagen, forstået på den måde, at "de anbefalinger, der ikke allerede er implementeret i forvaltningen, bliver det."
Her gik det galt
Sagerne handler både om ledige, der kan tage et arbejde med det samme (jopparate), og ledige som er længere væk fra arbejdsmarkedet og typisk slås med andre problemer ved siden af (aktivitetsparate).
Der er fejl i alle otte sager med aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Her har kommunens sagsbehandlere typisk ikke dokumenteret, at man har undersøgt, om der var en rimelig grund til, at borgeren ikke stod til rådighed for arbejdsmarkedet. Eller ikke vurderet, om det at give en sanktion er befordrende for, at borgeren kan komme i beskæftigelse.
Et eksempel kan f.eks. være en ledig aktivitetsparat, der melder sig syg og derfor ikke dukker op som aftalt.
- I de sager har vi en udvidet forpligtelse til at indhente oplysninger fra egen læge eller en helbredsattest, der fortæller, at det her er en rimelig grund til at udeblive. Og det har vi ikke været gode nok til, forklarer Gorm Hjelm Andersen.
Nye sanktionsteam
Beskæftigelses- og Socialforvaltningen modtog resultatet fra Ankestyrelsen i november 2021 i forbindelse med en undersøgelse af, hvordan kommunerne forvalter de nye regler på området.
- Ankestyrelsen hjælper på den måde kommunerne til at rette ind, så vi gør det ensartet på tværs af landet. Og for os betød det, at vi satte en række ting i gang for at rette op på de ting, vi ikke havde styr på, fortæller Gorm Hjelm Andersen.
Derfor blev kommunens sanktionsteam for ledige over 30 år i begyndelsen af 2022 udvidet med endnu et team for de aktivitetsparate.
- Lovgivningen er blevet lidt mere tung og rigid, så vi kom frem til, at det arbejde blev vi nødt til at lægge i et særligt sanktionsteam, så vi har godt styr på det fremover, forklarer Gorm Hjelm Andersen.
Et sanktionsteam har til opgave at sikre ensartede arbejdsgange i forbindelse med sanktioner mod ledige kontanthjælpsmodtagere over 30 år.
Unge ledige under 30 år er ikke omfattet af Ankestyrelsens gennemgang, men da det er de samme sanktions-regler, der gælder her, har forvaltningen i øjeblikket "et skærpet fokus" på, om reglerne anvendes korrekt og er ved at etablere to nye sanktionsteam målrettet de unge.
I 2021 havde forvaltningen en omgørelsesprocent på 54 procent af de sager, Ankestyrelsen behandlede, og de nye tiltag ser allerede nu ud til at have ændret forholdene, for her i første kvartal af 2022 er omgørelsesprocenten faldet til 11, oplyser Gorm Hjelm Andersen.