Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ikke første lønkonflikt: Sosu'ers lønaftale blev også opsagt

Sektorformand Louise Brandstrup mener, at dagplejernes lønkonflikt minder om sosu'ernes konflikt for to år siden. Pressefoto: Heidi Lundsgaard
Der er en række ligheder mellem dagplejernes lønkonflikt og den konflikt, som sosu'erne havde med Faaborg-Midtfyn Kommune tilbage i 2017. Det mener Louise Brandstrup fra FOA Sydfyn.

Faaborg-Midtfyn: Dagplejernes lønkonflikt vækker dårlige minder hos Louise Brandstrup, sektorformand for Sundhed og Service i FOA Sydfyn.

For cirka to år siden var der nemlig også en faggruppe, som lå i barske lønforhandlinger med Faaborg-Midtfyn Kommune. Det var dog ikke dagplejerne, men sosu'erne, som det dengang handlede om.

- Kommunen var - nøjagtigt, som de er med dagplejerne i dag - ikke til at hugge eller stikke i, mener Louise Brandstrup.

Som et levn fra før kommunesammenlægningen var der flere forskellige lønaftaler for sosu'erne. Dem ville kommunen i 2017 gerne harmonisere i én ny fælles aftale. Samtidig ønskede kommunen at lægge fokus på andre kompetencer ved at give tillæg for nye opgaver og sløjfe tillæg for gamle.

- Dengang regnede vi os frem til, at hvis kommunen fik sin vilje, så ville nogle af vores medlemmer gå 36.000 kroner ned i løn om året, siger Louise Brandstrup fra FOA Sydfyn.

Hun peger på én afgørende forskel mellem sosu'erne og dagplejernes konflikt.

- Dagplejernes forhåndsaftale blev opsagt på grund af besparelser. Det kunne vi ikke entydigt pege på i '17 med sosu'erne. Vi havde en idé om, at det var fordi, de ville spare nogle penge, men ud fra beregningerne kunne vi ikke bevise det, siger hun.

Der er dog flere punkter, hvor de to konflikter ligner hinanden.

- Ligheden er, at man politisk har stukket fingrene i noget, som man bør holde sig fra. Vi fik hele tiden at vide, at det var politisk bestemt, at der skulle en ny forhåndsaftale til. Og det var politisk bestemt, at kommunen skulle gå i en ny retning, siger Louise Brandstrup.

- Et andet lighedspunkt er måden, det bliver håndteret på. Man vil ikke lytte. Faaborg-Midtfyn Kommune har sit udgangspunkt og er overhovedet ikke interesseret i at høre andre sider af sagen, mener hun.

Dagplejernes konflikt blev i sidste uge løftet til et nyt og højere niveau, hvor det er FOA og Kommunernes Landsforening, der skal afgøre tvisten i stedet for Faaborg-Midtfyn Kommune og den lokale FOA Sydfyn-afdeling. Det var også sådan, at sosu'ernes konflikt blev løst i 2017.

- Vi endte med en maratonforhandling på 18-20 timer, hvor vi fik et forlig igennem, som vi var super tilfredse med. Og det tror jeg egentlig også, at kommunen var, husker Louise Brandstrup.

Enkelte sosu'er oplevede efterfølgende en lønnedgang på op til 12.000 kroner, mens andre i kraft af nye tillæg fik mere i lønposen.

Faaborg-Midtfyn Kommune har i alt 94 lokale lønaftaler med forskellige faggrupper. Dagplejernes lønaftale er imidlertid den eneste, som er blevet genforhandlet med besparelser for øje inden for det seneste års tid.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce