Annonce
Nordfyn

Ikke et vejr at pløje i - heller ikke for heste

Det var en smattet affære for både hest og mennesker, da den årlige pløjning lørdag blev holdt ved Lindøhoved. Foto: Henrik Larsen
Den årlige pløjning med heste på Lindøhoved blev midlertidigt afbrudt. Visse steder lignede marken mere en sø. De fremmødte entusiaster forsøger at holde det gamle håndværk i hævd.
Annonce

Lindøhoved: Den jyske hest er både stærk, rolig, udholdende og glad for at arbejde.

Derfor må lørdagens scener ved Lindøhoved også anses for at være en slags undtagelse, der bekræfter reglen. Decideret brok fra hestenes side var der ikke tale om. Fra både heste og menneskers side blot en nøgtern konstatering af, at marken var for mudret og fysisk anstrengende at pløje i, da entusiaster mødtes til gammeldags pløjning.

Hvis man da overhovedet kan tale om en mark. Visse steder lignede det mere en sø. De tunge heste sank i og måtte kæmpe sig gennem smattet, der også gjorde det noget nær umuligt at lave pæne og lige fuger. Da det så pludselig satte ind med endnu mere regn tilsat strid blæst, blev beslutningen at holde en midlertidig pause på den årlige dag på Lindøhoved, hvor de fremmødte forsøger at holde det gamle håndværk i hævd.

- Vi er her for at hjælpe hinanden og give hinanden gode ideer, fortalte Vagn Rasmussen.

Det kunne godt betale sig at overveje fodbeklædningen, inden man begav sig ud på marken, hvor der skulle pløjes. Foto: Henrik Larsen
Annonce

Vækker minder

Det er hans far, Jørgen Rasmussen, der har jorden, hvor der pløjes. Der er cirka 1000 jyske heste tilbage, og nogle af dem står hos den 77-årige gårdejer. Da han i sine unge dage var ude at tjene, foregik pløjningen med hest. I dag er det så usædvanligt, at det tiltrækker tilskuere. Således også lørdag hvor blandt andre plejehjemsbeboere fra Søndersø var blandt de tilstedeværende.

For Vagn Rasmussen er det en glæde at se, hvordan den årlige pløjning kan være med til at vække minder. Selv vil han huske dette års pløjning for vejrliget, og for hvordan at, mudder eller ej, hans to-årige hest Lukas tilsyneladende tænkte "skidt-pyt", at det var hårdt og bare knoklede på. Det var kun anden gang, at Lukas gik med plov og femte gang med seletøj.

Det var 12. gang i træk, at Jørgen Rasmussen arrangerede pløjning med heste på sine marker.

Der er omkring 1000 jyske heste tilbage. Henved 10 af dem var lørdag samlet ved Lindøhoved. Foto: Henrik Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Uheld i nødspor på Fynske Motorvej

Fyn

Corona gør stadig ondt på de fynske hoteller: Men ét sted går det over al forventning

Fyn For abonnenter

Fanget i pandemiens ukendte ocean: Kaptajn fra Dyrup måtte blive fire måneder ude på havet med sin besætning

Annonce