Annonce
Erhverv

Ikke et ord om atomkraft

Jette Purup, dagens klummeskribent, sætter fokus på politiske partiers ambitioner for klimaindsatsen. Arkivfoto: Kristina Holt

Vi gamle har høj prioritet her i valgkampen. Ældrepleje topper vælgernes dagsorden, og hvor er det skønt, at rigtig mange vil sætte deres kryds ud for en kandidat, som bekymrer sig om vores velfærd her i vores tredje alder.

Men de får måske et problem her på Langeland, de 38 procent af vælgerne, der giver ældrevelfærd høj prioritet. I hvert fald har de fem partier i den nuværende kommunalbestyrelse i fuld enighed besluttet at spare fire millioner kroner på ældreområdet til næste år, så vælgerne får nok svært ved at finde en troværdig kandidat, som lover markante forbedringer for os gamlinge.

Hvad er der ved at være en fit og frisk olding, hvis man sidder mutters alene på toppen af en hatbakke, fordi resten af øen er oversvømmet?

Jette Purup, medlem af Alternativet og dagens klummeskribent

Personligt er jeg nu også mere bekymret for klimaet. For hvad er der ved at være en fit og frisk olding, hvis man sidder mutters alene på toppen af en hatbakke, fordi resten af øen er oversvømmet?

Annonce

Så galt går det næppe i min levetid, men oversvømmelser hører til dagens klima-uorden, og Langeland ligger lavt. Vi skal se at få styr på den globale opvarmning og CO2 udslippet, og det skal være nu.

33 procent af vælgerne har da også klima og miljø som et af de tre afgørende emner for, hvor de vil sætte deres kryds til kommunalvalget den 16. november. Derfor må det være på sin plads at tjekke de tre største partiers valgprogrammer og se, hvad de lover at gøre for klimaet.

Først SF Langeland: ”Vi ser på klimaændringerne med åbent sind. SF vil være på forkant med løsningerne”, lover partiet, og det er da dejligt.

SF har også et par bud på, hvordan kommunen kan sænke CO2 udslippet: ”Vi skal som kommune gå forrest, når det gælder genbrug og bæredygtig brug af ressourcer”. Desuden vil partiet arbejde for, at der bliver nedsat et klimaråd, "der skal finde forskellige modeller til løsninger på klimaudfordringerne.”

De langelandske socialdemokrater anfører i deres program en lang række konkrete forslag inden for trafik, teknik, miljø og natur. Blandt andet vil de lokke flere øboer over i den kollektive trafik, som skal være gratis, for så vidt angår den lokale bustransport.

De vil også arbejde for, at kommunens biler udskiftes med el- eller hybridbiler, og undersøge, om de kan oplades med grøn overskudsstrøm fra øens mange møller.

Og mere generelt: ”Kommunen skal tage klimaansvar og bidrage til, at CO2 udledningerne reduceres, blandt andet gennem grønne og bæredygtige løsninger, der tager hensyn til og er til gavn for borgere og miljøet. ”

Venstre mener noget ganske kort om klimaet i sit valgprogram. Partiet ”ønsker at få udarbejdet en CO2 rapport på kommunens bygninger med henblik på klimaoptimering”. Det kan der være god mening i. En væsentlig del af kommunens CO2-udslip kommer fra opvarmning af bygninger, og der vil være gode gevinster både klimamæssigt og økonomisk ved at energirenovere kommunale ejendomme.

Og gad nu vist, om kandidaterne har flere eksempler på alt det, kommunen kan og skal gøre i hverdagen for at forebygge klimakatastrofen? Eller er der en genvej?

Spredte røster er begyndt at råbe ”atomkraft”. Tillokkende, fordi atomkraft er klimavenlig, den belaster ikke miljøet med CO2. Men dybt afskrækkende, især fordi stråling fra affaldet kan give kræft og nedarvelige misdannelser.

Så nej tak - ikke et ord om atomkraft, tak. Men gerne mere om alle mulige andre gode klimatiltag.

Rigtig god valgkamp!

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Hvem var skyld i letbaneuheld? Både bilist og letbanefører mener, at de havde grønt lys

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

OB

Christian Eriksen genoptræner på OB's anlæg

Odense

Smitten øges, mistrivslen stiger: Studerende på SDU møder syge op til undervisningen

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Assens For abonnenter

Pia får helt nye opgaver i Byrådet: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget jeg ikke skal lave

Navne

Begravelser og bisættelser lørdag den 4. december

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Nyborg

Nedrevet køreledning skabte lange køer på stationen: - Det værste er, når man ikke kan få klar besked

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Lad os få ren besked om letbanens problemer - letbanen har brug for medvind

GOG

GOG-stjerner er tv-stjerner - alle vil se ligaens to topklubber

Annonce