Annonce
Fyn

Ikke din og min, men vores: SDU og OUH skal på indkøb sammen

Fælles investeringer - eksempelvis i udstyr som scannere - er der mange muligheder for, når SDU og OUH flytter sammen. Arkivfoto: Sugi Thiru
Det er gedigent købmandsskab, der kommer både patienter og forskere til gode, hvis SDU og OUH laver fælles investeringer i blandt andet udstyr og ansatte.
Annonce

Der bliver ikke noget med en til dig og en til mig, når OUH og SDU rykker under samme tag med sammenbygningen af universitetet og Nyt OUH.

I stedet bliver det vores.

For de to institutioner skal i højere grad udnytte mulighederne for at lave fælles investeringer, mener Kim Brixen, lægelig direktør på OUH.

- Hvis forskerne køber en maskine, så kan den også komme patienterne til gode. Og hvis der bliver købt en maskine eller scanner til patienterne, så kan den også komme forskerne til gode. Hvis de to institutioner lå langt væk fra hinanden, var man nødt til at købe to maskiner. Det er der noget gedigent købmandskab i, siger han.

1 Udstyr

Et oplagt sted, hvor SDU og OUH kan deles om udgifterne, er ved indkøb af udstyr.

Kim Brixen nævner som eksempel Centre for Clinical Proteomics, der gør sig i protemik, som er studiet i proteinerne i en organisme, celle eller vævstype.

Hvis man tager en blodprøve på gammeldags vis, analyserer man typisk ét protein ad gangen - det kan være hæmoglobin - men med proteomik og meget avanceret teknologi kan man analysere måske 1.000 forskellige proteiner i ét hug.

- Det er forskerne på SDU faktisk verdensmestre i. Det er dem, der konstruerer næste generation af maskiner, der kan det der, og som finder den tekniske løsning på det. Det vil vi jo gerne bruge til patienterne, så man kan analysere mange flere ting i blod- og vævsprøver på en gang, end man kan i dag, siger Kim Brixen.

2 Dobbeltansættelse

En anden måde at lave fælles investeringer på er at lave dobbeltansættelser. Det vil sige, at personen bliver ansat med det ene ben i universitetsverdenen og det andet ben i læge- eller sygeplejeverdenen.

- Sådan nogle dobbeltansættelser har vi mange af, når det gælder sundhedsvidenskab – alle vores lægelige professorer er overlæge med det ene ben og professor med det andet og skal undervise studenter - og vi har planer om også at lave dobbeltansættelser med teknisk fakultet, humanistisk fakultet og så videre.

- Det vil vi gerne, fordi vi ved, at den måde at lave krydsspænding på armerer konstruktionen vældig godt, forklarer Kim Brixen.

3 Phd-samarbejde

Også juniorforskerne - det vil sige de phd-studerende - kan lave samarbejder på tværs.

Enten ved, at den phd-studerende er tilknyttet to steder, eller to phd-studerende går sammen om at lave et fælles projekt. Det kaldes en twin-phd.

- Et eksempel er – det er kørt på Slagelse Sygehus, så det kan vi ikke tage æren for – hvor SDU-humanister har samarbejdet med folk i traumemodtagelsen og set på, hvordan læger kommunikerer med hinanden hen over en meget dårlig patient, der er kørt galt i trafikken.

- De har nogle spændende resultater om, at det kan man faktisk træne, så man ikke fryser og bliver bange som ny læge, men at man mestrer den meget kritiske situation, hvor der virkelig er blå blink på, fortæller Kim Brixen.

4 Servicefunktioner

Også servicefunktioner, der ikke direkte er knyttet til forskning eller behandling, kan de to institutioner dele.

- Når vi har en forsker, skal han kunne gå i kantinen, han skal også kunne få juridisk hjælp til at skrive en kontrakt, han skal have en fryser at putte prøver i, og han skal også have hjælp til at skrive ansøgninger om penge.

- Fælles drift med universitetet giver effektiviseringsmuligheder i de her støttefunktioner, som er dyre at holde kørende, hvis man er et lille sted. Man kan få mere effekt ud af de folk, man har ansat, mener Kim Brixen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce