Annonce
Mad og drikke

Ikea-agtig chardonnay og en spansk super-klassiker

Et træfad kan bruges flere gange, og når træet ikke længere afgiver smag til vinen, påvirker lagring på fadet alligevel vinen, fordi træet tillader en lille smule ilt at trænge ind i vinen. Det er med til at udvikle smagen og kan også blødgøre tanniner i vinen. Arkivfoto: Colourbox.
Når en vinmager slår sig løs i kælderen, kan smagen af en vin påvirkes på mange måder. Fadlagring kan give vinen større kompleksitet, men kan også overdøve frugten. I dag får du anbefalinger af en hvidvin og en rødvin, som viser de positive sider af fadlagring.
Annonce

Vin er lavet af vindruer og smager selvfølgelig af druer. Eller … det gør vin jo faktisk sjældent. Det er mange andre bær og frugter, krydderier, krydderurter og blomster, der typisk bruges til at beskrive duften og smagen af vin, uanset om den er hvid, rosa eller rød. Og så er der de dufte og smage, som slet ikke skyldes druerne, men den behandling, som vinen udsættes for efter gæringen af druemosten.

I den del af vinfremstillingen kan vinmageren markant påvirke vinens udtryk, og det er den del af processen, som vi kigger nærmere på i en række artikler om vinens duft og smag. I dag lægger vi ud med at stikke hovedet ind i et af de egetræsfade, som mange vine tilbringer et stykke tid i, før de tappes på flaske.

Hvad er der i et stykke træ? Ja, der er ikke bare årringe og splinter, men faktisk masser af smag, som i nogle tilfælde kan sætte et overskyggende aftryk på den vin, der kommer i nærkontakt med træet. Det er nok de færreste, der har prøvet at tygge på en spån af egetræ, men hvis man gjorde, kunne man opleve en bitter smag og sammensnerpende fornemmelse af garvesyre (tanniner) krydret med en sødlig tone af vanilje fra den vanillin, som egetræ også indeholder.

De store spillere på markedet for egetræ til vinfade er amerikansk og europæisk (fransk) egetræ. Amerikanske egetræer af arten quercus alba er tættere i strukturen end europæisk eg af arterne quercus petraea og quercus robur, men både amerikansk og europæisk eg indeholder tanniner, som afgives til den vin, der lagres på fadene. Amerikansk eg har typisk en kraftigere smag af vanilje på grund af et højere indhold af vanillin, og træets højere indhold af lactoner kan nogle gange identificeres i en vin som en smag af kokos.

Et træfad bliver ristet, dvs. opvarmet over ild, når stavene, der udgør siderne af fadet, er blevet samlet. Det gøres både for at blødgøre træet, så det er muligt at bøje stavene indad i enderne og lave fadet i en konkav form, og af hensyn til den smag, som fadet skal afgive til vinen.

Der har i USA tidligere været tradition for at riste træet hårdt, og som alle, der har drukket billig rødvin fra Rioja tilbage i 1980’erne, måske husker, kan det give et heftigt aftryk på vinen, som kan overdøve den frugt, der er i smagen. Når træet ristes mere moderat, er der større chance for en mere balanceret smag i vinen. Nogle af de typiske aromaer fra det ristede egetræ er toast, svedet træ, røg, chokolade og kaffe.

Annonce

Gamle fade påvirker også vinen

Der er selvfølgelig flere metoder, som en vinmager kan bruge til at skrue op eller ned for fadets indflydelse på vinen. Skal den have fuld gas, får al vinen lagring udelukkende på nye fade, men vinmageren kan også vælge at lade noget af vinen lagre på gamle fade, stål eller beton, og så blande de forskellige dele af vinen senere.

Hun kan også vælge at bruge en blanding af franske og amerikanske fade (eller for eksempel slovensk eg, som også bruges af blandt andre nogle italienske vinmagere), og det kan gøres let ved at bruge hybrid-fade, hvor stavene kan være af amerikansk eg, mens fadets top og bund består af fransk eg.

Skal det være billigt - hvis for eksempel aftageren har betinget sig en maksimumpris pr. flaske - kan vinmageren bruge stave af egetræ, som sænkes ned i vinen, mens den lagrer, eller spåner af egetræ, som kan tilsættes mosten, før gæringen begynder for størst mulig effekt.

Fadet er selvfølgelig vandtæt, så vinen ikke drypper ud, men det er ikke lufttæt, og derfor blander iltmolekyler sig med den lagrende vin. Det kan hjælpe med at blødgøre tanninerne i rødvin og udvikle vinens smag - fra den unge frugt til aromaer af lagring, det, som også kaldes tertiære aromaer; i rødvine kan det blandt andet være svampe, jordbund, læder og kød i rødvine.

Når et fad tømmes for den første vin, der har lagret i fadet, har det afgivet en del af sine tanniner og vanillin til vinen, og hvis det bruges til en ny vin, bliver fadpræget mindre. Det kan være en fordel, hvis frugten i vinen ikke skal overdøves af træet, men vinen stadig gerne må lagre med den mikroskopiske iltning, som sker, når vinen ligger på et træfad.

Brugte træfade bliver derfor ikke nødvendigvis kasseret, når vinmageren ikke kan bruge dem mere. Ofte kan de bruges af andre vingårde - og når det eksempelvis gælder fade fra sherryproduktion, finder de ofte ny anvendelse hos skotske whiskydestillerier.

Annonce

Bourgogne-kopi og spansk klassiker

Netto sælger forskellige Løgismose-produkter, og på vinhylderne findes blandt andet et par hvide og røde vine, som eksempelvis bare hedder "Hvid no. 01". Man kan kalde dem koncept-vine, fremstillet efter køberens (Salling Group) ønske om at tilbyde en vin, der smager af det, som bliver skrevet på etiketten, til en rimelig pris.

Det er nærmest ikeask - funktionel vin som alle har råd til - og det er ikke vin, man skal købe til lagring i årevis. Men dagens hvidvin, som ifølge bagetiketten er lavet med inspiration fra Bourgognes hvidvine på chardonnay, demonstrerer på glimrende vis, hvordan egetræ kan give en vin flere nuancer og løfte vinen. Den er udmærket til prisen - på tilbud for nylig til 45 kroner - og hvis du ved, at du skal have et større antal gæster til middag om ikke så længe, er det et bud på en vin, der vil falde i de flestes smag.

I flere supermarkeder kan man jævnligt finde en spansk klassiker, Faustino I, til en god tilbudspris på omkring 100 kroner. Dagens udgave, som er fra 2008 og altså har godt 11 år bag sig, røg i kurven, da den for nylig var på tilbud i Bilka til 109 kroner. Normalprisen er 179 kroner, men der er ingen hast med denne vin - den kan sagtens klare et par år mere på langs, så slå til når du finder den på tilbud og nyd oplevelsen af en vin, som har næsten 12 år bag sig og stadig er i udvikling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce