Annonce
Nyborg

Idrætstilbud til handicappede halter efter

Kørestol er ingen hindring, når "Figtherne" mødes hver mandag i Nyborg Bokseklub. Foto: Kasper Riggelsen
Det vrimler med sportsforeninger og -klubber i Nyborg Kommune. Men for personer med fysiske eller psykiske handicaps er der ikke meget at vælge imellem. Der er dog grund til optimisme, mener Parasport Danmark. Stadig flere almenforeninger har fået øjnene op for en ny målgruppe, blandt dem Nyborg Bokseklub.

Nyborg: Det begyndte med et opslag på Facebook.

Trine Vive, der til daglig arbejder som handicaphjælper, havde gennem længere tid fulgt en højskole for udviklingshæmmede på det sociale medie, og en dag bed hun mærke i et billede, hvor deltagerne bar plethandsker.

De bruges til at øve bokseslag med.

Sådan et hold skal vi da også have, tænkte Trine Vive, som i forvejen var tilknyttet Nyborg Bokseklub. På den måde opstod ideen til "Fighterne", der mødes hver mandag i Kampsportens Hus.

Navnet er valgt med omhu. Dels kan de 14 deltagere lide at give den gas, dels har de alle et handicap at slås med.

For Trine Vive, der fik bestyrelsen med på i ideen og i dag fungerer som instruktør på holdet, handler det om at give unge og vokse handicappede en mulighed for at gå til sport og dyrke fællesskabet ligesom alle andre.

Fritidstilbud til denne målgruppe hænger nemlig ikke på træerne, konstaterer hun.

- Der er stort set kun Lykkeliga, som er for dem, der kan lide at gå til håndbold. For mange er alternativet derfor at sætte sig ind foran computeren i hver deres lejlighed, når de er færdige med dagens arbejde. Så den time her om mandagen er guld værd. Det kan vi både mærke og se på deltagerne. De er fulde af fis og ballade, så man kan ikke udgå at blive i godt humør, tilføjer hun.

Annonce

Gensidige fordele

Ifølge Parasport Danmark, der tidligere gik under navnet Dansk Handicap Idrætsforbund, er "Fighterne" et godt eksempel på en udvikling, som finder sted rundt om i hele landet.

- Da handicapidrætten startede, var det meningen, at man lavede sine egne foreninger og klubber. Det nye er, at vi i stigende grad bliver tilknyttet raskidrætten, eller de almene idrætsforeninger om du vil. Ganske enkelt, fordi man har fået øjnene op for, at det har en række gensidige fordele. For eksempel har jeg selv trænet et håndboldhold i Otterup, der var med i Lykkeligaen, og som var en del af den lokale håndboldklub, fordi det gav god mening, fortæller idrætsmedarbejder Alex Skærlund.

Parasport Danmark tilbyder at være med til at starte en ny aktivitet op, sådan som det blandt andet skete i Otterup, hvor Alex Skærlund var træner i to år, før han gav stafetten videre til lokale kræfter. Derudover tilbyder organisationen særlig kursusforløb til trænere.

- Foreningerne har faciliteterne og instruktører, der er uddannet indenfor en bestemt sportsgren, hvilket er en stor fordel. Vi kan tilbyde at kombinere det med viden om et specifikt handicap og om de justeringer, der skal til for at få det til at fungere for denne målgruppe, forklarer han.

Som med så meget andet foreningsarbejde kræver det ofte en lokal ildsjæl, der tager initiativ til at starte et hold op. Belønningen er åbenlys, nemlig flere medlemmer og dermed muligheden for, at klubben kan vokse. Samtidig er det med til at give en større mangfoldighed, påpeger Alex Skærlund.

- For den enkelte person er fordelen, at han eller hun bliver en del af et fællesskab. Når de kommer ind ad døren, er de ikke længere ham eller hende, der mangler et ben eller en arm. Nej, de er en del af holdet og af klubben. Det tilhørsforhold har alle unge mennesker brug for, tilføjer idrætsmedarbejderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Rynkeby Foods tjener atter penge

Annonce