Annonce
Fyn

Idrætsanlæg står tomme på Fyn: Flere haller bliver kun brugt 50 procent af tiden

Flere fynske haller kan bruges meget mere, end de bruges i dag, viser en ny undersøgelse. Arkivfoto: Michael Bager
Flere fynske idrætshaller står tomme i mere end 50 procent af tiden. Det viser et nyt omfattende forskningsprojekt fra Idrættens Analyseinstitut og Syddansk Universitet. Klik på kortet og se hvilke haller, der bliver brugt mindst.

Fyn: Der er rift om haltiderne i landets idrætshaller. 82 procent af haltiden på det mest populære tidspunkt mellem klokken 16 og 22 på hverdagsaftener er booket.

Men selvom idrætsforeningerne mange steder kæmper med at få tider i hallen, er der masser af ledig tid. I gennemsnit står hallerne tomme i næsten 40 procent af den mest attraktive tid fra 16-22 på hverdage. En fjerdedel af de bookede tider benyttes nemlig ikke.

Alt det viser et nyt forskningsprojekt "Fremtiden Idrætsfaciliteter", som Idrættens Analyseinstitut og Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) på Syddansk Universitet står bag.

Undersøgelsen bygger på data fra 23 kommuner fra hele landet. Fra Fyn er tre kommuner med i undersøgelsen - Odense Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune og Middelfart Kommune.

I de tre fynske kommuner bliver hallerne i gennemsnit benyttet 61 procent af tiden mellem 16 og 22 på hverdage.

- Vi håber, at det overblik, vi har skabt med projektet, vil få kommunerne til at diskutere, om deres idrætsanlæg bruges godt nok. Hvordan kan de åbne anlæggene for mere aktivitet og flere brugere, når vi nu ved, at mange tider ikke benytte, udtaler en af de fire forskere bag projektet, lektor ved CISC, Evald Bundgård Iversen, i en pressemeddelelse.

Ifølge forskerne bag projektet er problemet især, at stive bookingsystemer gør det svært for andre brugere at udnytte den tomme hal-tid. Så ofte står hallerne bare tomme. I mange kommuner får idrætsanlæggene desuden kommunalt tilskud til timerne alligevel, så der er ikke et incitament til, at skabe mere aktivitet, pointeres det i forskningsprojektet.

Annonce

Forskningsprojektet "Fremtidens idrætsfaciliteter"

  • Forskningsprojektet ’Fremtidens Idrætsfaciliteter er gennemført af Idrættens Analyseinstitut og Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) på Syddansk Universitet.
  • Projektet er gennemført i perioden 2016-2019.
  • 50 kommuner og 874 idrætsanlæg har medvirket. Heraf har 23 kommuner og deres anlæg indgået i særlige undersøgelser - Herunder Odense Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune og Middelfart Kommune.
  • TrygFonden og Lokale og Anlægsfonden har støttet projektet.
  • Projektet undersøger blandt andet, hvor meget idrætsanlæggene bliver benyttet, og hvor tilfredse brugerne er med anlæggene.
  • Forskerne har i den del af undersøgelsen, der handler om benyttelsen af idrætsanlæggene i ugerne 10-13 i 2017, registreret brugen af 53 haller i Odense, Faaborg-Midtfyn og Middelfart Kommune.

Haller står tomme halvdelen af tiden

I de tre fynske kommuner, der er med i forskningsprojektet, står mange haller tomme meget af tiden. Faktisk bliver 13 af de 53 fynske haller, der er med i undersøgelsen, brugt mindre end halvdelen af tiden fra 16 til 22 på hverdage.

Værst står det til i Faaborg-Midtfyn Kommune. Her bliver de 20 haller, hvor forskerne har registreret brugen, i gennemsnit benyttet 51 procent af tiden. Mindst brugt bliver Faaborg Gymnasiuma Hal (15 procent af tiden) og Korinth Hallen (26 procent af tiden). Hallerne er desuden kun booket 64 procent af tiden.

I Odense Kommune er hallerne i gennemsnit i brug 68 procent af tiden fra 16 til 22, selvom de faktisk er booket hele 89 procent af tiden.

I Middelfart Kommune er hallerne i brug 63 procent af tiden, men er booket 80 procent af tiden.

Gå på opdagelse på kortet. Her kan du se, hvor stor en procentdel af tidrummet 16-22 på hverdage hallerne er booket, samt hvor stor en del af tidsrummet hallerne reelt bliver benyttet.

Kommunalt tilskud til tomme haller

I henhold til Folkeoplysningsloven er det lovpligtigt for kommunerne at stille kommunale anlæg gratis til rådighed for foreninger eller give foreningerne tilskud til deres egne eller lejde anlæg.

Det betyder i princippet, at kommunerne giver foreningerne næsten gratis halgulv. Det er en over hundrede år gammel tradition, at foreningerne står for selve aktiviteterne, mens kommunerne stiller rammer til rådighed.

I mange kommuner får idrætsanlæggene det kommunale tilskud til timerne foreningerne har booket hallen, selvom de reelt ikke bruger hallen. På den måde giver kommunerne altså tilskud til tomme haller.

"Misbrug af offentlige midler", kaldte Lokale og Anlægsfondens direktør, Esben Danielsen, det, da forskningsprojektet blev præsenteret på en konference på Syddansk Universitet den 11. september.

Selvom mange af landets kommuner har en vision om, at alle borgere, uanset om de er foreninger eller ej, skal have lige adgang til anlæggene, er det næsten udelukkende foreninger, der bruger hallerne, viser undersøgelsen.

Grafik: Mikkel Petersen

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce