Annonce
Faaborg-Midtfyn

Idemagere takker nej til censur: Langelinies historier er blevet folkeeje

Idegruppen med Liseth Kaare, Anette og Lars Torup og Marius Jensen lancherede plancherne om Langelinie for et år siden. Foto: Maria Retoft Pedersen.
Museumsinspektør anbefaler at fjerne "underlødigt" citat fra planche, men idemagere holder fast på farverig fortolkning af populær promenades betydning for kærlighedslivet i Faaborg
Annonce

Faaborg: Perlerækken af natur og kulturminder langs promenadestien Langelinie er blevet folkeeje, efter en gruppe driftige beboere har sat sig for at forevige og fortælle områdets vigtigste historier.

Sidste år, i forbindelse med Kulturnatten 14. juni, afslørede gruppen Lisbeth Kaare, Marius Jensen samt Anette og Lars Thorup 12 plancher i A3-størrelse, som fortæller historier om livet og udviklingen på strækningen mellem Klinten og Havneparken, der har været en yndet spadseretur for faaborgensere gennem 150 år. Den første del, fra Dosseringen til Assistens Kirkegården, blev befæstet i 1861.

- Vi er blev nærmest løbet over ende, da vi præsenterede initiativet og inviterede til vandretur for interesserede. Vi havde planlagt to ture, men endte med, at måtte lave fem eller seks for at alle interesserede kunne få noget ud af oplevelsen, fortæller Lisbeth Kaare.

Bjarne Bekker-citatet på denne planche falder ikke i god jord hos museumsinspektør Tissel Lund-Jacobsen, som eller roser projektet.
Annonce

Plancher skal gøres permanente

Plancherne, der i øvrigt også er udgivet som foldere, har tjent som formidling på forsøgsplan i et år, og nu er den del af byfortællingen ved at blive gjort permanent.

Teknik og Miljøudvalget er meget positivt indstillede overfor det private initiativ:

- Gruppen har leveret et supergodt stykke arbejde, og vi er meget indstillede på, at byens borgere og gæster også i fremtiden skal nyde godt af det, men vi skal lige have tjek på, hvad vi skal forvente os af vedligeholdelsesomkostninger, hvis vi lader udstillingen blive permanent, siger Søren Kristensen (V) formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Turistkontoret hylder også initiativet:

- I perioder med få åbne seværdigheder i ydersæsonen er nye attraktioner og fortællinger som turen langs Langelinie en kærkommen lejlighed til at vise turister og borgere den historie, en gammel købstad som Faaborg indeholder, lyder det fra turismeassistent Brian Schiødt Carlson, som har oplevet stor efterspørgsel på brochurerne - og opfordrer til, at de udgives på flere sprog.

Annonce

Vil af med underlødigt citat

Også museumsinspektør Tidsel Lund-Jacobsen, Øhavsmuseet, anerkender arbejdet:

- Kvaliteten af oplysningerne er helt i top, det er tydeligt velresearchet og gennemarbejdet, roser hun.

Et enkelt sted sætter hun dog lige den faglige fane i jorden, nemlig hvor hun skoser idemagerne for at citere historiefortælleren, redaktør Bjarne Bekkers bog "Faaborg Historier".

”Langelinie - Den smukke sti, der forførte borgerskabets kvinder ud til dans og fordærv i de lystne anlæg ved Voigts Minde og Klinten, har betydet meget for befolkningsudviklingen i den gamle købstad,” hedder det i Bekker-citatet, der er fremhævet på en af plancherne.

Det bliver en tand for farverigt for museumsinspektøren:

- Fjern den underlødige kommentar om befolkningsudviklingen. Det er ren spekulation, som ikke hører hjemme i et seriøst projekt, lyder det lidt skarpt fra Tissel Lund-Jacobsen.

Lisbeth Kaare stor dog fast på folkeligheden:

- Det er altså velovervejet, at vi har taget citatet fra Bjarne Bekker med. Vi er tro mod historien, men vi skal også passe på ikke at gøre den for tør, siger hun.

Annonce

Mangler penge til nye foldere

Lisbeth Kaare og resten af gruppen brugte et halvt års tid på at samle oplysninger, og få arkitekt og grafiker Marius Jensen til at sætte det flot op og tillige lavet en informativ hjemmeside med bonusbilleder, der ikke er blevet plads til på folderne, så hele formidlingen er ret helstøbt.

- Det har virkelig været en fornøjelse for os, at opleve den modtagelse, vores projekt har fået. Folk bliver både begejstrede og overraskede over at få ny viden om deres by, og jeg tror, vi allesammen havde det på samme måde, da vi samlede oplysningerne og opdagede, hvordan det gennem så mange år, har været en del af Faaborg sjæl, at driftige mennesker gennem de frie initiativ har gjort så meget for deres by, siger hun.

Projektet blev fra starten støttet med 15.000 kr. af Faaborg-Midtfyn Kommune og 5.000 kr. fra Den Faberske Fond.

- Nu har vi brugt alle pengene, og vi er ved at løbe tør for brochurer, og hvis vi skal trykke nye, bliver vi nødt til at finde nogle flere penge. Det samme gælder, hvis vi skal have laver oversættelser til andre sprog, konstaterer Lisbeth Kaare.

Annonce
Annonce
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mad og drikke

Frankrig, vi ses igen

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce