Annonce
Indland

Idémænd bag dansk tour-start forvirrede: Det kender vi ikke noget til

Med Triumfbuen i Paris som kulisse, køres Tour de france i pompøse rammer. det kommer det også til med de kongelige monumenter i København, siger løbsdirektøren Christian Prudhomme. Arkivfoto: Benoit Tessier/Ritzau Scanpix

Direktøren for Tour de France proklamerede onsdag, at de tre første etaper af det prestigefyldte cykelløb i 2021 skal afvikles i Danmark. Det undrer den danske organisationskomité, der særdeles gerne vil underskrive en kontrakt, men endnu ikke har fået sådan en forelagt.

Cykelløb: Følelserne havde onsdag svært ved at finde et balanceret leje mellem jubel og skepsis hos den danske organisationskomité, der gennem syv år har kæmpet for og forhandlet med Tour de France-selskabet om at få løbet til at lægge ud med etaper i Danmark. På det franske medie Europe 1 meddelte direktøren for Tour de France, Christian Prudhomme, i en videooptagelse nemlig, at Danmark i 2021 har fået tildelt afviklingen af løbets første tre etaper.

I spidsen for den danske indsats for at få værtskabet står blandt andre den tidligere verdensmester i landevejsløb Alex Pedersen. Han undrede sig over meddelelsen.

- Jeg er forvirret over det, der foregår lige nu, for der er ikke underskrevet nogen kontrakt. Vi fik idéen i 2012 og har arbejdet på det lige siden. Efter syv års målrettet arbejde, vil jeg blive jublende lykkelig i det øjeblik, en kontrakt kan underskrives og placerer nogle etaper af løbet i Danmark, men det øjeblik er altså ikke indtruffet endnu, siger Alex Pedersen til avisen Danmark onsdag sidst på eftermiddagen.

Annonce

Jeg er forvirret over det, der foregår lige nu, for der er ikke underskrevet nogen kontrakt

Alex Pedersen
Tidligere verdensmester på landevej Alex Pedersen har i syv år været en af hovedmændene i arbejdet med at få Tour de france til Danmark. Han afviser, at der skulle være indgået en aftale om, at det sker i 2021. Arkivfoto: Morten Pape

Flere cykler end indbyggere

Kontrakt eller ej, Tour de France-løbsdirektør Christian Proudhomme var klar i spyttet i Europe 1, der lagde hans udtalelser op på sin hjemmeside og på YouTube.

- Det bliver København for første gang i 2021, fastslog Proudhomme.

I august sidste år ledsagede han præsident Macron på statsbesøg i København, hvor de blandt andet var på cykeltur i København med statsminister Lars Løkke Rasmussen og diskuterede muligheden for at få verdens største cykelløb til Danmark. Proudhomme var åbenbart yderst veltilpas over det, han så.

- Dette er historien om et møde mellem verdens største cykelløb og verdens mest cyklende by. I København er der flere cykler end indbyggere, lød det i udtalelserne fra Prudhomme onsdag.

Direktør for Tour de France Christian Prudhomme er klar i mælet: Løbet kommer til Danmark i 2021. Arkivfoto: Jeff Pachoud/Ritzau Scanpix

Kongelig forbindelse

Selv om hans indtryk af Danmark som cykelby er hentet fra København, understreger han, at det ikke kun er hovedstaden, der kommer til at lægge asfalt til det prestigiøse cykelløb. København bliver vært for første etape, mens landevejene mellem Roskilde og Nyborg og mellem Vejle og Sønderborg, udgør de to følgende etaper.

- Det vil starte med en tidskørsel forbi de store monumenter, som København er kendt for. Den vil være på 13 kilometer lang, hvor alt er fladt og ultrafast. Det vil være en hurtig tur, som vil passere de hurtigste kongelige monumenter, så det kommer forbi kongefamilien, der har en forbindelse med Frankrig via Montpezat-familien. Det har været med i vores overvejelser, siger Prudhomme.

Den anden etape er på 190 kilometer fra Roskilde til Nyborg. Proudhomme hæfter sig her især ved den 18 kilometer lange udsigtsrige kørsel over Storebæltsbroen, hvor sidevinde kan give rytterne udfordringer.

Tredje danske etape bliver på 170 kilometer med Vejle som startby og Sønderborg som målby. Ifølge løbsdirektøren en rute med store muligheder for de sprintstærke ryttere. Efter den etape fragtes rytterne med fly til løbets hjemland, Frankrig.

- Vil være sindssygt glædeligt

Forvirringen om den mulige beslutning prægede også Slotsholmen. Efter at Europe 1 havde bragt nyheden, tweetede kulturminister Mette Bock (LA) et billede af sig selv med et fransk og dansk flag, og finansminister Kristian Jensen (V) jublede ligeledes på Twitter:

- Så blev det officielt: Tour de France starter i Danmark i 2021. Det bliver kæmpe med en af verdens allerstørste og mest omtalte sportsbegivenheder på dansk jord. Jeg glæder mig allerede.

Kort efter fjernede Europe 1 historien, hvorefter Kristian Jensen også trak sit tweet tilbage med en bemærkning om, at han havde været for tidligt ude. Hvorefter Europe 1 lagde historien op igen.

Hvorom alting er: Christian Prudhomme siger, som han gør, og Alex Pedersen ved ikke, hvad han skal tro. Men han ved godt, hvad han håber:

- Hvis Proudhomme er klar til at skrive under, vil det være sindssygt glædeligt. Det er det eneste, jeg kan sige lige nu. Jeg vil ikke kommentere betydningen af en sådan beslutning, før der er en kontrakt, der viser, at den er truffet, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce