Annonce
Indland

Idémænd bag dansk tour-start forvirrede: Det kender vi ikke noget til

Med Triumfbuen i Paris som kulisse, køres Tour de france i pompøse rammer. det kommer det også til med de kongelige monumenter i København, siger løbsdirektøren Christian Prudhomme. Arkivfoto: Benoit Tessier/Ritzau Scanpix

Direktøren for Tour de France proklamerede onsdag, at de tre første etaper af det prestigefyldte cykelløb i 2021 skal afvikles i Danmark. Det undrer den danske organisationskomité, der særdeles gerne vil underskrive en kontrakt, men endnu ikke har fået sådan en forelagt.

Cykelløb: Følelserne havde onsdag svært ved at finde et balanceret leje mellem jubel og skepsis hos den danske organisationskomité, der gennem syv år har kæmpet for og forhandlet med Tour de France-selskabet om at få løbet til at lægge ud med etaper i Danmark. På det franske medie Europe 1 meddelte direktøren for Tour de France, Christian Prudhomme, i en videooptagelse nemlig, at Danmark i 2021 har fået tildelt afviklingen af løbets første tre etaper.

I spidsen for den danske indsats for at få værtskabet står blandt andre den tidligere verdensmester i landevejsløb Alex Pedersen. Han undrede sig over meddelelsen.

- Jeg er forvirret over det, der foregår lige nu, for der er ikke underskrevet nogen kontrakt. Vi fik idéen i 2012 og har arbejdet på det lige siden. Efter syv års målrettet arbejde, vil jeg blive jublende lykkelig i det øjeblik, en kontrakt kan underskrives og placerer nogle etaper af løbet i Danmark, men det øjeblik er altså ikke indtruffet endnu, siger Alex Pedersen til avisen Danmark onsdag sidst på eftermiddagen.

Annonce

Jeg er forvirret over det, der foregår lige nu, for der er ikke underskrevet nogen kontrakt

Alex Pedersen
Tidligere verdensmester på landevej Alex Pedersen har i syv år været en af hovedmændene i arbejdet med at få Tour de france til Danmark. Han afviser, at der skulle være indgået en aftale om, at det sker i 2021. Arkivfoto: Morten Pape

Flere cykler end indbyggere

Kontrakt eller ej, Tour de France-løbsdirektør Christian Proudhomme var klar i spyttet i Europe 1, der lagde hans udtalelser op på sin hjemmeside og på YouTube.

- Det bliver København for første gang i 2021, fastslog Proudhomme.

I august sidste år ledsagede han præsident Macron på statsbesøg i København, hvor de blandt andet var på cykeltur i København med statsminister Lars Løkke Rasmussen og diskuterede muligheden for at få verdens største cykelløb til Danmark. Proudhomme var åbenbart yderst veltilpas over det, han så.

- Dette er historien om et møde mellem verdens største cykelløb og verdens mest cyklende by. I København er der flere cykler end indbyggere, lød det i udtalelserne fra Prudhomme onsdag.

Direktør for Tour de France Christian Prudhomme er klar i mælet: Løbet kommer til Danmark i 2021. Arkivfoto: Jeff Pachoud/Ritzau Scanpix

Kongelig forbindelse

Selv om hans indtryk af Danmark som cykelby er hentet fra København, understreger han, at det ikke kun er hovedstaden, der kommer til at lægge asfalt til det prestigiøse cykelløb. København bliver vært for første etape, mens landevejene mellem Roskilde og Nyborg og mellem Vejle og Sønderborg, udgør de to følgende etaper.

- Det vil starte med en tidskørsel forbi de store monumenter, som København er kendt for. Den vil være på 13 kilometer lang, hvor alt er fladt og ultrafast. Det vil være en hurtig tur, som vil passere de hurtigste kongelige monumenter, så det kommer forbi kongefamilien, der har en forbindelse med Frankrig via Montpezat-familien. Det har været med i vores overvejelser, siger Prudhomme.

Den anden etape er på 190 kilometer fra Roskilde til Nyborg. Proudhomme hæfter sig her især ved den 18 kilometer lange udsigtsrige kørsel over Storebæltsbroen, hvor sidevinde kan give rytterne udfordringer.

Tredje danske etape bliver på 170 kilometer med Vejle som startby og Sønderborg som målby. Ifølge løbsdirektøren en rute med store muligheder for de sprintstærke ryttere. Efter den etape fragtes rytterne med fly til løbets hjemland, Frankrig.

- Vil være sindssygt glædeligt

Forvirringen om den mulige beslutning prægede også Slotsholmen. Efter at Europe 1 havde bragt nyheden, tweetede kulturminister Mette Bock (LA) et billede af sig selv med et fransk og dansk flag, og finansminister Kristian Jensen (V) jublede ligeledes på Twitter:

- Så blev det officielt: Tour de France starter i Danmark i 2021. Det bliver kæmpe med en af verdens allerstørste og mest omtalte sportsbegivenheder på dansk jord. Jeg glæder mig allerede.

Kort efter fjernede Europe 1 historien, hvorefter Kristian Jensen også trak sit tweet tilbage med en bemærkning om, at han havde været for tidligt ude. Hvorefter Europe 1 lagde historien op igen.

Hvorom alting er: Christian Prudhomme siger, som han gør, og Alex Pedersen ved ikke, hvad han skal tro. Men han ved godt, hvad han håber:

- Hvis Proudhomme er klar til at skrive under, vil det være sindssygt glædeligt. Det er det eneste, jeg kan sige lige nu. Jeg vil ikke kommentere betydningen af en sådan beslutning, før der er en kontrakt, der viser, at den er truffet, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];