Annonce
Odense

Idéer for 38 millioner kroner: Studerende hælder indhold i ny kæmpepark

Studerende fra både Syddansk Universitet og University College Lillebælt præsenterede for nylig deres bud på, hvad en ny og cirka 70 fodboldbaner stor bevægelspark skal indeholde. Foto: Bo Kousgaard

En flok studerende har leveret idéer for 38 millioner kroner til nyt, stort bevægelseslandskab på markerne og i skovene omkring Syddansk Universitet. Men intet er endnu afgjort, og først venter en festival næste sommer.

Et spiralformet udkigstårn, der kan sende folk op i højden. En glasgang, som kan sikre en tør skovtur selv i vådt vejr.

Et piratskib, nogle tømmerflåder og masser af hængekøjer. Forhindringsbaner og shelters, udendørs studiezoner og hundeskov.

22 studerende fra University College Lillebælt og Syddansk Universitet har brugt en håndfuld intense dage på at finde forslag, der kan være med til at forvandle de ambitiøse visioner om en 50 hektar stor bevægelsespark omkring universitetet til mere håndgribelige idéer.

Det er Odense Kommune, Region Syddanmark, University College Lillebælt, Syddanske Forskerparker, Freja Ejendomme og Syddansk Universitet, der sammen har en ambition om at bruge det enorme område - det er på størrelse med 70 fodboldbaner og rummer både marker, skov, søer og parkeringspladser - til væsentligt mere end i dag.

- Vi har noget i vores baghave, vi skal have gjort noget ved. Det er en kæmpe ressource, vi gerne vil bruge, har Jens Troelsen, forskningsleder og professor på forskningsenheden Active Living på Institut for Idræt og Biomekanik på SDU, forklaret.

Og nu har han og resten af flokken med visionerne også noget andet: 65 sider med beskrivelser, billeder og beregninger fra de studerendes hænder.

- Nu kan vi trække mange skuffer ud med mange gode idéer, og nu skal vi se dem i et større hele, fortæller Jens Troelsen.

- Vi skal også se på, om nogle kan realiseres før andre, for området er så stort, at det vil være en løbende udvikling af området. Så nogle af de første overvejelser vil handle om, hvordan kan vi tage hul på det, siger han.

Annonce

Kom og sæt dit præg på parken

Det kan blive Odenses svar på Central Park i New York. Men hvad skal et nyt og 50 hektar stort og offentligt bevægelseslandskab på markerne og i skovene omkring Syddansk Universitet bruges til?

Det kan du få indflydelse på ved en særlig udgave af Café Stiften, der foregår på 14. etage af Campus Kollegiet ved SDU.

Med udsigt over området fortæller SDU-professor Jens Troelsen og studerende om tankerne bag bevægelsesparken og de foreløbige planer, og derefter bliver det op til Café Stiftens gæster at supplere og videreudvikle idéerne.

Det foregår mandag den 28. maj klokken 17-19, der er plads til 45 abonnenter, og det er muligt at tilmelde sig fra tirsdag den 22. maj på telefon 66 11 11 11 eller via www.stiftenfordele.dk.

Først en festival

Bevægelseslandskabet skal være både for de studerende og de ansatte i området, for patienter og pårørende på Nyt OUH, det skal trække såvel børnefamilier som seniorer til i fritidslivet, der skal være rum til eftertanke og til høj puls, og så skal det bidrage til et opgør med sundhedsproblematikker som inaktivitet, stress og ensomhed, fremhæver Jens Troelsen.

Tanken er, at en sommerfestival næste år skal teste nogle af idéerne af og trække folk til området.

- Vi skal skabe en bevidsthed om, hvad området kan. Vi skal skabe events og aktiviteter, så man som borger i Odense, som studerende og ansat bliver introduceret til området, og på den måde kan vi få endnu mere inspiration til, hvordan stedet skal faciliteres. I første omgang skal vi skabe genkendelighed og i næste omgang ejerskab, siger Jens Troelsen.

Men først skal der altså arbejdes videre med de studerendes idéer - og ikke mindst findes finansiering.

Foreløbig er der et budget på omkring en halv million kroner, men håbet er, at både private fonde og statslige, regionale og kommunale kroner skal betale for at veksle idéer til virkelighed.

38 millioner

Ifølge de studerendes regnestykker vil det koste omkring 38 millioner kroner at føre alle buddene ud i livet.

- Det er slag på tasken, der ligger til grund for det. Det skal stykkes op i nogle mindre bidder og realiseres over tid, mener Jens Troelsen.

Ambitionen er, at nogle af de første anlæg i kæmpeparken, som nogle har beskrevet som Odenses svar på Central Park i New York, skyder op i 2020.

Og Nikolaj Nilsson, der som idrætsstuderende på SDU har været med til at levere idéer, håber selvfølgelig på til den tid at kunne genkende nogle af initiativerne. Han var i hvert fald begejstret for det panel af SDU-forskere, arkitekter, innovationschefer og Kompan-konsulenter, der for nylig lyttede til de studerende mange forslag og fremlæggelser.

- Det er megafedt, der er kommet så mange, der har noget at skulle have sagt, konstaterede Nikolaj Nilsson.

- Jeg har følt, jeg er blevet taget seriøst. Det er nogle både med midler og med kontakter, der nu kan tage forslagene med videre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

2822 husstande uden strøm

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Odense Sporveje vil nedlægge stoppesteder

1995 4,7 millioner kroner. Så mange penge lagde 11.852 glemsomme fynske bilister i statskassen for ulovlig parkering i 1993. Hovedparten af afgifterne, der som bekendt er på 400 kroner pr. gang, blev lagt af 8816 i Fyns største politikreds, Odense. De 3036 øvrige afgifter er blevet opkrævet jævnt fordelt over resten af Fyn. Selv om afgiften for ulovlig parkering blev fordoblet fra 200 til 400 kroner 1. april 1991, kan de seks fynske p-kontrollører fortsat uddele lige så mange afgifter – ca. 12.000 – om året, konstaterer politikommissær Poul Dahl. 398 bilister klagede over afgiften, men kun 172 fik medhold og pengene eftergivet – oftest i forbindelse med læge- eller sygehusbesøg, der uventet trak ud. 1970 Statsbanerne udbyder i dag en ny Storebæltsfærge til 50 millioner kroner i licitation, og på forhånd ventes de fire værfter i Helsingør, Nakskov, Ålborg og Odense at være interesseret i ordren. Efter planen skal den nye tredækker leveres til sommeren 1972 eller muligvis først til foråret 1973. Samtidig viser en prognose, at færgekapaciteten skal fordobles inden udgangen af 1970-erne, hvis der ikke ret hurtigt tages beslutning om en bro mellem Fyn og Jylland. Færgen kommer i store træk til at ligne ”Arveprins Knud” og får en kapacitet på 450 personbiler og 1500 passagerer. En ny jernbanefærge, der kan overføre gennemgående eksprestog mellem Nyborg og Korsør, ventes bestilt til levering i 1973. 1945 Fra Odense Sporvejes begyndelse har der eksisteret en del faste stoppesteder på særligt trafikerede steder, men sporvejsselskabet overvejer at likvidere dem. Det gælder ved hjørnet af Klaregade og Mageløs samt ved hjørnet af Mageløs og Kongensgade, hvor der nu opsættes almindelige stoppestedsskilte i stedet. Ifølge driftsbestyrer Schaumann sker nedlæggelsen af de faste stoppesteder ud fra hensynet til at gennemføre en hurtigere drift under de nuværende, besværlige trafikforhold, hvor der er stort pres på sporvognene. De faste stoppesteder virker kun forsinkende, og hvis der ingen passagerer er at optage og afsætte, vil sporvognene altså fremtidig kunne køre videre uden standsning.

Odense

En søndag med fitness i Korup

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];