Annonce
Assens

Ib og Kaj vil begge prioritere penge til de ældre - men her stopper ligheden

Kaj Alstrup (til venstre) sidder i Assens Byråd for Enhedslisten og Ib Walther Jensen er byrådsmedlem for Venstre. Fotos: Kim Rune og Assens Kommune
Assens Kommune får efter alt at dømme et løft på 65 mio. kroner i efterårets budgetlægning. Fyens Stiftstidende spørger politikerne i byrådet, hvad de vil prioritere. Turen er kommet til Ib Walther Jensen (V) og Kaj Alstrup (EL).

Efter flere år med voldsomme besparelser tyder et forsigtigt skøn på, at Assens Kommune får et løft på 65 millioner kroner til næste år.

I løbet af den kommende tid spørger vi de enkelte medlemmer i Assens Byråd, hvilke områder de ønsker at prioritere i budgetforhandlingerne, der venter om hjørnet.

Her svarer først Ib Walther Jensen (V) og derefter Kaj Alstrup (EL).

Annonce

Ib W. Jensen: De ældre, vejene og unge på kontanthjælp

- Hvad vil du bruge flere penge på, når I for én gangs skyld har noget at dele ud af?

- Det lyder flot, at vi har penge at dele ud af. Vi regner med 65 mio. svarende til cirka 3,5 procent af vores budget. Men det betyder, at vi måske ikke skal sidde med kniven og skære ind til benet hele tiden. Det har været et mareridt at sidde i Social- og Sundhedsudvalget i denne tid, for hver gang, vi syntes, at vi havde fået det til at hænge sammen, var der underskud igen.

- Er det så det område, du vil prioritere højest?

- Det er i hvert fald et af dem, jeg er ikke så ensidig. Men for eksempel omkring vores dagcentre og aktivitetscentre er vi nødt til at udtænke noget nyt. Får vi flere ældre ud til gymnastik og kortspil, giver det mere livskvalitet og færre helbredsproblemer. Vi skal også gennemtænke, hvad vi kan gøre på vores plejehjem for at hæve livskvaliteten.

- Du nævnte, at du ikke er ensidig. Hvad vil du ellers prioritere?

- Vores veje er ved at gå helt fra hinanden, og hvis vores infrastruktur ikke er i orden, trækker vi heller ikke nye folk til kommunen. Asfalt er dyrt, så vi skal lave en langsigtet plan for, hvordan vi får forbedret vores vejnet. En plan, som rækker 10 år frem.

- Så det er de to områder, der er vigtigst for dig?

- Det er de vigtigste. Men jeg vil også gerne have en større indsats for at få unge i uddannelse og arbejde. Har de gået ledige i nogle år, så er det næsten umuligt at få dem op i gear. Vi skal have nogle flere folk, som tager fat i dem, hvis de ikke møder op til en aftale. Hvis de ikke kommer væk fra kontanthjælp, så har de tabt deres liv. Og så er de en udgift for kommunen.

Annonce

Kaj Alstrup: Velfærd og kultur

- Hvad vil du bruge flere penge på, når I for én gangs skyld har noget at dele ud af?

- Jeg har den samme indstilling, som jeg hele tiden har haft. Enhedslisten vil prioritere velfærd, især for handicappede og ældre, hvor vi i medierne kan se, at vi ligger lavt. Heldigvis har vi ikke set så forfærdelige sager, som i TV2-dokumentaren ("Plejehjemmene bag facaden", red.), men der mangler omsorg og tid til at snakke med folk og spørge dem om, hvad de har brug for. Tidligere var det sådan, at ældre havde et klippekort, hvor de kunne få en valgfri ydelse. Men alt er skåret ned til, hvad der er lovpligtigt, og sosu-personale og sygeplejersker styres helt militærisk. Det område vil vi gerne prioritere, og dernæst børnene.


Vores allerstørste drøm er at lave lokalaftaler mellem kommunen og lærerne på skolerne, hvor man for eksempel selv kan bestemme, hvor lang skoledagen skal være.

Kaj Alstrup, byrådsmedlem for Enhedslisten


- Hvad vil du helt konkret gøre der?

- Vores allerstørste drøm er at lave lokalaftaler mellem kommunen og lærerne på skolerne, hvor man for eksempel selv kan bestemme, hvor lang skoledagen skal være. Det vil også hindre, at forældre flytter deres børn til private institutioner, fordi de vil få mere medbestemmelse.

- Endelig vil vi gerne prioritere kultur. Vi har skåret rigtig meget på museer, institutioner og biblioteker. Under coronakrisen har vi set, at folk drøner ud og besøger museer, tager i zoo og hopper på gratis færger. Det er i kulturen, man lever, og i fritiden dyrker de fleste mennesker en slags kultur.

- Enhedslisten har jo ikke altid skrevet under på budgetaftalen. Hvad skal der til, for at I gør det denne gang?

- Jeg er meget optimistisk, for vi går ind for den mindste forbedring og går imod den mindste forringelse. Der er flere penge denne gang, så jeg kan forestille mig, at vi er med langt hen ad vejen. Ellers skal der godt nok ske nogle slemme ting.

Luft efter hårde spareår

Assens Kommune har de seneste år gennemført besparelser på både 67,9 (i 2019-budgettet) og 34,5 millioner kroner (i 2020-budgettet).

Økonomien for 2021 ser på stående fod mere positiv ud.

Det skyldes blandt andet hjælp fra udligningsreformen samt en kommunal økonomi, der over den brede kam i øjeblikket viser gode takter, hvor man forventer et samlet overskud på 15 millioner kroner på trods af, at primært social- og sundhedsområdet er udfordret.

Overskuddet på 15 millioner kroner er blandt andet hentet i regnskabet for 2019, færre børn end forventet der skal passes, ubesatte stillinger, ubrugte puljer og positive corona-effekter i form af rejse- og administrationsudgifter, der er sparet under nedlukningen.

Annonce
Assens For abonnenter

Mystikken breder sig, og ingen kan finde 'synderen': Ulovlig signalforstærker formentlig skyld i stort internet-svigt

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Markarbejde på en midsommernat: Stor lysende sprøjte i svampekrig i den stille fynske sommernat

Odense For abonnenter

Store lastbiler i små gader vækker oprør: Husene revner og hastigheden er for høj

Odense

Genbrugsbutik bøvler med tyveri og skrald: - Det er så godt som umuligt at dæmme op for

Faaborg-Midtfyn

Sensationelt fund: Ligsten over prominent Faaborg-købmand dukker op under kirkens gulv

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Danmark For abonnenter

Langtfra alle børn bliver hørt i egne sager

Kerteminde

Katrines hest blev ramt af en lastbil: Nu efterlyser hun en dame i en hvid Aygo

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Fyn

Læserne er optimistiske: Danmark kan nå langt i EM

Kerteminde For abonnenter

Så skru' dog ned! Soundbokse tager Karls nattesøvn - her er hans bud på en løsning

Kerteminde

Jutta udtræder af byrådet af helbredsmæssige årsager: - Jeg mister min bedre halvdel i politik

Annonce