Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ib og Anne-Lise Jørgensen havde sidste arbejdsdag: Værter checker ud efter 47 år på Brobyværk Kro

Ib og Anne-Lise Jørgensen startede på Brobyværk Kro i 1972. De har stået for driften siden 1987. Foto: Torsten Cilleborg
Anne-Lise og Ib Jørgensen havde sidste arbejdsdag fredag. Krodriften fortsætter under nyt ejer- og lederskab
Annonce

Brobyværk: Duftene sætter egentlig en fin ramme for fortællingen om Brobyværk Kro denne sælsomme fredag. Gennem den umiskendelige duft af biksemad, anes en undertone af nymalede vægge. Og det er sådan det er: Familien Jørgensen serverer stamgæsterne det sidste måltid, før de checker ud. Den nye ejer Claus Feldborg har installeret sine folk, og er gået i gang med at få festsalen malet om.

Krofatter Ib Jørgensen, 71, rykker uroligt på stolen i sit lille kontor bag slyngelstuen. Regnskabsbøger ligger slået op og i foran ham. Det er hans sidste arbejdsdag på den 400 år gamle kro. Han er født på stedet. Ikke på sygehuset, men på selve kroen, som hans far og farfar drev før ham. Her har han haft op- og nedturene med sin hustru Anne-Lise, 66, som han har kendt i 50 år, her har parret opfostret deres egne tre børn.

Det vil faktisk være en underdrivelse at sige, det er tre generationer Jørgensen, der forlader Brobyværk Kro, for børnene Ulrik, 45, René 43, og Lisbeth, 40, der hver især har deres egne karrierer, har allesammen været involveret i kroens drift.

I søndags ryddede vi op i skunken, og tænk dig: Dér fandt vi skatten. Dokumenter og breve, som fortæller familiens og kroens historie tilbage fra vores oldeforældres tid. Lige når vi rejser, får vi samling på det hele.

René Jørgsen, søn af værtsparret på Brobyværk Kro, Anne-Lise og Ib Jørgensen.

Annonce

Børnene skulle ikke være krofolk

Krofatter plejer nok at være mand for en kæk bemærkning, men på denne sælsomme fredag, er hans karakteristiske munterhed under pres. Følelserne river i ham:

- Snak lidt med Ulrik og René. Jeg har forsøgt at opdrage på dem i 40 år. Det er ikke lykkedes mig. Nu abdicerer jeg. Så må du gerne gøre forsøget, brummer han.

Det er gas, som man kender det fra Ib Jørgensen. Alle børnene har fået fine karrierer og kan smykke sig med direktør-, konsulent- og eksperttitler.

- De skulle ikke være krofolk, fastslår Anne-Lise Jørgensen.

- Det har aldrig været meningen. Jeg har haft et godt liv med Ib her på kroen. Det har været sjovt, det har været spændende, men det har også været hårdt. Vores børn har ret til et liv, hvor der også er noget fritid og et liv ved siden af arbejdet, siger hun, smiler bredt og erklærer, at hun på dagen føler sig lettet.

Annonce

Minderne lå i skunken

Ib Jørgensen fik aldrig valget. Han er enebarn, og fra barnsben vidst, at hans livsbane var lagt, og det var uden et kny, at han tog tjener- og kokkeuddannelser, og begyndte at arbejde for sine forældre i 1972. Siden 1987 har han og Anne-Lise haft det fulde ansvar for Brobyværk Kro.

- Ahr, det har altså været oppe og vende, men der er ingen af os, der står med 10-15 mio. kr. til at modernisere kroen for, og der er heller ingen af os, der har profilen til at have krodrift som livsstil, som far og mor har haft, det bemærker storebror Ulrik Jørgensen, der i stedet er blevet it-ekspert.

Heller ikke René Jørgensen, der lever af at handle med virksomheder, har for alvor følt sig fristet:

- Det er en lettelse for os, at Claus Feldborg er trådt ind som ejer, så de nødvendige investeringer kan ske, men der er også en underlig dag for os. På mange måder er vi jo skabt som mennesker her, siger han, mens minder om vilde fester, slagsmål, civile anholdelser, fantastiske middage og tabte soveskåle, suser henover hans indre stormskærm og giver ham blanke øjne.

- I søndags ryddede vi op i skunken, og tænk dig: Dér fandt vi skatten. Dokumenter og breve, som fortæller familiens og kroens historie tilbage fra vores oldeforældres tid. Lige når vi rejser, får vi samling på det hele, funderer René Jørgensen.

Brobyværk Kro

Brobyværk Kro er omkring 400 år gammel og fik sine kongelige privilegier i 1732.

Kroen har været på families Jørgensen hænder siden 1907, da det var Ib Jørgensens bedstefar, der overtog forpagtningen og siden købte kroen af godset Brobygaard. Anne-Lise og Ib Jørgensen begyndte af arbejde for Ib Jørgensens forældre på kroen i 1972 og overtog den selv i 1987, hvor de straks udvidede med 14 nye værelser.

Værtsparret har haft kroen udbud til salg i 13 år. Den var udbudt til 7,5 mio. kr. Hvad den nye ejer, Claus Feldborg har givet for den, ønsker parterne ikke oplyse.

Claus Feldborg er ellers mest kendt som gartner. Han opdyrker stueplanterne. Virksomheden har produktion i både Danmark og Thailand samt kontor i Kina og beskæftiger 200 medarbejdere. Produkterne er også populære på fjerne markeder som USA, Australien og Japan

Kroen tilbyder golfferie og weekendophold og har plads til selskaber med op til 100 kuverter.

Annonce

Respekt for traditionerne

Storgartneren Claus Feldborg, 55, og hans folk, kokkene Jannik Jensen, 39, og Henrik Kramager, 29, som kommer fra "Kongebrogaarden" i Middelfart er sig meget bevidste, er de står med ansvaret for et stykke kulturhistorie:

- Det er spændende, og det er udfordrende. Vi kommer med en respekt for de madtraditioner og forventninger, der knyttet sig til Brobyværk Kro, så vi forsætter med at lave klassisk dansk mad, og prøver at liste lidt fornyelse ind på a la carte-menuen. Vi ved godt, at vi er "de nye på kroen". Det bliver vi sikkert ved med at være de næste 40 år, klukler Jannik Jensen.

Claus Feldborg kommer ikke selv til at have noget med den daglige drift at gøre. Han driver gartneriet Feldborg, som dyrker tropiske stueplanter. Han har forretningsforbindelser i både Østen, Australien og USA, og det er blandt andet for at kunne sikre forretningsforbindelser indkvartering og forplejning, at han nu investerer i kroen.

Og fremtiden for Ib og Anne-Lise Jørgensen?

- Den tager vi ikke i dag. Jeg har en 12-punktsplan, men den skal ikke stå i avisen, brummer krofatter med noget i halsen, der driller stemmebåndet.

Fra ventre er det ny ejer Claus Felbord, han kokke Jannik Jensen og Henrik Kramager, Ulrik Jørgensen, Anne-Lise Jørgensen, René Jørgensen og Ib Jørgensen. Foto: Torsten Cilleborg
Jannik Jensen og Henrik Kramager skal fremover bespise kroens gæster. Foto: Torsten Cilleborg
Den nye ejer, Claus Feldborg, i byggemøde i festsalen, der er ved at blive maler. Foto: Torsten Cilleborg
Krosønnerne Ulrik og René Jørgensen, der har haft deres opvækst på kroen. Foto: Torsten Cilleborg
Skiftedag på kroen: Fra venstre er det Jannik Jensen, Henrik Kramager, Claus Feldborg, Urik Jørgensen, Anne-Lise Jørgensen, Ib Jørgensen og René Jørgensen. Foto: Torsten Cilleborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Arbejde længe, men i eget tempo

GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce