Annonce
Danmark

I Vejle er der plads til både milliardærer og prostituerede: - Hvem gider bo i et glansbillede?

Der er et købedygtigt publikum til luksus i Vejle. Det nyder Heidi Christensen godt af i Überst Shoe Galley. Hun er stolt af, at hendes by rummer både udsatte på gaden og milliardærerne.  Foto: Mette Mørk
Vejle er en kommune, hvor overklassen, underklassen og dem i midten færdes side om side. Tag med Avisen Danmark på gaden i en by, som er en uddøende race. En by hvor man ikke synes, det er så ringe at have både multimilliardærer og gadeprostituerede i bybilledet
Annonce

BYTUR: Prismelysekronerne skinner fra loftet, på gulvet står en stor Chesterfield sofa i patineret læder og rundt om på hylderne står forskellige kuriositeter som fine gamle læderindbundne bøger. Vi er i Überst Shoe Gallery på Torvegade i Vejle, og det er vi fordi butikken fortæller en del af historien om en by og en kommune, der rummer alle klasser på en ret balanceret måde. Også den ende, som har råd til virkeligt dyre sko.

Mens rige og fattige har en tendens til at klumpe sig sammen i hver deres kommuner, så er der efterhånden få kommuner, hvor klasserne ligger meget tæt på gennemsnittet. Vejle er én af kun fem danske kommuner. Det har AE Arbejderbevægelsens Erhvervsråd regnet sig ferm til.

Hvordan viser det sig så, når man slentrer en tur gennem Vejle City? Det gør det blandt andet her i Heidi Christensens skobutik på Torvegade. På hylderne findes blandt andet håndsyede italienske lædersko og -støvler, som man normalt kun finder i de fine sidegader i København. Det kræver med andre ord, at der også er nogen fra overklassen og den højere middelklasse, hvis man skal sælge et par krokodilleskindssko til 5.699 kroner.

- Der er da et købestærkt publikum i Vejle. Ingen tvivl om det. Der er også faste kunder, som kommer her langt fra. I går var der nogen fra Herning, siger Heidi Christensen og tilføjer:

- Folk kommer her for at få kvalitet og service, men det er altså ikke kun de rige, der efterspørger det. Jeg har jo også sko og støvler, som ikke er så dyre.

Annonce

Ål og krokodille

Heidis nabo på gågaden er gourmet-restauranten MeMu, som kan prale af en Michelin-stjerne. I det hele taget skiller bymidten sig ud ved at have mange små specialforretninger og ikke ret mange af de kædebutikker, som de fleste provinsstrøg og butikscentre er stopfulde af. Det er også det, der flere gange har givet Vejle titlen som Danmarks bedste handelsby.

Michelin-restaurenten MeMu er et af de spisesteder, der rager op i Vejle. Foto: Mette Mørk

Og inde hos Heidi er det i høj grad også specialprodukter, kunderne kommer efter. Alt bliver købt direkte fra producenterne i Italien, og der er sko af skind fra for eksempel ål, krokodille og hest. Og så er der er en knaldrød, skinnende herrelaksko til lige under 3.000 kroner.

- Der har stået mænd her og forelsket sig i de røde sko, siger Heidi og peger mod hylden med den røde sko.

Hun havde først købt otte par hjem, og de vakte store følelser.

- Nogen var rystede, og nogen var forargede, men så købte den første ét par, og så blev der solgt et til og pludselig var de væk. Og nu har jeg solgt 35 af dem, siger hun.

Og de 35 mænd i røde sko kan være rolige, for der kommer ikke flere konkurrenter på gaden.

- Folk skal have lov at skille sig ud, så jeg køber ikke flere hjem, siger Heidi Christensen.

Denne herresko er der kunder til i en by som Vejle. Foto: Mette Mørk

Hun er stolt af sin by Vejle, og hun bliver lidt ekstra stolt over, at Vejle er god til at rumme alle klasser. Også alkoholikerne, narkomanerne og de andre originaler, der er en del af bybilledet.

- De hører også til i byen, og jeg synes ikke, vi skal skjule dem. Hvem gider færdes i et glansbillede? Vejle er sådan en minimetropol med modpoler og sociale eksistenser og originaler. Folk som lever i byen både med høj og lav status, siger Heidi.

Annonce

Tal med Jeppe

Og prostituerede har i øvrigt også smag for dyre og lækre sko, har Heidi erfaret. Den historie  vender vi tilbage til, men først skal vi hilse på Jack Jellesen, der er socialpædagog i Vejle Kommune og arbejder med stofmisbrugere, alkoholikere, prostituerede og andre sårbare på gaden i Vejle. Han er glad for den rummelige holdning fra en af de fine forretninger:

Selv om man er misbruger og udsat, kan man godt være stolt af sin by og af, at Vejle har et hold i superligaen, siger Jack Jellesen, der er opsøgende gademedarbejder i Vejle Kommune. Foto: Mette Mørk

- Vi er jo alle mennesker, og det er vigtigt, at vi alle har lov at være i byens rum. Hvis man sætter sig ned og snakker med de her mennesker, så har de en historie. Den, der sidder på bænken, har måske også været direktør engang.  Det kan godt være, at nogle af dem larmer og fylder, men det gør studenterne jo også, når de fester i byen, siger han.


Man kan jo godt være stolt af sin by, selv om man er hjemløs

Jack Jellesen, gadeplansmedarbejder, Vejle Kommune


Jack Jellesen oplever også, at der er et vist fællesskab i Vejle på tværs af klasserne:

- Man kan jo godt være stolt af sin by, selv om man er hjemløs. Der er mange af dem, jeg kender fra gaden, som har spillet fodbold, og de er stolte af, at Vejle igen i superligaen, siger han og mener, at det også er vigtigt for de bedre stilledes børn, at de møder nogen, der lever andre liv end dem selv.

- Jeppe drikker, men hvorfor drikker han. Hvis du ikke ser og møder folk,  så lærer du ikke at forholde dig til dem som mennesker og snakke med dem, siger Jack Jellesen.

De blandede kommuner

Vejle, Kolding, Odder, Silkeborg og Ballerup er de eneste fem kommuner i Danmark, som "i meget høj grad afspejler alle lag i samfundet".

Det er Arbejderbevægelsens Erhvervsråds (AE) formulering, og ingen af de fem kommuner har en social klasse, som  afviger med mere end 25 procent i forhold til landsgennemsnittet.

Ifølge AE kvalificerer ialt 34 kommuner sig til at være "blandede", når man tillader en afvigelse fra gennemsnittet på op til 50 procent for én af klasserne.

Gennem de 17 år, han har haft kontakt med misbrugere og udsatte i Vejle, er byen vokset, og huspriserne er steget og steget. Derfor er hans frygt, at nogle ender med at blive presset ud.

- Vejle gør stadig meget for at rumme de udsatte, og vi har for eksempel et stofindtagelsesrum. Men det er blevet svært at finde noget at bo i, hvis man er på kontanthjælp. Lejepriserne stiger, og i de almennyttige boligselskaber bliver de små etværeles lejligheder nedlagt og lagt sammen til store fire og femværelses lejligheder, siger han.

Annonce

Hyttebyen i vestbyen

Men nogle af de skæve eksistenser har ikke noget imod at flytte lidt væk for midten for at få deres eget sted. "Hyttebyen", ligger et stykke ude i vestbyen. Mellem Rosborg Gymnasium og lossepladsen, som de siger.

Byen består af seks såkaldte singleboliger for mennesker, som har svært ved at bo andre steder. De har en bagage, og den må de gerne tage med, så længe det handler om sprut eller hash.

Udsigten over Hyttebyen i det vestlige Vejle set fra fælleshuset. Foto: Mette Mørk.

- Der er et stort behov for den slags boliger. Vi tager ikke borgere ind, som er afhængige af hårde stoffer. Det kan vi ikke håndtere, men der burde da være en hytteby til dem også, siger Bettina Bøgelund.

Hun har været ansat hos Kirkens Korshær Vejle i 19 år, og hun har fungeret som social vicevært i Hyttebyen i alle de syv år, den har eksisteret. Og hun har oplevet, hvordan folk har fundet tryghed og fællesskab og ro i deres liv her.

Bettina Bøgelund er glad for, at der stadig er plads til de skæve eksistenser, men hun føler, de er under pres nu, hvor de ikke på drikke i Byparken.

- Der er nogen, der vil have en flot by med pæne fliser, og jeg føler at man skubber de udsatte lidt bort. De vil jo ligesom os andre gerne være der, hvor der sker noget. Hvor unge spiller frisbee, børn leger og par sidder på et tæppe, siger hun.

Annonce

Fra Manchester til milliarder

Jeg føler, at man skubber de udsatte lidt bort. De vil jo ligesom os andre gerne være der, hvor der sker noget. Hvor unge spiller frisbee, børn leger og par sidder på et tæppe, siger Bettina Bøgelund, der tager sig af Hyttebyen for Kirkens Korshær. Foto: Mette Mørk.

Vejles whiskybælte ligger i postnummer 7120, bedre kendt som Bredballle ved Vejle Fjords nordlige kyst. Det er et af de rigeste områder i Danmark.  Men Vejle er også en arbejderby og var engang kendt som Danmarks Manchester med havn og en stribe store industrivirksomheder som Tulip, De Danske Bomuldsspinderier og Dandy.

I dag er havnen også et boligområde, hvor der er lejligheder til tocifrede millionbeløb.  Mest kendt er nok det ikoniske "Bølgen", som er svær at se forbi, hvis man kører ad E45 over Vejlefjordbroen. Tegnet af arkitektfirmaet Henning Larsen med inspiration fra Jørn Utzons operahus i Sidney. De dyreste penthouselejligheder her handles til godt 27 millioner kroner.


Jeg gik i klasse med en rigmandsdatter. Men jeg gik også i klasse med nogen, der skulle op og muge i stalden, inden de kom i skole

Heidi Christensen, Überst Shoe Gallery


Det er også på havnen, man kan se Fjordenhus nærmest vokse direkte op af Vejle Fjord som en blæret opvisning fra Kirk Kapital. De har hyret Olafur Eliasson til at stå bag koncernens domicil. Og her i Fjordenhus kunne de stenrige Kirk'er så ellers sidde og tage imod fine gæster fra hele verden i deres elfenbentårn, men sådan fungerer det ikke i Vejle. Alle er velkomne til at se det unikke bygnings- og kunstværk fra  tidlig morgen til midnat.

Hvis de skal indenfor og spise på gourmetrestauranten  Lyst, så kræver det dog både en stor pengepung og en bordbestilling i meget god tid inden.

Kirk Kapitals domicil, Fjordenhus, er noget af det, vejlenserne kan være stolte over. Og alle har fri adgang til at gå rundt her og studere værket. Foto: Mette Mørk

Der har Heidi Christensen heller ikke sat sine italienske sko endnu.

- Nej jeg venter stadig på, at nogen inviterer mig, griner hun.

- Men jeg er da stolt af, at vi har den slags i Vejle. Vi har alle slags mennesker på gaden i Vejle, og vi har også milliardærer, som kaster lys over vores by med kunst og arkitektur i absolut topklasse. Det er da godt at have noget at prale med, siger Heidi.

Annonce

Kunden fra bordellet

Hun er selv vokset op i Uldum, som i dag ligger i Hedensted Kommune, men for Heidi har Vejle altid været handelsbyen.

- Jeg gik i klasse med en rigmandsdatter. Hendes far havde et stort bolighus. Men jeg gik også i klasse med nogen, der skulle op og muge i stalden, inden de kom i skole. Jeg har lært meget af at kunne spejle mig i både rigdom og fattigdom. Jeg tror, det har været med til at danne mig, siger Heidi Christensen.

- Penge kan give en lidt ro og tryghed, men det er jo ikke dem, der afgør, hvordan ens liv er. Det gør familien, vennerne, kollegaerne og dem, man møder.

Både Sanne Salomonsen og Curtis Stigers har kigget på støver her hos Heid Christensen i Überst. Men det er ikke kun de rige, der vil have kvalitet, siger hun. Foto: Mette Mørk

Og man møder spændende mennesker i en high class skobutik. Ikke kun når Curtis Stigers kigger ind, eller når Sanne Salomonsen kigger på cowboystøvler.

- Da butikken lå på Vestergade kom der tit nogle unge kvinder ind og kiggede på sko. Én af dem var særligt vild med skoene og købte også flere, fortæller Heidi Christensen.

En dag havde kunden forelsket sig i nogen, hun ikke rigtigt kunne passe.

- Jeg sagde, at det ikke gik. Jeg havde ikke den rigtige størrelse. Årh skat, pyt med størrelsen, sagde hun. De skal kun bruges til at ligge med. Hun arbejdede på bordellet inde ved siden af.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald: Alexander Vedernikov var et beskedent og privat menneske, men når han besteg podiet foran orkestret, gav han sig fuldt ud

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hård dom over ghettolov: Tudetosset

Annonce