Annonce
Bøger

I Sune Skarsholms to kirker i det midtjyske dublerer man højmesserne og opfordrer folk til at bestille plads

Til højmesse i Løsning Kirke er det ikke ualmindeligt, at sognepræst Sune Skarsholm har 300 kirkegængere på stolerækkerne. I ikke-coronatider er der plads til 450 i kirken. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Det er imod kirkens væsen at afvise nogen, så i Sune Skarsholms kirker i det midtjyske dublerer man højmesserne, opfordrer folk til at bestille plads og livestreamer gudstjenesterne.

Sune Skarsholm er en af de præster, der er vant til en stor søgning til gudstjenesterne i sine kirker, Løsning og Korning ved Hedensted. Da det kom på tale at genåbne kirkerne, men kun for et begrænset antal kirkegængere, forudså han, at det kunne resultere i, at nogle måtte gå forgæves.

- Det er inderligt imod kirkens væsen at afvise nogen, så for at undgå det, har vi valgt to løsninger. Den ene er at dublere gudstjenesterne, så vi holder to i stedet for én. Den anden er, at vi som en ekstra service tilbyder vores menighed at bestille plads via internettet.

At mange trofaste kirkegængere er i en alder, hvor det at manøvrere rundt på nettet kan være en alvorlig hindring, ved Sune Skarsholm:

- Hvis man gerne vil reservere plads, men ikke har adgang til internettet, er man altid velkommen til at ringe til kirkekontoret, så sørger vi for resten, understreger han.

Annonce
Til højmesse i Løsning Kirke er det ikke ualmindeligt, at sognepræst Sune Skarsholm har udsigt til 300 kirkegængere på stolerækkerne. I ikke-coronatider er der plads til 450 i kirken. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Fra 300 til 1000

Sune Skarsholm er vant til at have 300 mennesker til højmesse hver søndag. Under coronakrisen er gudstjenesterne blevet livestreamet og set af op mod 1000 personer pr. gang:

- Vi forventer ikke at se dem alle, når kirken åbner igen. Men vi har fået øje på kvaliteten ved det digitale format, så når normaltilstanden vender tilbage, svigter vi ikke dem, der har fået smag for den nye måde "at gå i kirke" på.

Sune Skarsholm fortæller, at Hedensted Provsti har bevilget de to kirker midler til indkøb af streamingudstyr:

- Så vi fortsætter med at streame højmesserne. I nær fremtid tilmed i en rigtig god billed- og lydgengivelse.

Uerstatteligt nærvær

At Sune Skarsholm gennem livetreamingen er nået ud til dele af menigheden, han ikke tidligere har været i kontakt med, véd han:

- Når jeg er i Netto eller ude at gå tur med hunden, møder jeg ofte mennesker, jeg ikke kender, som takker for den prædiken, jeg holdt søndagen før.

Sune Skarsholm understreger, at streaming ikke kan erstatte det nærvær, man er en del af, når man hører Guds ord i kirkerummet:

- Vi ved, at interessen for at komme i kirke igen er stor, så vi holder to højmesser i Løsning og én i Korning, både Kristi Himmelfartsdag og søndag 24. maj. Og mange af vores faste kirkegængere har allerede meldt deres ankomst via pladsikirken.dk, selv om sitet endnu er helt nyt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce