Annonce
Middelfart

I spil til lokal klimapris: Danmarks mindste fjernvarmeværk, grønne tage og bæredygtig højskole

Brenderup Højskole, tagleverandøren Growtek samt Føns Fjernvarme er alle nomineret til årets klimapris i Middelfart Kommune. Privatfotos. Collage: Leif Nørmark.

På fredag bliver der afholdt folkemøde om klimaets fremtid, hvor blandt andet klimaambassadør for Middelfart Kommune, Connie Hedegaard, kommer til byen for at kåre vinderen af årets klimastafet.

Middelfart: Når folkemødet om klimaets fremtid løber af stablen på fredag, skal der kåres en vinder af årets klimastafet.

I år er Føns Nærvarme, tagleverandøren Growtek og Brenderup Højskole nomineret til at overtage stafetten efter sidste års vindere, som var virksomheder og klimavejledere, der ifølge Middelfart Kommune fik klimastafetten for læring om klimaundervisning i folkeskolen i Middelfart Kommune.

Growtek, som er et af de firmaer, der er nomineret, arbejder med et klimavenligt tiltag, som er grønne tage på bebyggelser.

Tagene er dækket med sedumplanter, der er dyrket ligesom rullegræs. Når der kommer et kraftigt regnskyl, så suger taget det første vand og dermed aflaster det kloaknettet. Derudover kan taget også gavne insekter og fugle, fordi bier eksempelvis henter nektar og pollen fra planterne.

- Vi synes, at de klimavenlige tage er en god idé. Vi har også en vindmølle stående herude, som laver strøm til virksomheden - det er godt at tænke på klimaet og gøre noget for klimaet, så vi er da meget positive over, at vi er nomineret til stafetten, siger administrerende direktør for Growtek, Ivan Steffensen.

Annonce

Faktaboks: Klimastafet

Vinderen af årets klimastafet kåres fredag den 28. september på Nytorv klokken 16.45.Klimastafetten uddeles til projekter, personer, virksomheder, organisationer og andre, der kobler klima til læring, erhvervsvækst, byudvikling - altså rollemodeller i klimabilledet.

I år bliver stafetten uddelt af Connie Hedegaard, der er Middelfart Kommunes klimaambassadør, og borgmester Johannes Lundsfryd (S).

Det er Peter Hussum Nielsen fra Grøn By Brenderup, Marianne Nielsen fra Strib Skole, der var en af sidste års vindere, Kim Svaneborg Pedersen fra Middelfart Erhvervsråd, Paw Nielsen (E) fra byrådet, Bo Juul Nielsen (V) fra byrådet og Morten Westergaard, der er klimachef i Middelfart Kommune, der skal være med til at bestemme, hvem der vinder klimastafetten i år.

Kilde: Middelfart Kommune

Growtek er nomineret til klimastafetten for deres grønne tage, der er klimavenlige ved at aflaste kloaksystemerne, da taget suger regnvandet til sig. Arkivfoto: Søren Gottwald

Intet er for småt for Brenderup Højskole

Et andet sted, der også vægter klimaet højt, er Brenderup Højskole. Den har gennem de sidste 10 år arbejdet koncentreret med klimavenlige projekter, hvor højskolefolkene blandt andet har bygget et halmhus, formået at omdanne madaffald til biogas og som det nyeste skud på stammen løber de og samler skrald samtidig med.

- Vi er stolte over, at vi er nomineret. Der er ingenting, der er for småt for os. Hvis vi kunne få alle til at løbe og samle skrammel op, så var vi kommet langt. Det er dejligt at blive honoreret for det, men det vigtigste af det er, at vi er stolte over det, fordi vi er et sted, der gerne vil videregive viden og idéer omkring bæredygtighed, siger Ole Dedenroth, der er forstander på Brenderup Højskole.

Derudover er der endnu et nyt projekt på vej på skolen, hvor de arbejder på at bygge såkaldte tiny houses (skurvogne red.), hvor huset ikke modtager noget energi udefra og dermed kan blive meget billige fremtidige studieboliger.

Frivillige fjernvarmefolk i Føns har formået at erstatte en del oliefyr med opvarmning med træflis. Privatfoto.

Føns kommer på verdenskortet

Den sidste, der er nomineret til stafetten, er Føns Nærvarme.

Her har man lavet Danmarks mindste fjernvarmeværk, som er drevet af 46 frivillige, der skiftes til at passe varmeværket en uge ad gangen.

Ved Føns Nærvarme har de udskiftet 40 oliefyr med træflisopvarmning, der er mere klimavenligt.

- Jeg tror, at noget af det, der også gør, at vi er nomineret, er, at vi gør meget ud af at fortælle om vores værk. Vi har været i mange små landsbyer på både Sjælland og Jylland for at fortælle om, hvordan vi har gjort. Og så har vi også haft besøg fra Japan, der er meget interesseret i, hvordan man får det til at fungere, siger Ole Back, der er bestyrelsesformand i Føns Nærvarme.

Det lille varmeværk i Føns arbejder på, at det inden for den nærmeste fremtid kan få en vedvarende energikilde, som kan være med til at supplere eller helt erstatte træflisopvarmningen, så der kan sendes 100 procent klimavenlig varme ud til forbrugerne, men hvornår det kommer i stand er endnu usikkert.

Brenderup Højskole prøver at være klimavenlige på flere forskellige måder. De har blandt andet bygget et halmhus af materialer fra den omkringliggende skov og strand. Arkivfoto: Brenderup Højskole
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce