Annonce
Nordfyn

I skyggen af coronavirus: Gyldensteen Gods 300 års fødselsdag blev afholdt i stilhed

Peter (tv) og Frants Bernstorff-Gyldensteen stående på dele af den jord, som har været en del af Gyldensteen Gods i 300 år. Foto: Henrik Larsen
Tirsdag var det 300 år siden, at Bernstorff-familien blev ejere af Gyldensteen Gods. På grund af faren for coronavirus blev den store dag stort set ikke fejret.
Annonce

Nordfyn: I sagens natur er der ikke ret mange, som har erfaring i, hvordan man fejrer en 300 års fødselsdag. Læg dertil faren for coronasmitte, og man ender i en kabale, der vanskeligt lader sig løse.

Derfor var opskriften også "det muliges kunst", da Gyldensteen Gods med Bernstorff-familien som frontfigurer gennem 12 generationer tirsdag fyldte 300 år. Med behørig afstand var der morgensamling, hvor Frants Bernstorff-Gyldensteen i dagens anledning sagde et par ord, der rammede den særlige dag ind for de for tiden 17 ansatte.

- Vores historiske rolle er også en del af vores selvforståelse. Det synes jeg, der er grund til at markere. Men ellers er det på grund af den situation, vi befinder os i, stort set en normal dag, fortalte Frants Bernstorff-Gyldensteen nogle timer senere, da han sad på sit kontor.

Omgivet af blandt andre sin søn og arving Peter Bernstorff. Et kig udover kontorlokalet og det overordnede indtryk var, at her er en helt almindelig, lille arbejdsplads et sted i Danmark med kaffe på kanden og en computer på hvert skrivebord. Bag overfladen gemmer sig historien om, at Gyldensteen Gods spiller en ikke ubetydelig rolle i Danmarkshistorien. For da slet ikke at tale om den samfundsmæssige og økonomiske rolle godset længe indtog på Nordfyn.

Dele af medarbejderne på Gyldensteen Gods i "corona-opstilling", da den 300 års fødselsdag tirsdag morgen blev markeret. Privatfoto
Annonce

Stor historisk rolle

Familien Bernstorff har gennem tiden haft stor indflydelse som rådgivere for flere danske konger. Op gennem det 18. århundrede talte Bernstorff-familien både en udenrigsminister, en gehejmestatsminister - og måske mest kendt Andreas Peter Bernstorff, der sammen med den unge kong Frederik den 6. gennemførte et statskup mod Høegh-Guldberg-regeringen, som i en årrække havde regeret landet hen over hovedet på den sindssyge Kong Christian den 7. Andreas Peter Bernstorff tilskrives blandt andet også stor ære for sin rolle i ophævelsen af stavnsbåndet og indførelsen af trykkefrihed i Danmark.

De seneste mange årtier har Gyldensteen Gods i lighed med andre danske slotte, godser og herregårde skulle tilpasse sig en virkelighed, der ikke længere er bundet op på fortidens privilegier. I 1972 begyndte Gyldensteen Gods at dyrke løg, og i dag er den produktion sammen med græskar en afgørende del af forretningsgrundlaget.

- Tidligere betød Gyldensteen Gods meget mere for Nordfyn, men i takt med den historiske demokratisering af samfundet har vi udviklet os til at drive virksomhed på normale vilkår, konstaterer Frants Bernstorff-Gyldensteen.

I efteråret 2018 blev godsets hovedbygning med tilhørende park, skov og driftsbygninger sat til salg for 40 millioner kroner. Hidtil uden salg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter kuldsejlet festival: Caroline er overrasket over Kertemindes krav om tilbagebetaling af halv million

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Fyn

Ekstra smitsom: Den engelske coronavariant er fundet i prøver fra OUH hos både patienter og ansatte

Annonce